Toamna este momentul perfect pentru a petrece serile lângă foc, împreună cu cei dragi, citind o carte bună. Lumina lumânărilor și sunetul lemnelor care pocnesc în șemineu completează atmosfera caldă și relaxantă a unei seri de toamnă. Fie că alegem o carte de ficțiune, o non-ficțiune sau un roman istoric, luna noiembrie ne încurajează să ne pierdem în lumea poveștilor, să visăm și să călătorim cu imaginația noastră.
Fiindcă zilele scurte aduc lecturile lungi, am pregătit pentru voi câteva recomandări #decitit, în funcție de preferințele voastre.
Pentru iubitorii de romance
Ce-ar fi fost dacă… explorează posibilitățile pe care fiecare om le-ar putea avea de-a lungul vieții. Holly Miller pune sub semnul întrebării deciziile pe care le ia Hannah zi de zi și îi oferă, într-o narațiune emoționantă, șansa să își revizuiască alegerile și să exploreze o altă variantă, una care i-ar putea schimba viața complet. Va rămâne Hannah în relația actuală, cu un bărbat chipeș și talentat, sau va alege să revină la o iubire din trecut?
„Fanii romanului Biblioteca de la miezul nopții, de Matt Haig (Nemira, 2020) vor aprecia această abordare profundă a balanței existențiale dintre destin și șansă.“ Booklist
Ari Adams este o prezentatoare meteo foarte pasionată, care lucrează la o televiziune locală. Cu toate că ar fi trebuit să fie mentorată de Torrance Hale, aceasta este prea ocupată cu tumultuoasa ei relație cu fostul soț pentru a mai avea timp să o învețe meserie pe Ari. Singurul care pare să înțeleagă prin ce trece tânăra e un reporter sportiv, Russell Barringer.
Cei doi dezvoltă un plan pentru a o ajuta pe șefa lor să se împace cu fostul soț, care este acum directorul postului TV. Însă, pe parcurs, Ari și Russell ajung să se îndrăgostească. Ce le va rezerva viitorul în ceea ce privește relația lor – soare și cer senin sau nori întunecați?
„O poveste de dragoste plină de duioșie și umor, scrisă din inimă, pe care-o veți citi pe nerăsuflate!“ TESSA BAILEY, autoarea bestsellerului internațional S-a întâmplat într-o vară.
SF & Fantasy
Ithaca, nava refugiaților de pe planeta pârjolită Dune, încearcă să scape de un inamic terifiant și misterios. Fugarii au reînviat figuri-cheie din trecut, printre care Paul MuadʼDib, folosind tehnologie genetică pentru a-i ajuta să înfrunte noile pericole. Mașinile gânditoare, crezute eradicate în timpul Jihadului Butlerian, au supraviețuit și s-au întors acum, după zeci de mii de ani petrecuți în exil. Va reuși acest grup de eroi să oprească mașinile gânditoare și să salveze rasa umană de la anihilare?
„Dacă ești unul dintre fanii seriei originale, e foarte probabil să fii tentat să citești Vânătorii Dunei și Viermii de nisip ai Dunei cu o întrebare născută dintr-o doză de neîncredere: vor reuși Brian Herbert și Kevin J. Anderson să se ridice la nivelul lui Frank Herbert? Recomandarea mea este să lași prejudecățile la intrare și să te bucuri de o nouă vizită în universul Dune pentru finalul surprinzător al celei mai cunoscute aventuri spațiale scrise vreodată. The spice must flow!“ Marian Coman, redactor-șef Armada
În romanul grafic Dune: Cartea a doua, Muad’Dib, al doilea volum din trilogia în care a fost adaptat romanul Dune publicat de Frank Herbert în 1965, tânărul Paul Atreides și mama sa, doamna Jessica, ajung în inima deșertului din Arrakis. Trădați de propriul medic, perfidul Dr. Yueh, și hăituiți de cei mai mari dușmani al lor, Harkonnenii, Paul și Jessica trebuie să-i găsească pe misterioșii fremeni sau să piară. În timp ce descoperă secretele bine păzite ale planetei, sunt puși în fața unor decizii care le vor schimba soarta și viața pentru totdeauna.
„Un mod fantastic de a citi romanul Dune și de a te scufunda într-o mare de detalii. Grafica limpede face ca firul narativ să fie ușor de urmărit și adaugă poveștii cele mai bune și mai surprinzătoare calități pe care le au de oferit romanele grafice.“ Alex Ross
O profesoară de la Cambridge călătorește într-un sat izolat din nord pentru a studia spiridușii și, într-o aventură fantastică, descoperă magia, prietenia și dragostea. Cu toate că este o cercetătoare renumită, Emily Wilde nu are abilități sociale, ci preferă compania cărților, a câinelui ei, Shadow, și a poveștilor despre Poporul Fermecat. Când ajunge în sat, Emily este hotărâtă să-și vadă de treabă și să-și ignore rivalul, pe fermecătorul Wendell Bambleby, care o amețește și o frustrează cu prezența sa. Pe măsură ce dezvăluie secretele spiridușilor și ale lui Bambleby, Emily trebuie să descopere și ce se află în inima ei.
„Intimitatea unui jurnal este mereu seducătoare pentru cititori, iar Heather Fawcett utilizează perfect acest instrument literar pentru a te introduce, încetul cu încetul, într‑o lume cu adevărat miraculoasă.“ Marian Coman, redactor-șef Armada
Într-o eră îndepărtată, dragonii, dispăruți de mult timp, se întorc în lumea oamenilor. Cu secole în urmă, omenirea a trădat aceste creaturi legendare, confiscându-le magia și alungându-le într-o lume aproape ruinată. Astăzi, urmașii oamenilor îi venerază pe dragoni ca pe niște zei străvechi. Dar, spre deosebire de oameni, zeii nu uită și nu iartă.
„O proză limpede, o lume construită cu rafinament, o poveste memorabilă.“ Marian Coman, redactor-șef Armada
Culorile magiei. Primul pas pentru a salva lumea este să rămâi în viață! Un univers guvernat de magie și mai multe Londre: Roșie, Cenușie, Albă și, în trecut, una Neagră. O serie epică care va fermeca deopotrivă tinerii și adulții pasionați de fantasy.
„O proză antrenantă, cu detalii uimitoare – un palton de cameleon, un rău roșu de magie, o antieroină cu aspirații de pirat – aduce la viață aventuri captivante în mai multe lumi fascinante.” Publishers Weekly
Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare, de Suzanne Collins, acum într-o ecranizare de excepție.
Cu mulți ani înainte de a deveni președintele Panemului, Coriolanus Snow era doar un băiat de 18 ani care dorea să readucă gloria pierdută a casei sale. Numai că norocul nu i-a surâs, căci a primit sarcina umilitoare de a fi mentorul tributului feminin din Districtul 12, cel mai de jos dintre cei de jos. De acum destinele lor sunt îngemănate: fiecare decizie luată de Coriolanus poate duce la triumf sau la tragedie. În arenă, lupta se va da pe viață și pe moarte. În afara arenei, Coriolanus începe să simtă compasiune față de soarta tributului său. În plus, va trebui să pună în balanță nevoia sa de a urma regulile și dorința de a supraviețui cu orice preț.
„Cuvânt cu cuvânt, Suzanne Collins a construit o lume întreagă din rămășițele lumii noastre. Iar lumea ei este atât de bine scrisă, cu personaje atât de bine alese și cu o intrigă atât de surprinzătoare, încât cărțile din serie și-au găsit rapid locul lângă distopiile clasice, trasând noi granițe pentru literatura SF și un district special în mințile a milioane de cititori: districtul Jocurile Foamei.“ Marian Coman, redactor-șef Armada
In a thriller mood
Detectivul Cal Hooper avea planuri clare de pensionare într-un sat mic din Irlanda, dar totul se schimbă când un adolescent îi cere ajutorul în găsirea fratelui său dispărut. Fără ca nimeni să pară interesat, Hooper se simte obligat să descopere misterul întunecat al comunității, chiar punându-și viața în pericol.
„În acest roman de sine stătător, Tana French pornește ușurel, obișnuindu‑l pe cititor cu viața liniștită a lui Cal înainte ca intriga să explodeze.“ Time
Lynnette Tarkington este o supraviețuitoare. În urmă cu douăzeci și doi de ani, ea a scăpat dintr-un masacru, iar acel moment i-a definit fiecare zi ce a urmat. Timp de peste un deceniu, ea s-a întâlnit cu alte cinci femei asemeni ei și cu terapeuta lor, într-un grup de sprijin pentru cele care au supraviețuit inimaginabilului, refăcându-și viața bucățică cu bucățică. Până la o ședință de la care una dintre ele lipsește, iar cele mai mari temeri ale lui Lynnette devin realitate: cineva știe despre grup și este hotărât să le dezintegreze viețile din nou. Bucățică cu bucățică.
Dar puterea supraviețuitoarelor stă în faptul că acum se au una pe cealaltă și, indiferent cât de mici le sunt șansele, cât de întunecată este noaptea, cât de ascuțit este cuțitul, ele vor lupta până la capăt.
„Nu e doar un roman horror. Hendrix întoarce genul pe dos pentru a-i arăta cusăturile. Pe jumătate amuzant, pe jumătate îngrozitor, romanul acesta continuă și apoi scrie finalul a zeci, poate sute de filme horror din anii ’70-’80.“ Marian Coman, redactor-șef Armada
Învăț să am grijă de mine
Vindecarea emoțională nu se întâmplă peste noapte; este un proces lung, declanșat de o criză existențială care ne determină să ne reevaluăm imaginea de sine și prioritățile în viață. Această carte este continuarea bestsellerului internațional 101 eseuri care îți vor schimba modul de a gândi și îți oferă un ghid pentru a descoperi adevărul interior. Renunțarea la iluzii, acceptarea propriilor imperfecțiuni și eliberarea de emoții negative sunt etape inevitabile în parcursul de vindecare.
Cu intuiții profunde și sfaturi practice, eseurile Briannei Wiest sunt de ajutor pentru toți cei care doresc să trăiască o viață autentică și împlinită.
Vreau să descopăr mai multe
În contrast cu alte lucrări de mitologie, această carte se concentrează pe nararea miturilor dintr-o perspectivă feminină, punând în prim-plan personaje precum Atena, Circe, Penelopa și multe altele. Aceste figuri feminine își țes propriile povești fantastice.
Charlotte Higgins pune într-o lumină nouă miturile antice bine-cunoscute, povești despre iubire și răzbunare, despre zei necruțători și oameni neputincioși, despre vrăjitoare ingenioase și creaturi înfricoșătoare. Cartea se remarcă prin originalitate, conținut erudit și un stil accesibil de scriere. Fiind ilustrată elegant de Chris Ofili, această lucrare ne oferă o perspectivă novatoare asupra miturilor grecești, constituind o lectură captivantă pentru toți cei pasionați de Antichitate.
Personaje literare din copilărie devin prieteni de o viață, învățându-ne despre iubire, pierdere și frumusețea lumii. Alberto Manguel explorează legăturile cu personaje precum Robinson Crusoe, Jim din Huckleberry Finn, Scufița Roșie, căpitanul Nemo, Iov și monstrul lui Frankenstein, oferindu-ne o perspectivă personală asupra acestor figuri literare nemuritoare.
„În Monștri fabuloși, Manguel ne arată că personajele imaginare sunt oglindiri ale propriilor noastre vieți. Și probabil că acesta este cel mai mare beneficiu al literaturii.“ Salman Rushdie
Iubitorii de manga
Takemichi află vestea tragică a morții prietenei lui din școala generală, Hinata, de la știri. Deodată, este transportat cu 12 ani în trecut, ca să se confrunte cu cei din Banda Tokio Manji, care pe vremuri îi făceau viața un iad și care, în prezent, sunt responsabili de moartea lui Hinata. Ca să o salveze pe fată și să schimbe viitorul, Takemichi trebuie să ajungă în vârful ierarhiei celei mai periculoase bande de delincvenți din estul Japoniei! Lucrurile se complică atunci când el se împrietenește cu liderul bandei, Mikey.
Într-un mic sat, o tânără numită Coco a păstrat secret visul de a deveni vrăjitoare toată viața ei, cu toate că se știa că vrăjitorii și vrăjitoarele sunt născuți, nu creați. Mai mult, tuturor le era interzis să asiste la momentul în care magia se ivea. Din această cauză, Coco a fost silită să renunțe la aspirația sa până într-o zi, când surprinde un vrăjitor numit Qifrey folosind magia.
Iubitorii de ficțiune istorică
Maria Carolina Charlotte, a zecea fiică a împărătesei Maria Tereza a Austriei, se vede forțată să își părăsească familia și pe sora sa preferată pentru a deveni arhiducesă de Habsburg. După moartea surorii sale mai mari, Josepha, trebuie să se căsătorească cu Ferdinand în locul ei și să se confrunte cu multe complicații în Napoli, în timp ce regatul se prăbușește. Cu sprijinul fratelui său, Leopold, ea trebuie să-și recâștige puterea în mijlocul revoltelelor politice și a crizei din Franța. Cum va reuși această tânără regină să-și mențină controlul și să rămână apropiată de cei dragi, mai ales când sora sa favorită, Maria Antoaneta, se confruntă cu propriile provocări?
„Un portret excepțional al dinastiei regale Habsburg din Austria secolului al XVII‑lea, această poveste bogată despre putere, intrigă și ambiție este relatată într-o carte captivantă.“ Publishers Weekly
Esme, fără mamă și curioasă, își petrece copilăria alături de tatăl său, care lucrează la primul dicționar Oxford al limbii engleze. Ea strânge cuvinte pierdute, uitate și neglijate într-o cutie veche de lemn, creând un dicționar al unei povești nespuse. Cartea explorează puterea cuvintelor, egalitatea de gen și lupta pentru recunoaștere și dreptate într-o manieră emoționantă și captivantă. Pip Williams ne oferă o perspectivă unică asupra modului în care cuvintele modelează lumea noastră.
„O captivantă narațiune subversivă despre femeile a căror muncă în cadrul Oxford English Dictionary a rămas în mare parte nemenționată.” The New York Times Book Review
The movie fan
Martin Scorsese a avut un impact profund asupra cinematografiei, schimbând în mod semnificativ percepția noastră asupra filmului. Deși inițial a avut aspirații de a deveni preot, el a ajuns să fie unul dintre cei mai influenți și apreciați regizori din lume. Stilul său unic a redefinit convențiile cinematografice încă din 1970, abordând povești pe care le-a îndrăgit într-un mod riscant, dar strălucit. În volumul Martin Scorsese: O călătorie, Mary Pat Kelly îi intervievează atât pe Scorsese cât și pe colaboratorii săi din filmele memorabile, precum „Șoferul de taxi,” „Taurul furios,” „Regele comediei,” „Băieți buni,” și anticipata peliculă „Killers of the Flower Moon,” programată pentru lansare la finalul anului 2023.
„Unele filme se văd, altele se trăiesc (se trăiesc și se retrăiesc la fiecare nouă vizionare). Filmele lui Martin Scorsese fac parte din a doua categorie.“ Mihai Fulger
Iubitori de literatură română contemporană
Spre sfârșitul lui 2019, scriitoarea și antropologa Raluca Nagy ajunge în Vietnam, iar criza sanitară mondială și alegerile proprii o rețin acolo aproape doi ani. Aceasta este, aparent, premisa ori pretextul memoir-ului de față. Numai că, încet, încet, autoarea se imersează în acest spațiu complet necunoscut, într-o cultură și-un context noi, în timp și-n memorie, iar ceea ce descoperă despre sine și despre lume e inedit, dar relevant pentru fiecare dintre noi.
„Poveștile personale pot fi o cheie către sufletele oamenilor, așa înțelegem lucruri despre lume, povestindu-ne viețile și experiențele“, spune Ioana Burtea spre finalul cărții, iar în fraza aceasta e așezat (o parte din) adevărul pe care-l conține între copertele sale. Căci, scriind despre sine, autoarea scrie (și) despre umanitatea din și dintre noi, despre drumul pe care îl parcurgem în căutările noastre, despre provocările, obstacolele, alegerile și relațiile care ne dau sens, despre imperfecțiunea vieților noastre, pe care le primim Fără instrucțiuni de folosire, fără garanții, fără perioade de valabilitate. Cum ne împăcăm cu toate acestea, cum ne vindecăm și cum mergem înainte?
Toată iubirea surprinsă dntr-o fotografie arsă aduce în prim-plan relația complexă dintre trei generații de femei, care înțeleg lumea în moduri aproape opuse. Familia și echilibrul ei precar sunt zguduite de internarea bruscă a celei mai în vârstă. Fricile paralizante devin mai evidente în fața apropiatei morți. Mecanismele lor de apărare, în special modurile în care fiecare afectează viața celeilalte în numele datoriei și al iubirii materne, ies la iveală. Leia, aflându-se în mijlocul acestor schimbări, este cea care observă transformările, încearcă să le înțeleagă și să le exprime. Ea își caută în permanență identitatea, dorind să descopere cine este dincolo de rolurile de fiică și mamă.
Cala, o femeie superbă și misterioasă, în jurul căreia se învârt multe dintre poveștile din carte. Sevăn, un bătăuș get‑beget dintr‑un sat uitat de lume. Fifi, o bibliotecară care face o descoperire inedită. Tanti Teofana, o ghicitoare care ascunde tot soiul de enigme și comori. Mile, un băiat dintr‑un internat, care cunoaște un secret ce va schimba totul. Acestea sunt doar câteva dintre personajele care își dau mâna și te ghidează într‑o aventură nebună, provocatoare, fără pereche. Ești pregătit să descoperi lumea cu alți ochi?
„Adevărul gol‑goluț e că tocmai ai deschis o carte fabuloasă. Poveste după poveste, personaj după personaj, întâmplare după întâmplare, ilustrație după ilustrație, Marian Coman construiește în Omulețul din perete și alte povestiri fantastice un întreg univers, palpitant, așa cum numai un prozator autentic o poate face. Protagoniștii săi, marginali cu toții, vor ajunge în galeria ta de personaje memorabile, îmbinarea extraordinară a realismului cu fantasticul te va năuci, iar finalul, vai!, finalul te va neliniști.“ Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor
Young, wild and free
După liceu, Barret spera la un nou început la facultate, dar totul devine un coșmar. Într-o dimineață, se trezește și descoperă că retrăiește ziua precedentă, alături de Miles, care se confruntă cu aceeași problemă. Ei decid să colaboreze pentru a găsi o soluție, explorând misterele universității și experimentând aventuri pasionale. Pe măsură ce se îndrăgostesc, se întreabă ce viitor îi așteaptă dacă reușesc să evadeze din această buclă temporală. Cum ar fi să trăiești mereu prima zi de facultate?
O luptă pe viață și pe moarte între Roșii și Argintii, o revoluție care are în centru un triunghi amoros periculos.
Lumea lui Mare Barrow este împărțită în două, după culoarea sângelui: cei cu sângele comun, roșu, îi servesc pe cei cu sânge argintiu, elita societății, cei care sunt dotati cu puteri supraumane. Mare face parte dintre roșii și-și duce traiul de pe o zi pe alta, ca hoț într-un sătuc, până când destinul o aduce în fața regelui, a reginei și a tuturor nobililor, unde ea descoperă că este și rosie, dar și argintie, cu puteri nebănuite.
Ca să ascundă adevărul, regele o obligă să mintă și să joace rolul unei doamne dintr-o Înalta Casă pierdută, cu o putere impresionantă, și o promite de mireasă unuia dintre fiii lui, Mare devenind astfel o prințesă argintie. Pe măsură ce pătrunde și mai adânc în lumea argintiilor, tânăra riscă totul și își folosește noua poziție pentru a-i ajuta pe cei din Garda Stacojie, un grup de rebeli roșii. O mișcare greșită îi poate aduce moartea, dar, în jocul periculos în care a intrat, singura certitudine este trădarea.
„Intensă și întunecată, seria Regina Roșie este o bună poartă de intrare pe tărâmul literaturii fantasy. Îndrăznește și tu!“ Marian Coman
Plin de acțiune și de surprize letale, această nouă carte de la Victoria Aveyard, autoarea bestseller-ului Regina Roșie, spune povestea lui Corayne an-Amarat care pornește într-o aventură care pare lipsită de sorți de izbândă. Totul se schimbă când o asasină și un nemuritor legendar îi bat la ușă și îi spun că ea este ultimul vlăstar al unui neam străvechi, care are puterea de a salva lumea de la pieire. Va reuși ea să salveze regatul?
„În acest roman avem parte de scene de luptă, de evadări spectaculoase și trădări, descrieri pline de finețe și personaje mânate de motivații divergente – toate vor creiona un tărâm imposibil de uitat. Un extraordinar început pentru o serie fantasy de înaltă clasă care îi va fermeca pe cititorii moderni.“ Kirkus Reviews
Ready for Christmas
Cassie se simte mai singură ca niciodată, însă un dar de la fratele ei îi oferă șansa la o viață mai bună și la dragoste. Cassie găsește un plic cu indicii, parte din jocul anual pe care-l aveau cei doi frați cu ocazia Crăciunului. Începe o călătorie care îi schimbă viața. De la Londra la Țara Galilor și Bordeaux, Cassie reia legătura cu vechi prieteni, reaprinde o dragoste pierdută și se regăsește pe sine. Ea trebuie să-și urmeze inima pentru a descoperi ce-i rezervă viitorul. Va fi pregătită să accepte ultimul dar din partea fratelui ei și dragostea care vine cu el?
În fiecare decembrie, Josie le trimite o scrisoare părinților săi pe care i-a pierdut cu mult timp în urmă, într-o noapte de Crăciun. Întodeauna le scrie aceleași cuvinte: „Mi-e dor de voi mereu.“
Numai că, anul acesta, călătoria către cutia poștală îi este întreruptă brutal, când se izbește cu bicicleta de un străin misterios, Max, care îi va schimba cursul vieții.
Josie a crezut tot timpul că e singura persoană care nu sărbătorește Crăciunul, dar descoperă că și Max are motive întemeiate să facă același lucru, iar cei doi ajung să petreacă împreună sărbătorile. Îndrăgostită până peste cap, Josie e convinsă că și-a descoperit iubirea vieții, până când Max dispare fără urmă și fără să-și ia măcar rămas-bun.
Soarta îi va aduce însă din nou laolaltă, tot înainte de Crăciun. Oare vor reuși să rămână împreună de această dată?
„O poveste de dragoste tulburătoare, o pledoarie pentru viață și iubire care o să înmoaie toate inimile și o să vă cuprindă ca într-o îmbrățișare plină de căldură înainte de Crăciun.“ JOSIE SILVER, autoarea bestsellerului O zi de decembrie.
Crăciun fericit, Lama Lama! estea cartea perfectă de răsfoit sub brad.
Este Ajunul Crăciunului!
Lama Lama se bucură să ofere daruri și să cânte colinde alături de prieteni, iar cu ajutorul mamei, pregătesc delicioasa turtă dulce.
Acestea sunt cu adevărat zile pline de bucurie!
Vine Crăciunul! este o lectură relaxantă pentru serile lungi de iarnă, petrecute în sânul familiei, și nu doar în jurul bradului de Crăciun.
Monika Utnik poartă cititorii în jurul lumii și îi invită să descopere mirosuri, gusturi, legende, tradiții inedite și totodată răspunsuri la întrebări precum: De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie? De ce există târguri de Crăciun? Oare toți copiii primesc daruri în aceeași zi? De ce decorăm bradul? Cine a inventat primele globuri din sticlă? De ce construim iesle în miniatură? În plus, cititorii vor afla mai multe despre steaua din Betleem, Ebenezer Scrooge și Spărgătorul de nuci.
Tweet