Știi ce e mai interesant decât o carte despre o civilizație avansată construită de păianjeni inteligenți? Când descoperi că volumul doi din serie este despre o civilizație avansată construită de caracatițe inteligente. Nu este o glumă, vorbesc despre seria science-fiction Copiii timpului de Adrian Tchaikovsky, formată din Copiii timpului și Copiii distrugerii, ambele volume fiind apărute în imprintul Armada. Iar această serie doar ce a atins apogeul recunoașterii în literatura SF, devenind victorioasă în competiția strânsă pentru premiul Hugo pentru cea mai bună serie în 2023. Distincția râvnită de mulți autori marchează un moment semnificativ atât pentru Tchaikovsky, cât și pentru genul speculativ în sine. Te-am făcut curios? Haide să te îmbarci alături de noi într-un voiaj în care inovația, biologia și tehnologia îți oferă o privire fugară în viitorul enigmatic al speciei noastre.
De la Drept la SF
Înainte de toate, trebuie să-l cunoști mai bine pe Adrian Tchaikovsky. Scriitorul britanic a studiat psihologia și zoologia, apoi s-a decis să devină avocat. Educația lui în știință și în Drept este importantă pentru romanele sale, având o influență profundă în stilul lui de scriere. Fascinația lui pentru natură, în special pentru insecte, este evidentă în felul în care creionează universuri în cărțile sale, iar studiile în Drept au șlefuit abilitatea lui Tchaikovsky în a crea fire narative întortocheate și incitante. Copiii timpului, publicat în 2015, i-a adus faima câștigând premiul Arthur C. Clarke pentru cel mai bun roman SF fix în anul în care s-au împlinit 30 de ani de la înființarea acestei distincții.
În mintea păianjenilor și a caracatițelor
Copiii timpului este o poveste captivantă care conectează ambiția umană cu evoluția unei specii arahnide. Proiectul vizionar de teraformare planetară a dr. Avrana Kern a luat o întorsătură greșită și, din această cauză, s-a creat cadrul pentru a explora ascensiunea unei noi civilizații, formată din arhitecți cu opt picioare și structuri sociale complexe. Tchaikovsky pune sub semnul întrebării într-un mod ingenios ideile noastre preconcepute legate de inteligență și dansul complicat al evoluției, în contextul în care avem o lume neexplorată, unde soarta omenirii este împletită cu cea a unei specii fascinante de păianjeni. Mesajul central al întregii serii Copiii timpului este despre empatie, iar măiestria lui Tchaikovsky constă în faptul că reușește să te facă să-ți pese despre niște păianjeni, viețuitoare pe care mulți dintre noi le displăcem.
În volumul următor, Copiii distrugerii, te întâlnești cu lumea hipnotizantă a caracatițelor, o specie extraterestră cu inteligență uimitoare. În timp ce povestea se desfășoară de-a lungul paginilor, ești vrăjit de explorarea detaliată a caracatițelor și potențialul lor de a comunica cu oamenii. Adrian Tchaikovsky scrie despre tehnologii avansate, dar și sentimentele și tainele acestor cefalopode, invitându-te să te gândești la posibilitățile comunicării între două specii diferite și coexistența într-o galaxie care abundă în diversitate. Caracatițele din roman devin o personificare a temei centrale din poveste, prezentându-ne frumusețea evoluției și profunzimile inedite ale conexiunii între specii inteligente într-un univers vast și misterios.
Seria proaspăt câștigătoare a premiului Hugo, Copiii timpului, este o contribuție remarcabilă pentru literatura SF. Prin cărțile lui care abordează teme precum evoluția speciilor, empatie și natura umană, Adrian Tchaikovsky te îndeamnă să te gândești la ce îți poate aduce viitorul legat de descoperirile științifice și explorarea spațiului. Prin ochii păianjenilor, caracatițelor și civilizațiilor intergalactice el reușește să te facă să devii mai umil și mai înțelegător, dar îți amintește că ceea ce te definește ca om este curiozitatea. Sperăm că te-am convins să (re)citești această serie captivantă și stimulantă din punct de vedere intelectual, semnată de unul dintre Future Classics Armada!
Tweet