Pentu cititori luna aprilie este printre cea mai importantă lună din an (întrece și decembrie, în unele cazuri). De ce? Pentru că pe 23 aprilie este ziua în care sărbătorim cartea, fie că o ascultăm, că o citim sau că ne comandăm tot ce aveam pe #wishlist. Ne place să adaugăm pe To be read noutățile și să recomandăm cărțile noastre de suflet oamenilor din jurul nostru.
Fiecare sărbătorește în felul său, așa că noi ne-am gândit să venim către voi cu propuneri de noutăți pentru orice tip de cititor.
Recomandări #decitit în aprilie
Doamna England de Stacy Halls este lectura perfectă pentru a ne întoarce în epoca edwardiană. Autoarea ne plimbă prin West Yorkshire alături de familia England și noua lor dădacă, Ruby May. Învăluită de secrete și eleganță avem șansa să descoperim o poveste despre putere, iubire, curaj și adevăr pe domeniul Hardcastle House, unde domnește un mister putred.
Regulile jocului de Amor Towles readuce la viața Manhattan-ul anilor ’30. Într-un roman captivant, privim viețile lui Katey Kontent și a lui Tinker Grey cum descoperă înalta societate new yorkeză. Într-o lume plină de glamour, cu miros de gin și fum de țigară, personajele conturate de Towles pleacă din Greenwhich Village și ajung în Manhattan, trecând prin galerii de artă și cluburi sofisticate, căutând mereu să scăpe de notorietate și de a gusta ce înseamnă cu adevărat libertatea.
Roata Norocului de Édith Piaf ne invită să trăim alături de cea mai mare legendă a muzicii franceze. Viața lui Piaf este la fel de celebră precum opera sa, de la momentul nașterii pe străzile pariziene și până când și-a dat ultima suflare. Cartea sa de memorii, scrisă cu ajutorul lui Louis-René Dauven, este poarta de acces către o viață fascinantă, plină de momente grele și totuși strălucitoare ale cântăreței pariziene devenită eroină națională.
Lumii îi spuneau pădure de Ursula K. Le Guin abordează foarte direct o problemă care, din păcate, a rămas încă de actualitate după 50 de ani de la publicarea romanului. Lupta unui popor asuprit împotriva celor care i-au îngrădit libertatea. Locuitorii planetei Athshe trăiau liniștiti până când au fost invadați de yeomeni, care le-au distrus pădurile și i-au transformat în sclavi. Frica și disperarea îi determină pe athsheeni să lupte pentru a redeveni societatea pașnică de dinaintea colonizării umane. Dar după prima vărsare de sânge, realizează că o dată ce ai învățat violența, să o uiți poate fi mai greu decât să te eliberezi de invadatori.
Sub dom de Stephen King este un roman care nu încetează să își surprindă cititorii. Începe cu un oraș american tipic, unde Dale Barbara, fost veteran de război devenit bucătar, decide că vrea să părăsească locul. Dar ceva invizibil, ca un zid translucid îl oprește. Și nu pe el, ci pe toți locuitorii. Stephen King a creat un alt roman psihologic de excepție cu elemente supranaturale și o lectură care îți poate trimite fiori pe șina spinării.
Melcul pe povârniș de Arkadi și Boris Strugațki este romanul care prezintă două planuri contrastante: Administrația, o instituție suprarealistă, politizată și birocratică, și Pădurea, un loc sălbatic, plin de creaturi ciudate și periculoase. Cele două planuri se întrepătrund într-o combinație aparte, în care temele politice, și lupta împotriva sistemelor alienante (naturale, biocratice) alcătuiesc universul lui Pereț și Candid.
Un strop de sânge de Stephen King este o antologie de patru povestiri care ne trece prin genurile predominante ale Regelui: horror, fantasy și thriller. Cartea începe cu „Telefonul domnului Harrigan” unde cunoaștem doi bărbați cu destine înfiripându-se în jurul unui bilet la loto și al unui telefon mobil de nouă generație. Din păcate, prietenia lor ia o întorsătură tragică și aflăm că o legătură poate fi și… dincolo de viață . Continuă cu „Viața lui Chuck” care ne arată cele mai tandre și intime momente din viața unui om, iubit de toată lumea și cu toate astea, necunoscut de către mulți. O reîntâlnim pe Holly Gibney, detectiva care apare în seria Bill Hodge și romanul Străinul. În povestirea „Un strop de sânge” rezolvăm primul ei caz: dispariția unui câine, dar cu toate astea, Holly își dă seama că ceva nu este tocmai în regulă când ajunge acolo. Și în ultima povestire „Șobolanul” reîntâlnim un subiect cu care mulți scriitori s-au confruntat, anume condiția artistului care este dispus să facă orice pentru inspirație.
Stai jos sau cazi de Bogdan Munteanu abordează un subiect aproape tabu: epilepsia. Ciprian, protagonistul cărții, e un bărbat pasionat de baschet, cărți și calculatoare, care trăieste cu acest diagnostic incurabil și singurul mecanism de apărare rămas este umorul. O carte esentiață pentru cei care vor să afle mai multe despre subiect, care se citește dintr-o răsuflare, despre modul cum se poate trăi cu o boală cruntă și care sunt provocările de care se lovește în viața de zi cu zi.
Tu ce vei alege să citești în aprilie?
Tweet