R.R. mai bun decat R.R.

Update:

Dupa lungi dezbateri, am revenit cu cei doi castigatori!
Felicitari Khaelmin pentru argumentele tale si de asemenea, felicitari LucianP. pentru comentariul amuzant!

Revenim cu un mail pentru detaliile despre primirea cartii “Urzeala Tronurilor”.

 

In ultima vreme, R.R. este comparat din ce in ce mai des cu R.R. Despre cine este vorba mai exact? Primul, George R.R. Martin iar al doilea, J. R.R. Tolkien, au creat discutii aprinse intre fanii fantasy. Intr-o sedinta “after hours”, am dezbatut subiectul fierbinte: “Cantec de Gheata si Foc” sau “Stapanul inelelor” iar castigator a iesit George R.R. Martin!

Printre motivele care ne-au condus la acest verdict, vreau sa amintesc:

Gradul de realism:

Desi ambele sunt fantasy, cu un pic de magie si creaturi mitologice, trebuie sa recunoasteti ca povestea lui Tolkien are cateva puncte slabe. Concret, in “Stapanul Inelelor”, acele elemente atat de intalnite in viata de zi cu zi a oamenilor sunt absente sau aproape trecute cu vederea de autor: bautul in exces, reproducerea umana, bolile (naturale si nu provocate de vraji), etc. De asemenea, nu imi aduc aminte sa fi vazut schimburi economice.

Complexitatea:

Apara inelul, opreste armata cea rea, incearca sa disrugi inelul. Cam acesta ar fi, pe scurt, ciclul repetitiv dupa care este facut “Stapanul Inelelor”. In “Urzeala Tronurilor” totul este mult mai complex. Povestea este transmisa cititorului din 8 perspective, intrigile sunt mult mai complexe iar actiunea mai putin previzibila. Per total, este imposibil sa povestesti cap coada seria “Cantec de Gheata si Foc“.

Cliseele:

“Urzeala Tronurilor” impreuna cu celelalte volume ale seriei ilustreaza o lume foare apropiata de cea reala, presarata cu elemente de fantasy. Cele 7 regate au fiecare interese economice si politice, exista tradare si comploturi. Cliseele sunt pe cat posibil evitate dar totusi prezente: dragoni (tema a foarte multe romane fantasy) si cliff hanger-e (acea tehnica de narare care “te lasa in pom” atunci cand povestea este mai captivanta). Totusi, aceste doua “clisee” sunt imbinate foarte bine cu lumea si cu atmosfera create. “Stapanul Inelelor” este basm cult foarte lung: binele se lupta cu raul, Gandalf (Sf Vineri in povestile populare) nu intervine util decat cu sfaturi si actioneaza doar la un pas de catastrofa, orcii formeaza armatele raului (desi Tolkien este creatorul orcilor asa cum ii cunoastem, in prezent ei au devenit cliseici in povestile fantasy), binele invinge, personajul principal este mic si neajutorat iar povestea reprezinta pentru el un drum initiatic… si am putea continua.

Nu vrem sa ii suparam pe fanii LOTR. Filmul a fost o capodopera, cartile reprezinta o referinta in domeniul fantasy iar impactul brandului creat a fost major. Dar totusi, “Urzeala Tronurilor” este suficient de buna cat sa il detroneze pe Tolkien!

Tu in tabara cui te afli? Raspunde-ne iar noi vom premia cu cate un volum din “Urzeala Tronurilor” doua articole: cel mai bine argumentat si cel mai amuzant!

Castigatorii vor fi anuntati in acest post, pe 21 iunie.

30 Commentarii

  1. Bogdan 16/06/2011 Reply
  2. Weird Vision 16/06/2011 Reply
  3. Moro 16/06/2011 Reply
  4. catalin clement 16/06/2011 Reply
  5. Razvan 16/06/2011 Reply
  6. Lavinia 17/06/2011 Reply
  7. ecou 17/06/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *