Imaginați-vă umanitatea pe punctul de a realiza cea mai mare izbândă a ei: călătoria în spațiu și deslușirea misterelor universului. Apoi, imaginați-vă cum toate aceste dorințe și speranțe se spulberă în numai câteva momente, odată cu apariția unei rase extraterestre superioare, care pune capăt oricăror încercări ale omenirii de a mai bate la porțile cosmosului.
Scena de deschidere a cărții maestrului Arthur C. Clarke este probabil cea mai puternică și reprezentativă din domeniul SF, indiferent dacă e vorba de literatură sau cinematografie. Imaginea unor nave spațiale gigant care apar și survolează deasupra fiecărui mare oraș de pe Pământ, a fost recreată și onorată în numeroase filme de televiziune, dar mai ales în blockbuster-ul ”Independence Day”. ”Stelele nu le sunt menite Omului”, spun invadatorii și astfel, pe Pământ se lasă tăcerea.
”Sfârșitul copilăriei” nu urmează totuși scenariul predictibil al unei invazii extraterestre. Cotropitorii nu vor să aducă omenirea în pragul sclaviei, nu vor să o elimine sau să o cucerească pentru a o îngenunchia. Din contră, benevolența stăpânilor spațiali se canalizează spre oferirea de nesfârșite privilegii gazdelor lor, astfel încât oamenii ajung să nu mai aspire la nimic, ci să se complacă într-o viață de plăceri și distracții.
Povestea se întinde pe o perioadă de 200 de ani de la sosirea invadatorilor și numai câțiva oameni încep să își pună problema motivelor și intențiilor pe care le au cuceritorii din spațiu. Ce face această carte cu adevărat deosebită este focalizarea nu pe un anumit actor principal, ci pe întreaga umanitate ca personaj într-o poveste despre evoluție, iluminare și pierderea individualității.
Arthur C. Clarke nu mai are nevoie de multe prezentări. Scriitor de SF care și-a câștigat locul în galeria monștrilor sacri ai genului, a lăsat în urma sa nu numai o operă care și acum este o sursă de inspirație, dar și o moștenire profetică. ”Sfârșitul copilăriei” vorbește despre transcendență și cursul evoluției omenirii și a devenit o icoană în panteonul literaturii SF pentru viziunea briliantă asupra potențialului umanității în următoarea sa treaptă de dezvoltare.
Autor: Andreea Sterea
Sursa: Hit.ro
Tweet
[…] culturii universale, Editura Nemira i-a dedicat o serie de autor, precum și numeroase articole și recenzii, printre volumele de referință numărându-se Rendez-vous cu Rama, Sfârșitul copilăriei sau […]