O prezentare clasică, detaliată şi vizionară a istoriei şi a filosofiei religiilor — iată ce veți găsi în Religio, o nouă colecție de carte, tipărită de Editura Nemira. Serie de înaltă ținută, alcătuită din studii interdisciplinare ale unor autori consacraţi, din mai multe tradiţii de cercetare, Religio are în vedere religiile monoteiste, dar şi pe cele orientale, pe care le abordează atât diacronic, cât și sincronic.
Vizionar, în dezvoltarea şi impactul lor asupra societăţii, religiile au fasonat spaţiul omului, ca şi geografia spirituală a lumii. Mircea Eliade, Georges Dumézil, dar şi alţi reputaţi istorici au religilor au subliniat că religiile trebuie analizate interdisciplinar, din perspective multiple; o religie este importantă în măsura în care infuzează domenii multiple ale societăţii. Sentimentul religios este prezent în artă și în literatură, iar omul şi-a definit interogaţiile prin relaţia cu sacrul, chiar dacă răspunsurile au fost găsite într-un câmp al profanului, în clipa trăită şi în nemurirea dorită. Complexitatea spiritului uman este pe măsura bogăţiei şi a profunzimii religiilor lumii, iar cercetările specialiştilor din toată lumea o dovedesc cu prisosinţă.
Eseurile şi lucrările clasice de istoria şi filosofia religiilor au în vedere geografia sacrului şi a sentimentului religios, într-o viziune holistică, la care citiorul, pasionat, curios sau interogativ, este convocat în însăşi intimitatea relaţiei sale cu divinul. Ca atare, volumele din Colecția Religio li se adresează tuturor.
Semnul tutelar al Colecţei Religio, zeul roman Ianus, se bazează pe semnificaţiile acestui „tată divin”. Divinitate cu două chipuri, el stăpânește începutul şi sfârşitul, poarta care se deschide şi pe cea care se închide, dar şi trecerea, cu riturile şi semnificaţiile sale. Ca atare, asemenea lui Ianus-Ianuspater, Colecţia Religio găzduieşte opere de istoria religiilor ce analizează sentimentul sacru al omului de dintotdeauna, pentru a-l împărtăşi contemporanilor, în virtutea construirii viitorului. Religiile întemeiază un trecut, întreţin un prezent şi oferă perspectiva unui viitor. Religio priveşte omenirea așa cum o privește Ianus.
Eduard Florin Tudor, coordonatorul Colecției Religio
Tweet