Să ne jucăm de-a cărțile!

Literatura nu are o influență majoră numai asupra cinematografiei, care a onorat cultura universală cu adaptări după titluri ce vor rămâne pe veci în istorie, ci și întreaga industrie de entertainment. De la celebrele figurine Star-Wars și până la cele mai complexe jocuri, producătorii au intuit corect că cu cât un autor este mai de succes, cu atât produsele adiacente, menite să distreze fanii de pretutindeni, vor avea un impact mai mare și mai îndelungat.

Unul dintre autorii care se bucură de o promovare intensă și și-a văzut opera transpusă nu numai pe micul ecran, ci și transformată într-un board-game de strategie de o calitate deosebită este nimeni altul decât George R. R. Martin. Prima ediție a jocului A Game of Thrones: The Board Game a apărut în anul 2003, jucătorii având ca sarcină controlul caselor din Westeros și implicarea într-un război pe viață și pe moarte în încercarea obținerii supremației prin luptă, negociere, manipulare sau distribuire a resurselor.

A doua ediție a aceluiași joc a apărut în anul 2011, de data aceasta pornindu-se de la premisa că Regele Robert Baratheon este mort, iar ținuturile din Westeros trebuie să se pregătească de marea bătălie.

O altă personalitate a lumii literare care și-a văzut personajele și ținuturile pe care și le-a imaginat transformate atât într-un succes de box-office dar și în jocuri dintre cele mai fascinante este autoarea Suzanne Collins. Jocurile Foamei a fost transpus în forma unui joc de strategie într-o primă ediție în 2010, jucătorii trebuind să calce pe urmele Tribuților pentru a câștiga competiția. Al doilea joc al seriei, The Hunger Games District 12 Strategy Game își pune jucătorii în poziția de locuitori ai districtului 12, aceștia trebuind să facă tot posibilul pentru a gestiona cât mai bine resursele și pentru a fi selectați ca și Tribuți în următoarea competiție.

Anul acesta, cei pasionați de jocuri, rezolvare de mistere, dezvoltarea de strategii sau pur și simplu de povești, vor fi bucuroși să afle că printre alte romane celebre care vor avea și un boardgame propriu (printre care numărăm Numele Trandafirului, a lui Umberto Eco sau Moby Dick a lui Melville), se regăsesc și două surprize plăcute și cu siguranță două provocări pe cinste!

Una este să citești Dune și să devii un adevărat fan al ”Duneverse”-ului, și alta este să joci jocul. Ce zic producătorii? Ei susțin că pentru oricine este fascinat de capodopera lui Frank Herbert și de lumile lui aride, atunci jocul Dune îi va satisface gustul pentru aventură, pentru că este un joc bazat pe negociere, iar participanții vor trebui să se lupte pentru condimente, să înfrunte armatele inamice sau chiar monștrii locali, să apere teritorii și să își mențină partea leului mereu sub control.

Ultimul, dar cu siguranță nu cel din urmă, Stephen King a avut plăcerea de a juca el însuși un joc inspirat din poate unul dintre cele mai cunoscute și mai înspăimântătoare romane ale sale: The Shinning. De fapt, nu putem spune că suntem foarte surprinși. King are poate cel mai mare număr de titluri care au devenit de-a lungul timpului succese cinematografice, așa că un joc The Shinning nu face altceva decât să îi promoveze și mai mult numele și reputația de Rege al horror-ului. Jocul are și el elemente de horror și suspans, pentru că cei doi jucători implicați au sarcini foarte grele: unul controlează hotelul Overlook, în timp ce celălalt are în grijă familia Torrence. Miza? Distrugerea unuia de către celălalt sau cel puțin obținerea supremației. În crearea jocului a contribuit direct însuși autorul, pentru că cine altul decât el știe mai bine psihologia personajelor și dinamica poveștii? Fiind printre primii care a și testat jocul, Stephen King s-a declarat foarte încântat de produsul final.

Așadar, să citim și să ne jucăm!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *