România postdecembristă. Poliţia bucureşteană se confruntă cu o serie de crime. Ţinta atacatorilor – prostituatele de lux ale capitalei. Până aici, nimic extraordinar, am fi tentaţi să spunem. Încă o carte cu detectivi în noianul romanelor de factură poliţistă!
Ceva însă, mă face să continui lectura. Pagină cu pagină, intriga începe să prindă contur – tot mai complexă, tot mai bine construită. Personajele îşi croiesc drum, prind viaţă, parcă le văd aievea. Doi căpitani de poliţie, Bădoiu şi Costea, se cufundă tot mai adânc în misterul unor crime care nu par să mai înceteze. Noi piste de urmat, martori oculari importanţi, de a căror protecţie sunt întru totul răspunzători, filaje, audieri, înmormântări…
Şi, de parcă nu ar fi de ajuns, membrii propriei familii participanţi şi ei, direct sau indirect – urmează să aflăm -, la complicatele iţe ale cazului. Nici unul dintre cei doi nu s-ar fi aşteptat ca povestea să aibă o implicaţie politică, nu dacă ar fi să ne întoarcem la punctul de plecare. Cel mult, am fi zis că avem de a face cu un obsedat sexual sau poate cu un Jack-Spintecătorul al timpurilor moderne. Lucrurile însă merg mult mai departe. Finalul dezvăluie că totul este un joc politic, o manevră ticluită împotriva puterii. În plus, iţele sunt trase de personaje aparent insignifiante, dar care lucrează mână în mână cu mai marii statului, ramificaţiile reţelei depăşind graniţele ţării.
Ceea ce fascinează este descrierea unor personaje de neuitat, ale căror trăsături definitorii ni se întipăresc adânc în minte, atât prin comportament, cît şi prin poreclele care le sunt atribuite. Umorul situaţiilor şi comicul de limbaj sunt pur şi simplu delicioase, magnetizante.
Plasarea acţiunii într-o perioadă traversată de mulţi dintre noi şi descrisă cu acurateţe, chiar dacă la modul indirect, face povestea cu atât mai credibilă şi mai reală pentru cititorul, să-i spunem, avizat. În plus, în iureşul întâmplărilor, autoarea reuşeşte să introducă, cu o naturaleţe deosebită, câteva personaje de-a dreptul uimitoare şi memorabile, copii inocenţi şi adolescenţi deopotrivă studioşi şi dornici de inedit, de ieşit din comun.
Maestră a romanului poliţist românesc, Rodica Ojog-Braşoveanu reuşeşte să ne captiveze, încă o dată, cu unul dintre cele mai bune romane ale sale, care deţine toate elementele esenţiale unei povestiri de suspans, făcându-ne totodată să ne amintim, cu drag, de celelalte personaje de neuitat ale cărţilor sale.
Sursa: Revista Suspans
Autor: Carla Georgescu
Tweet