Peter F. Hamilton a împlinit 53 de ani pe data de 2 martie. Un eveniment care ar putea trece uşor neobservat dacă nu ar fi vorba despre autorul britanic despre care se spune că a reinventat genul space-opera şi l-a adus pe nişte culmi nebănuite, sau cel puţin aşa consideră critica:
“Trilogia ZORII NOPTII a lui Peter F. Hamilton îşi cimentează statutul de cea mai solicitantă şi imposibil de ignorat saga din istoria genului space opera. Nici măcar Dune şi urmările sale n-au fost atat de ambiţioase. Poate doar universurile Star Trek şi Star Wars să fie mai mari, însă au avut nevoie de cincizeci de ani şi de numeroşi creatori care le-au conferit formă şi substanţă. Lumea lui Hamilton este viziunea coerentă şi focalizată a unui singur autor. Este echivalentul SF pentru Război şi Pace.” Amazon.com
Dar să o luăm cu începutul. Peter F. Hamilton s-a născut în Rutland, Anglia pe 2 martie 1960. Nu a mers la facultate, declarând într-un interviu: “La școală, am învăţat ştiinţe până la optsprezece ani, iar literatura engleză nu m-a mai interesat de la şaisprezece. Pur şi simplu nu eram preocupat de asta la vremea aceea.” Şi cu toate acestea, pasiunea pentru literatură, şi mai ales pentru scris, l-a cucerit pe Hamilton fără putinţă de scăpare. În 1987 a început să scrie şi a vândut prima povestire revistei Fear, în 1988. Primul său roman, Mindstar Rising, a fost publicat în 1993, fiind urmat de A Quantum Murder și The Nano Flower. După aceasta s-a concentrat pe o space opera complexă, trilogia Zorii Nopţii.
Autor prolific, Hamilton a oferit lumii mai multe serii de romane SF, dar cea care l-a făcut celebru şi l-a propulsat alături de reprezentanţi de seamă ai genului este considerată a fi trilogia Zorii Nopţii, care cuprinde volumele Disfuncţia realităţii, Alchimistul neutronic şi The Naked God. De proporţii semnificative, fiecare dintre volume, precum şi întreaga sagă spun despre autorul lor un singur lucru: Hamilton a depăşit cu mult numeroşi autori SF prin viziunea, talentul şi stilul său scriitoricesc, prin faptul că a reuşit să creeze un univers de sine stătător, cum nu s-a mai văzut până acum. Adept al hard science-fiction-ului, Hamilton ne oferă o călătorie plină de suspans în lumi dominate de inginerie genetică, tehnologii avansate şi conflicte spirituale, toate pe fondul unei acţiuni palpitante ce se ridică lesne la înălţimea unor producţii epice, cum ar fi Star Wars.
Vestea bună pentru toţi cititorii lui Hamilton este că acesta are planuri mari şi va continua să ne uimească şi să ne fascineze cu creaţiile sale. Pentru cei neiniţiaţi încă în impresionantul univers al lui Hamilton, Editura Nemira vă propune volumele Disfuncţia realităţii şi Alchimistul neutronic, acesta din urmă fiind considerat “O realizare excelentă, care atinge echilibrul perfect între conceptele complexe ale SFului hard şi intrigile captivante, presărate cu momente de horror şi tuşe sumbre.” Asimov’s Science Fiction Magazine
Tweet
Cind va aparea volumul The Naked God, ultima parte a trilogiei?
Intr-adevar una din cele mai complexe space-opera citite de mine. Astept cu nerabdare si ultima parte The Naked God. Se afla cumva pe lista programata de aparitii in viitorul apropiat?
Si The Naked God pe cand in limba romana?
O data estimativa de aparitie la Naked God?
Multumesc.
Meritam un raspuns?
Editura pastreaza o tacere suspecta asupra datei de aparitie a vol.III.Oare de ce? Chiar nu vede nimeni cat e de solicitat?
Buna tuturor! In vara facem tot posibilul. Volumul este in lucru.
Naked God ca Naked God, dar pe cand The Void Trilogy? 🙂
Intentionati sa il traduceti? Este in lucru?