Spune-mi la ce seriale te uiți ca să îți spun ce să citești

Știm că nu ai fost întotdeauna mulțumit de ecranizări: nu ți-ai recunoscut personajele preferate, actorii nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, scenariștii au sărit/ignorat cele mai importante scene din roman, evoluția protagoniștilor a rămas la stadiul de mit chiar și după două-trei sezoane, iar diferențele dintre ce ai citit și ce ai văzut ar putea să fie sintetizate în nu mai puțin de zece pagini, întrecând majoritatea proiectelor de la școală, facultate sau serviciu (în plus, nu uita că pe acelea le-ai finalizat din obligație sau datorie).

Din păcate, ne-am obișnuit cu dezamăgirile. Din fericire, noi am găsit o soluție, o cale de a ne bucura atât de cărți, cât și de seriale. Metoda propusă seamănă puțin cu trișatul, dar este vară, zilele de vacanță sunt pe sfârșite sau ne așteaptă la finalul lunii, e cald și merităm câteva ore de relaxare și/sau de divertisment. Nu ignorăm ecranizările și nici nu uităm de cărți, însă am pregătit câteva recomandări ce ne ajută să găsim lectura perfectă în funcție de serialul preferat, fără să fim tentați să-l comparăm cu materialul sursă.

Pe scurt: Nu trebuie să alegi între seriale și cărți. Răspunsul corect este (întotdeauna) why not both?

Dacă ai avut răbdarea și voința de a strânge toate episoadele din Westworld în vederea unui binge cu stil, ai toată admirația noastră! Dacă spoilerele te-au evitat, înseamnă că ai apelat la Stephen King pentru ajutor. Pentru fanii Westworld (și nu numai) am pregătit o ediție nouă pentru Seria Turnul Întunecat (Al 4-lea roman, Vrăjitorul și Globul de cristal, abia a venit din tipar): puzzle-uri, plot twist-uri, personaje complexe și imprevizibile, în care nu poți să ai încredere și Omul în Negru, prezent atât în serial, cât și în cărți. Să nu ai încredere în ce vezi, ce simți, ce auzi și, cel mai important, în ce citești. Peste tot sunt capcane.

turnul intunecat

The Affair pune sub lupă fragilitatea legăturilor dintre prieteni, soți și/sau amanți. Cât de multă încredere poți să ai în cel care îți cunoaște secretul, alături de care ai crezut că ai descoperit o viață nouă și o șansă nesperată la fericire? Întrebările o împiedică pe Sarah să-l uite pe Eddie, bărbatul care a promis că o va suna după ce au petrecut împreună șase zile de neuitat. În Bărbatul care n-a mai sunat, Cartea Verii, vei descoperi o poveste de dragoste sfâșietoare: oricine a așteptat vreodată în zadar să sune telefonul și la capătul liniei să fie persoana iubită va citi romanul cu sufletul la gură.

barbatul care n-a mai sunat

Îți plac serialele post-apocaliptice în care predomină atmosfera horror? Probabil că ai un avans semnificativ în fața grupurilor de walkers ce ne amenință existența de opt ani și ești la zi cu The Walking Dead și Fear the Walking Dead. În așteptarea noilor episoade (se anunță un sezon foarte intens în toamnă cu plecarea lui Andrew Lincoln), venim cu o recomandare dublă: Transformarea și Fata cu toate darurile. Da, da, știm: trilogia Transformarea urmează să fie ecranizată de FOX în 2019. Acest mic detaliu nu ar trebui să te împiedice să citești o poveste dark & twisted, cu un final ce îți va spulbera toate așteptările, alternând momentele emoționante cu surprize neplăcute. Doar vrei ca spoilere să nu aibă nicio putere asupra ta, nu?

Transformarea

Bineînțeles că știm și de ecranizarea pentru Fata cu toate darurile, însă, pe timpul verii, noi suntem dependenți de seriale, nu de filme, iar M.R. Carey a scris un roman alert, dramatic și emoționant, alegerea perfectă pentru cititorii în căutarea unei distopii originale. În plus, îți garantăm că o să o îndrăgești pe Melanie, o eroină puternică și curajoasă, care vrea să iubească, să trăiască și să învețe, în loc să facă rău și să își urmeze instinctele.

Aștepți cu nerăbdare al 6-lea sezon din Orange is the New Black? Ce spui de un thriller cu accente horror? În Fellside pășești într-o închisoare de maximă securitate pentru femei, situată într-un ținut mlăștinos din Yorkshire. Acolo o vei întâlni pe Jess Moulson, acuzată și condamnată pentru uciderea unui copil. La prima vedere, este inofensivă și instabilă, însă toate deținutele din Fellside sunt periculoase. Vor încerca să te corupă și să te atragă de partea lor. Să minți, să spionezi și să observi pentru ele. Nu încerca să te împrietenești cu gardienii pentru că nu sunt de partea ta. Nimeni nu este de partea ta.

Fellside

Reign sau The Tudors? The Borgias sau Medici? Serialele de epocă întotdeauna ne-au încântat, chiar și în perioadele în care ficțiunea a scăpat (puțin) de sub control și aproape a rescris istoria. Dacă îți dorești aventură și mister, alianțe și conspirații politice, trădări, uneltiri și pasiuni interzise, colecția Suspans are toate șansele să ocupe câteva rafturi din bibliotecă! Îți propunem ediția nouă din Borgia. Păcatele familiei, primele două volume din Seria Războiul Celor Două Roze (Pasărea furtunii și Treimea), precum și Trilogia Rebeliunea (Rebeliunea, Renegatul și Regatul).

Regatul

Ești dependent de serialele cu/despre medici? Dr. House? Anatomia lui Grey? Chicago Med și The Resident? A sosit clipa să citești volumul Cu ultima suflare și să afli cine a fost Paul Kalanithi. Pentru noi a fost un erou: ne-a impresionat curajul său, pasiunea cu care și-a trăit viața, forța cu care a înfruntat moartea, atât din postura de medic, cât și din postura de pacient.

Cuvintele sale, deși par învăluite în întuneric și deznădejde, ți se strecoară în suflet, minte și inimă. Și rămân acolo. Da, sunt încărcate de tristețe, însă te v0r îndemna să îți reconsideri prioritățile și să descoperi ce este important pentru tine. Acesta este unul dintre darurile lui Paul pentru tine. Pe restul trebuie să le afli singur, citindu-i povestea.

Cu ultima suflare

Spartacus și Rome se află pe lista serialelor preferate? Atunci ai noroc: te poți întoarce în lumea sângeroasă a centurionilor alături de Macro și Cato! O legiune romană a fost atacată de sclavi, iar eroii tăi preferați trebuie să pună capăt revoltei înainte ca amenințarea să cuprindă Imperiul Roman. Să te aștepți la o aventură palpitantă, la înfruntări pe viață și pe moarte, la vechi dușmani și la noi aliați. Serialele ți-au asigurat o pregătire de bază, însă Simon Scarrow te așteaptă la Roma cu o provocare și o misiune specială în Gladiatorul. Succes!

Gladiatorul

Narcos este unul dintre cele mai populare și iubite seriale din România. Pentru fanii lui Pablo Escobar avem o recomandare mai… neobișnuită: Trezirea leilor, de Ayelet Gundar-Goshen, un roman despre lașitate, eroism, responsabilitate, vină și prăbușire. Într-o lume a dezechilibrului și a violenței, un pachet reprezintă diferența dintre viață și moarte. Un bărbat chinuit de remușcări, o femeie ce nu se sfiește să recurgă la șantaj pentru a obține un avantaj, un spital improvizat în mijlocul deșertului și două reguli ce nu ar fi trebuie niciodată să fie încălcate: să nu furi și să nu ucizi.

Trezirea leilor

Îți lipsește Penny Dreadful? Și nouă. Dorul s-a mai estompat după ce am savurat Șarpele din Essex, cartea anului 2016 la Waterstones și cartea anului 2017 la British Book Awards, un roman victorian în care mitologia și poveștile cu fantome se îmbină cu parabola feministă, rezultând un volum al ideilor.

Potențialul simbolic al monstrului, al Șarpelui din Essex, poate să fie copleșitor: este un mit creat pentru a îi speria pe copii, un șiretlic al naturii, o poveste ce îi atrage pe turiști, o ființă supranaturală ce trebuie ucisă, o pedeapsă sau un blestem? Reprezintă păcatele sătenilor, patimile și dorințele lor păgâne? Răspunsurile se află în Colchester, unde oamenii se îmbolnăvesc și suferă de delir, dispar sau sunt răpuși de febră.

sarpele din essex

Misiunea finală nu este imposibilă, doar secretă. Serialele Alias și Nikita au reprezentat un simplu antrenament: sperăm că nu ai adormit la lecții și că nu ai chiulit de la cursuri, pentru că Gwendolyn Bloom, eroina romanului Cruzimea, are nevoie de ajutorul tău pentru a-și găsi tatăl. Vei coborî în infernul ascuns al criminalilor. Vei călători în Franța, Germania și Cehia. Vei interacționa cu mercenari, traficanți de carne vie și de droguri, contrabandiști și mafioți. Sperăm că prima misiune nu urmează să fie și ultima.

cruzimea

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *