În primul rând, vreau să vă cer scuze că v-am lăsat atât de mult să aşteptaţi postul acesta. De acum încolo nu o să dureze aşa mult până vom vorbi de o colecţie anume.
Apoi, vreau vă mulţumesc pentru feedback-ul primit la acest post. O să luăm în considerare sugestiile voastre şi vă aşteptăm să veniţi şi cu altele.
În fiecare săptămână o să vorbim despre o altă colecţie şi ne veţi putea sugera un autor care încă nu a fost publicat în România şi pe care îl aşteptaţi de mult timp, o carte scrisă de un autor publicat la Nemira, dar netradusă încă, reeditarea cărţilor mai vechi etc.
Săptămâna aceasta vom vorbi despre colecţia Nautilus SF, cel mai celebru brand din science-fictionul românesc. În această colecţie au fost publicate peste 350 de titluri ale celor mai cunoscuţi scriitori de science fiction şi fantasy: Isaac Asimov, Frank Herbert, George R.R. Martin, Philip K. Dick, Orson Scott Card, Gardner Dozois şi mulţi alţii.
Mulţi dintre voi aţi comentat deja la acest post, dar vă aşteptăm sugestiile şi aici. Spune-ne despre ce cărţi şi autori vreţi să citiţi şi cine ştie? Poate va apărea la Nemira chiar cartea aleasă de tine!
Tweet
Am uitat de antologiile Dozois(sint adevarate bijuterii SF)!
Asa cum spunea cineva, si eu cred ca Nemira a devenit celebra datorita Nautilus. Imi aduc cu placere aminte de primul format al colectiei care la vremea respectiva avea personalitate, se distingea prin format unitar, le recunosteai pe rafturi de la o posta. Colectionarii cumparau un titlu chiar daca nu-i interesau, ci pur si simplu pentru colectie. Acum, din pacate nu stiu daca mai este asa. Imi doresc ca, din nou, Nautilus sa devina o colectie cu personalitate. Acest amestec de hardcover si format clasic in aceeasi colectie, care se vede azi, nu cred ca reprezinta un atuu pentru o colectie.
Terminati seriile care s-au inceput, nu le mai enumar, le stie toata lumea. Incercati sa editati o serie de la inceput pana la sfarsit, chiar daca nu este usor, dar este profesionist. Pentru Nautilus, imi doresc sa redevina din nou o colectie cu personalitate – format, imagine, caractere, stil unitar.
Va doresc numai bine si cat mai multi cititori.
Subscriu la ideea cu pastrarea unui format unitar pentru colectii
Kim Stanley Robinson – Galileo’s Dream
Ian M. Banks – terminata seria “The Culture”
Larry Niven – Ringworld prequel series (4 romane)
Larry Niven – Ringworld’s Children
Larry Niven – Destiny’s Road
Stephen King – romanele mai vechi: Cujo, Firestarter, The Tommyknockers,Thinner,Insomnia, Desperation, Rose Madder etc.
La fel ca multi altii care au comentat aici, sunt de parere ca inainte de a incepe publicarea altor autori, ar trebui sa va orientati spre reeditarea unor serii reprezentative pentru literatura SF care, mie una, mi se pare inadmisibil sa nu se mai gaseasca in librarii. Ma refer aici la seria Dune a lui Herbert si la Fundatia lui Asimov. Si daca tot am ajuns la Asimov, ar fi frumos sa incercati sa publicati si seria Robotii sau culegerea de texte Eu, Robotul.
De asemenea, ar trebui sa reeditati Jocul lui Ender. Ce folos ca se gasesc cartile 2, 3 si 4 din Saga lui Ender daca nimeni n-o poate gasi pe prima?
In plus, mi-as dori sa anuntati ceva mai mult decat un “in curand” pentru Dansul Dragonilor paperback. Imi dau seama ca exista posibilitatea sa nu-l considerati o prioritate, avand in vedere ca stiti ca doar fanii “vechi” il vor cumpara pentru reintregirea colectiei, pentru ca cei care si-au cumparat seria hardcover n-au ce sa faca cu un paperback. Nu cerem minumi, ci sinceritate si “in curand” nu inseamna nimic. Spuneti-ne spre exemplu “Mai dureaza destul, n-o sa-l vedeti mai devreme de toamna”. N-o sa fim fericiti, dar cel putin o sa ne linistim stiind ca ne agitam degeaba.
Si daca tot am ajuns la subiectul “date anuntate”, incercati fie sa nu mai promiteti nimic inainte sa fiti siguri, fie atunci cand datele se modifica, sa anuntati asta intr-o postare pe blog (Ma refer la cartea Warriors, despre care in ianuarie spuneati ca va aparea “luna viitoare”. E deja martie si n-am mai auzit nimic despre ea).
Daca totusi va decideti sa va apucati de tradus serii noi… Atunci pe langa Asimov, pe care l-am cerut deja mai sus, mi-ar placea sa vad continuarea seriei Intoarcerea acasa a lui Orson Scott Card, Ringworld a lui Larry Niven, Sfarsitul Eternitatii a lui Clarke si orice puteti scoate de George RR Martin.
In primul rand terminati seriile deja incepute. Seria Hyperion Cantos, inceputa de ceva vreme, de exemplu; as vrea sa o cumpar dar nu voi lua primele 2 carti ca apoi sa astept inca 2 ani pentru ultimele doua volume sau trilogia The Night’s Dawn a lui Hamilton care mai are nevoie de o carte pentru a fi intreaga. Dansul Dragonilor paperback il vreau doar daca veti scoate si urmatoarele carti in varianta asta, ca le scoateti si hardcover nu e treaba mea, eu am inceput coelctia in format paperback si mai bine mi-o stric cumaparand cartile din afara decat pe cele mult mai scumpe si mai prost realizate aici. Fundatia de Asimov mi-ar placea sa o scoateti, am auzit numai de bine de ea si in afara de anticariate nu am vazut sa se mai gaseasca pe undeva, Adevarul a scos doar 2 carti parca deci nu intra in discutie; si va rog, nu hardcover, pentru ca in Romania si la voi cel putin, hardcover inseamna un pret foarte mare, mai mare ca in afara. O alta serie pe care puteti sa o terminati e Homecoming Saga. Si nu in ultimul rand sa mai reeditati in acelasi format unele serii mai vechi: Canionicatul Dunei, de exemplu nu se mai gaseste nicaieri de ani buni si Marte Rosu la fel. Nu cer nimic nou atata timp cat treaba inceputa nu e terminata.
Salutare,
Caut de foarte multa vreme “Ghidul autostopistului galactic” – Douglas Adams si nu reusesc sa-l gasesc oricat as incerca. Deci as opta pentru reeditari. Sau, daca nu se pot reedita, macar in format ebook (sunt convinsa ca sunt extrem de multi amatori de e-book-uri) Apoi sunt extrem de multe serii incepute si neterminate. Poate ar fi bine sa le finalizati inainte de a incepe serii noi.
Numai bine!
In primul rand, va rog si eu, ca toti pana acum, terminati seriile incepute, cu o mentiune speciala pentru saga Heechee a lui Pohl si poate ne spuneti daca aveti de gand sa mai publicati ceva de Alastair Reynolds.
Eu chiar sper sa publicati cel putin jumatate din ceea ce ati promis, mai in gluma mai in serios, pe site pentru 2012: Hamilton, Stackpole, Abercrombie, Wilson, Scott Card, Simmons, RR Martin, Erikson, Bacigalupi, Asimov, Herbert si altii pe care poate i-am uitat.
Sunt de acord cu cei care cer mai intai terminarea publicarii seriilor incepute de Nemira și reeditarea unor carti din serii care nu se mai gasesc pe piata (Jocul lui Ender, Canonicatul dune, Factorul Inaltare și altele)și as dori sa citesc alte carti mai putin cunoscute ale autorilor consacrati (Ciuma alba de Frank Herbert, de exemplu). Dar lucrez intr-o editura și stiu ca nu e asa usor pentru dumneavoastra să publicati ce dorim noi sa publicati si cand dorim noi. E un gest frumos ca ati avut bunavointa sa intrebati pe cititori ce ar dori sa citeasca pentru a putea sa includeti in planul editorial doleantele celor care pana la urma ajuta editurile sa mearga mai departe.