O încleștare de foc, gheață și magie

irFamilii nobiliare și frați întorși unul împotriva celuilalt, toți orbiți de setea de putere și de un tron care a adus cu sine numai vrajbă și violență. Martin își continuă lumea fantastică în cheie istorică, adunând laolaltă, parcă, toate luptele și jocurile politice pe care omenirea le-a săvârșit.

Coada cometei brăzda cerul dimineții, o dâră roșie care sângera deasupra Pietrei Dragonului, ca o rană pe cerul scăldat în nuanțe de trandafiriu și violet. – când un roman începe astfel, cu un semn de rău augur (se știe care erau credințele străvechi despre comete și alte fenomene „cerești”), nimic bun nu poate urma în desfășurarea acțiunii. George R. R. Martin își pregătește scena pentru actul 2, un act mult mai încărcat de intrigi, violență și magie decât actul anterior.

Într-o lume lăsată în derivă, frații din Casa Baratheon se întorc unul împotriva celuilalt, în timp ce Casele Stark, Lannister și Targaryen se alătură în încleștarea de a conduce ținuturile și a deține puterea absolută. Fiecare își are asul în mânecă, fie că vorbim de misterioasa preoteasă roșie, Melisandre, de inteligența și spiritul strateg sau de pui de dragon. Și fiecare își poartă bătăliile pe un anumit front. Volumul doi al seriei Cântec de gheață și foc prezintă, așadar, desfășurarea monumentală a Războiului celor 5, ce culminează cu bătălia de la Blackwater. Joffrey Baratheon, regele de pe Tronul de Fier, Stannis Baratheon, regele de la Marea Îngustă, Renly Baratheon, regele de la Highgarden, Robb Stark, regele Nordului și Daenerys Targaryen, regina de Dincolo de Apă (Khaleesi și mama dragonilor) construiesc noi urzeli, într-o continuă bătălie pentru dreptate și răzbunare (cel puțin din punctul lor de vedere).

Încleștarea regilor este văzută, de asemenea, prin perspectiva anumitor personaje (din nou, capitolele poartă numele celui prin ochii căruia se povestește), ceea ce relativizează faptele și sporește suspansul. Cititorul este lăsat să își aleagă favoriții, fără a fi, neapărat, omniscient – în lumea creată de Martin totul poate fi pus sub semnul întrebării, întrucât binele și răul sunt două fețe ale aceleiași monede. Faptele și viziunea personajelor sunt dublate de descrierile pline de forță, prezentând peisaje dezolante, foc și gheață deopotrivă, toate vrăjmașe celor ce le înfruntă.

Pe fundalul sumbru al narațiunii, personajele își dezvoltă complexitatea – Tyrion (unul dintre principalii povestitori și pioni ai războiului) își arată latura războinicului înțelept, strateg, Arya și Bran caută să supraviețuiască pentru a răzbuna moartea tatălui lor (de la travesti la viziuni prevestitoare, Martin ne oferă un adevărat „festin” magic), Jon Snow înfruntă tărâmurile de dincolo de Zid, iar Stannis trebuie să-și înfrunte propria slăbiciune.

Dacă intrigile se complică, personajele se înmulțesc, Martin jucându-se și de această dată cu familii nobiliare auxiliare, cavaleri și domnițe, hărți desenate și linii dinastice, într-o narațiune care tinde să te amețească ori copleșească. E o provocare la nivel de imaginație și memorie, mai ales pentru un pasionat de fantasy. De altfel, magia care doar se insinua în primul volum, crește ca importanță în acesta, transformându-se într-o armă prețioasă pentru fiecare dintre Case.

Autor: Alice Teodorescu

Citeşte mai mult pe Bookblog.ro şi nu uita că acum îţi poţi achiziţiona volumul Încleştarea regilor cu o reducere de 50%!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *