Pentru că de curând am pornit concursul de debut Valentin Nicolau, la care vă invităm să trimiteţi creaţiile voastre, ne-am gândit că ar fi oportun să vă oferim o infuzie proaspătă de inspiraţie: cu alte cuvinte câteva sfaturi despre scris venite tocmai de la sărbătoritul zilei de astăzi – Orson Scott Card şi publicate în lucrarea sa Characters & Viewpoint.
Pe scurt, ideea foarte importantă pe care o transmite autorul american este că atunci când scrii o poveste este ca şi cum ai semna un contract cu cititorul. Încă din primele paragrafe ori pagini, îi oferi acestuia indicii asupra genului de poveste pe care îl citeşte, făcându-l mai mult sau mai puţin să ştie la ce să se aştepte. Din acest motiv, Orson Scott Card crede că este foarte important să respectaţi următoarele reguli foarte importante:
– O poveste care începe cu un personaj într-o situaţie dificilă nu va fi percepută ca terminată până când personajul nu este complet salvat ori complet învins
– O acţiune ce propune o lume aflată în dezechilibru nu trebuie să se încheie până când lumea ori universul respectiv nu este adusă la ordinea iniţială ori, dimpotrivă, distrusă definitiv
– Cititorii se vor aştepta ca povestea să ia sfârşit atunci când sursa principală de tensiune este rezolvată
– Dacă genul de poveste pe care îl spuneţi este de tip conceptual, atunci aşteptarea va fi ca ideea principală, sau, altfel spus, planul să fie dezvăluit înainte de final. Dacă însă următiţi multiple planuri narative, va trebui să aveţi grijă ca fiecare dintre acestea să-şi găsească într-un fel sau altul rezolvarea îniante de momentul climatic. Cu alte cuvinte, mai spune Orson Scott Card, este ca şi cum aţi împinge un bolovan de pe o stâncă. Orice s-ar întâmpla în paralel, pe alte fire narative, cititorul va dori să ştie unde a aterizat bolovanul respectiv.
Vă dorim spor la scris şi… nu uitaţi: opera lui Orson Scott Card are 50% reducere astăzi pe nemira.ro!
Tweet