Mica istorie a prezervativului

Ce istorie poate avea prezervativul, v-ați putea întreba? Este numai un obiect pe cât de necesar, pe atât de ținut departe de ochii oricui, despre care nu prea vorbim și care ne face uneori să roșim dacă din întâmplare își face vreo apariție neașteptată și complet accidentală din poșeta abia scăpată din mână.

Să ne ancorăm în timpurile moderne totuși, pentru a putea face o incursiune în trecut. Autorii volumului își încep pledoaria cu următoarea stare de fapt: ”instalat în mod discret în toalete, abia dacă îi remarcăm prezența, la fel de familiară ca aceea a chiuvetei sau a uscătorului de mâini cu aer cald: micul distribuitor de prezervative.” Evident, este vorba despre țările occidentale, cu preponderență.

Dar să continuăm: ”Cu douăzeci de ani în urmă, a cere un prezervativ într-un loc public ținea de o îndrăzneală care făcea să zâmbească, în cel mai bun caz, sau să indigneze (lăuntric) ființele pudibonde dimprejur.”

Având în minte emoția și stinghereala cu care discutăm până și noi despre acest obiect, dar îndrăznind să fim cetățeni ai secolului XXI, haideți să urmărim acest personaj controversat în drumul său inițiatic, evoluționist și revoluționar de la o primitivă vezica de capră la un articol în jurul căruia se învârte practic întreaga lume.

Beatrice Fontanel și Daniel Wolfromm descâlcesc ițele complicate ale istoriei prezervativului cu un umor desăvârșit, presărat de informații bazate pe surse științifice solide. Știați că până la Primul Război Mondial piața prezervativului semăna cu aceea a unui produs illicit, iar începând cu 1873, o lege federală a interzis orice promovare a controlului nașterilor, fiind catalogat drept un act ”obscen?”

Citiți mai multe pe stilfeminin.ro și profitați de reducerea de 40% pe care o oferim pentru acest volum!. Nu uitaţi că numai în acest weekend, Nemira vă oferă şi transport gratuit pentru comenzi de minim 150 lei.

Autor: Andreea Sterea

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *