Cei care ne urmăresc deja, știu rubrica noastră #StaffPicks. Pentru cei care nu știu, este o serie de articole în care colegi care lucrează la Editura Nemira vă recomandă cărți care le-au rămas în suflet. Ei bine, de Ziua Internațională a Cărții, pe care o sărbătorim an de an pe 23 aprilie, ne-am gândit să furăm câte o recomandare de la mai mulți colegi de-ai noștri.
Sunt redactori, editori, graficieni, project managers, oameni de marketing, social media, sales sau contabilitate, care lucrează pentru editură de la 2 luni și până la 10 ani și cărora le-au trecut prin mâini sute, dacă nu chiar mii de cărți. Așa că le-am pus cea mai grea întrebare: care e cartea preferată from all times de la Nemira? Știm că un părinte nu ar trebui să aleagă un preferat dintre copiii săi, dar ca cititori mai știm și că sunt unele cărți care îți intră pe sub piele și, well, rămân acolo.
Faceți cunoștință cu (o parte din) colegii noștri!
Laura Câlțea, editor coordonator ORION, 5 ani de Nemira
Una dintre cărțile mele preferate de la Nemira este Misterul regelui. Despre scris, de Stephen King, un volum autobiografic care ar trebui citit de orice cititor și obligatoriu de orice scriitor. am avut surpriza să descoper în „Misterul regelui” o viziune originală asupra literaturii și a meseriei de scriitor și, mai ales, am învățat să nu mai iau de bune etichetele puse pe cărți și pe scriitori. King este etichetat drept un autor comercial de romane horror, însă cartea asta ți-l arată a fi mult mai mult decât atât, și anume un scriitor cu o înțelegere profundă a actului de a scrie și cu o cunoaștere și intuiție excelentă a psihicului uman. și, pentru că toate romanele lui King citite de atunci înainte mi-au confirmat aceste calități, acum sunt fan pe viață #theKing
Cătălina Nicolau, project manager, 1 an și 3 luni de Nemira
Exalare, de Ted Chiang este cartea mea preferată!
Nu știu cum să descriu mai bine această carte, dar pot să vă spun că atunci când am început să o citesc eram într-o pauză de prânz, iar când m-am oprit era întuneric afară, aveam multe mailuri necitite și multe mesaje pe Whatsapp. Deobicei nu neglijez notificările, sunt #alwayson, dar de data asta pur și simplu nu a mai contat nimic.
Las aici un scurt citat din Exalare, povestirea: ANXIETATEA ESTE AMEȚEALA DATĂ DE LIBERTATE:
– Nu sunt sigură în privința matematicii, spuse Dana, dar cred cu fermitate că alegerile noastre contează. Fiecare decizie pe care o luăm contribuie la caracterul nostru și modelează genul de persoană care suntem. [….] dacă acționăm compasional în această ramificație, continuă să fie important, pentru că are efect asupra ramificațiilor ce vor diverge în viitor. Cu cât vom face mai frecvent alegeri compasionale, cu atât este mai puțin probabil să facem alegeri egoiste în viitor, chiar și în ramificațiile în care avem o zi proastă.
Maria Tănăsescu, redactor-șef Nemi, 1 an și 9 luni de Nemira
Devorator de Babel fiind, Mathias Enard mi s-a părut o intersecție splendidă a posibilelor drumuri culturale și lingvistice ale lumii. Busola e o limbă universală a călătorilor, a împătimiților de un Orient deopotrivă secat de luxurianță și păstrător de taine. Eu m-am simțit dintotdeauna un cetățean melancolic al acestor decrepitudini fatale, sunt acasă aici, în acest Orient prăbușit, ruinat, fumegând, e patria mea extinsă.
Busola e un roman muzical, senzorial, antrenează violent toate simțurile, chiar și organul tainic cu care metabolizăm trecutul, dar și o scrisoare de dragoste inconsolabilă pe care o scrie Mathias Enard unui Orient aproape definitiv instalat în imaginație.
Vasile Adnan, graphic designer & ilustrator, 2 ani jumătate de Nemira
A fost ușor de ales fiind unul din primele science fiction-uri care mi-a fost dat de prieteni ca „unu’ adevărat”. Livrează tot ce trebuie: tehnologia prieten sau inamic? Probleme politice terestre și actuale, relativitatea individului la scară umană, inteligență artificială și desigur fiind scris în paralel cu filmul lui Kubrick cele mai trippy secvențe și scene încadrate perfect – continuă să inspire avansuri tehnologice, vizuale, narative și filozofice.
P.S. Aș fi vrut să pretind ca e un Stephen King de dragul autorului și din dragoste pentru rockandroll, dar nu m-am putut decide…
Ana Nicolau, Director General, 10 ani de Nemira
Dune a fost prima carte de care m-am îndrăgostit la Nemira, şi aşa cum se întâmplă adesea cu prima dragoste, n-o uiţi niciodată! Eram în clasa a 4-a sau 5-a când una dintre colegele mele de atunci a adus Dune la şcoală şi o citea pe ascuns în timpul orelor de matematică. Din curiozitate, i-am cerut-o şi eu s-o citesc la pauză şi n-am mai putut s-o mai las din mână. Acasă am descoperit apoi în bibliotecă toate cărţile din serie pe care le-am devorat în câteva săptămâni. Şi astăzi am o mare afecţiune pentru Frank Herbert şi pentru lumea pe care a construit-o. Aş recomanda Dune oricui şi a fost o reală bucurie pentru mine ca editor să o pot publica şi să lucrez împreună cu Adnan Vasile care a făcut noul design al întregii colecţii. Şi recunosc că abia aştept să văd şi ecranizarea lui Dennis Villeneuve care se anunţă toamna aceasta!
Andreea Mitran, social media & content manager, 2 ani și 11 luni de Nemira
Aș avea cel puțin 5 cărți preferate de la Nemira despre care aș vrea să vă povestesc, dar am ales una singură pe care cred că ar trebui să o citească toată lumea: Un gentleman la Moscova, de Amor Towles. Când am citit cartea asta despre un conte plin de carismă, izolat într-un hotel din Moscova, nu m-am gândit nicio clipă că o să ne simțim și noi asemănător cu contele – chiar dacă nu în hoteluri sau în arhitecturi impozante din alte țări, ci chiar la noi acasă. Mă îndrăgostisem deja de carte de dinainte să o citesc (ceea ce nu mi se întâmplă des), făcând research pentru ea și auzind-o non-stop pe Ana Nicolau care îmi spunea că e o bijuterie de carte. Iar când a ajuns în sfârșit la mine i-am dat dreptate 100% și am terminat-o într-un singur weekend, cu o grămadă de citate subliniate și inimioare pe marginea paginii. După ce am terminat-o, am visat cu ochii larg deschiși la Rusia și la Moscova, în care sper să ajung curând.
Alexandra Rusu, director editorial, 1 an și 4 luni de Nemira
Am citit Interpretul de maladii la masterat, acum X ani, ba chiar XX ani, dacă mă gândesc bine. Nu era tradusă, am citit-o pe foi trase la xeroxul din Pitar Moș și m-am uitat la ce mă interesa atunci – lucruri ca identitatea, puterea, traiul în două culturi, ciocnirea credințelor și simbolurilor. Pe atunci citeam puțin mai ,,chirurgical”, analizam tehnici, iar Jhumpa e o superstilistă, plus că împinge lucrurile înainte după un fascinant principiu al bumerangului, în care fiecare element al poveștii se întoarce la un moment dat din altă direcție și ușor schimbat. M-am reîntâlnit cu cartea la Nemira, în traducerea faină a Alinei Sârbu, și m-am bucurat în alt fel. Oamenii lui Lahiri sunt umani, le sclipesc ochii pe pagină, le simți mirosul hainelor. De data asta, am tras de cu totul alte fire ale povestirilor. Intimitatea, un lucru care mă preocupă în ultima vreme, apare în diverse feluri și forme, se insinuează ca dorință, ca speranță, ca vinovăție. Intimitate reală, falsă, veche, electrică, trecătoare, paradoxală – dar și cea mai optimistă viziune asupra intimității regăsite într-un cuplu cu care m-am întâlnit în ultimii ani. Cum sunt puține cărți care țin la recitire, la vârste diferite, cine nu are o Jhumpa, să și-o cumpere.
Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor, 4 ani de Nemira
Mi-e tare drag Manguel, în primul rând, un bibliofil rafinat, un cititor versat, care reușește în momentele în care sunt în derivă să-mi aducă aminte întotdeauna, prin ceea ce scrie, de ce iubesc literatura (și, în general, cărțile), de ce țin atât de mult la identitatea mea de cititoare, înaintea a tot și toate. Iar Un cititor în pădurea din oglindă, dintre volumele sale, îmi este atât de apropiată și pentru că e, pentru mine, simbolul unei prietenii. Și zău că, pentru Ziua Cărții, nu găsesc o potrivire mai bună. 😊
Alexandra Florescu, PR&brand manager, 7 ani de Nemira
O să fie o alegere profund subiectivă și dintr-o calitate mai puțin cunoscută a mea și anume de traducătoare: asta e cartea Nemira la care țin cel mai tare pentru că a fost o carte care mi-a deschis ochii și din care am aflat povești inspiraționale despre niște doamne extraordinare pe care altfel le-aș fi trecut cu vederea prin notele de subsol ale cărților de știință sau de istorie. A fost o adevărată bucurie s-o traduc și a fost un proces continuu de mirare cu fiecare dintre cele 50 de povești ale femeilor care au schimbat, în felul lor, lumea.
Laura Ciubucă, director financiar, 5 ani de Nemira
Misterul regelui: Povestea de viață a omului din spatele poveștilor este cea mai frumoasa dintre povești. Citind această carte, nu ai cum să nu-l iubești pe King și să vrei să aduni în bibliotecă toate cărțile lui.
Despre Scris: Cel mai usor manual pe care l-am citit vreodată. Și un îndemn la scris pentru „nescriitori”.
Andreea Iancu, secretar general de redacție, 1 an și 6 luni de Nemira
Universul meu de copil de 13 ani a fost complet dat peste cap de Dune. A fost primul SF pe care l-am citit vreodată și, totodată, prima carte de la Nemira pe care am cumpărat-o. Ediția completă din 1993 a rămas in biblioteca mamei mele și încă sunt convinsă că nu poate exista ceva mai fain decât Dune.
Anul acesta, nesperat, am avut bucuria de a contribui la familia Dune redactând cele trei Case: Atreides, Harkonnen și Corrino.
Irina Cerchia, coordonator Yorick, 5 ani de Nemira
Recomand Așteptându-l pe Bojangles pentru forța și eleganța cu care intră în inima melancoliei, la braț cu Nina Simone. Cu un farmec irezistibil, Olivier Bourdeaut construiește o poveste de o nebunie dulce-acrișoară, unde iubirea plutește chiar și deasupra unui morman de facturi neplătite. Un roman senzorial, muzical, tandru, ca un dans din care nu te-ai desprinde curând.
Ciprian Bujor, director vânzări, 6 luni de Nemira
Este foarte dificil să aleg care este cea mai bună carte pentru mine de la Nemira. Adolescența mi-a fost marcată de titluri precum Dune, Jocul lui Ender ori seria Sven Hassel. Ulterior am devorat Martianul, Jocurile Foamei ori Urzeala Tronurilor. De o jumătate de an sunt director de vânzări la editură și cred că cea mai interesantă lectură a fost Cu ultima suflare, pentru faptul că mi-a amintit cât de frumoasă, unică și fragilă este viața. Încerc să apreciez acest lucru și călăuzindu-mi fiul prin primele lecturi potrivite din seria Nemi.”
Yanna Zosmer, graphic designer & ilustrator, 1 an și 1 lună de Nemira
Cred că în fiecare lună dau search pe google: Best time travel shows / books. Aș putea spune ca Outlander a fost una dintre cele mai fericite descoperiri pe care le-am făcut. Am început cu seria, am binge-uit primele două sezoane iar după am trecut la cărți. În afara de calatoria în timp m-a atras foarte mult partea de ficțiune istorică. Nu credeam vreodată că o sa stau ore întregi să citesc despre istoria Scoției, despre coloniștii scoțieni din Carolina de Nord și despre politica secolului 18. O recomand nu doar pentru cât de ușor este să te atasezi de personaje sau cât de mult research a făcut autoarea pentru a reprezenta cât mai bine epoca respectivă, ci și pentru că personajul principal este atat de bine scris. Rar am ocazia să citesc despre o femeie din secolul 20, cu standardele specifice timpului în care traiește, reusind să se descurce într-o epoca din care nu face parte, folosind cunostințele medicale pentru a salva cât mai mulți oameni. Unde mai pui că în 2020 am revăzut seria de vreo 6 ori, în așteptarea următoarei cărți și a următorului sezon.
Simona Mateescu, manager resurse umane, 14 ani de Nemira
Sunt sentimentală? Da, poate prea sentimentală. Și de aceea, întotdeauna mă emoționează poveștile de dragoste, fie că se termină cu happy end, fie că nu. Unele se scutură precum petalele florilor de mai, altele dăinuie o viață. Dar atunci când povestea este țesută și cu profeții și revelații, nu poate să iasă decât „un roman minunat, dureros și perfect…la fel ca iubirea”.
Magda Bitay, tehnoredactor, 7 ani de Nemira
Cartea mea NEMIRA preferată din toate timpurile – Andrei Tarkovski SCULPTÂND ÎN TIMP nu este un jurnal clasic ci unul al creației. Tarkovski ne dezvăluie cu generozitate și onestitate toate emoțiile și îndoielile sale, toate zbaterile și căutările actului artistic, foarte controversat la vremea apariției și având o gigantică amprentă asupra cinematogafiei universale. Este o carte bucurie-vie, o călătorie în sufletul unuia dintre cei mai mari cineaști ai secolului XX.
Lucrez tehnoredactare la Nemira din 13 iunie 2014. O experiență unică, este locul favorit pe care mi l-am găsit printre oameni.
Marian Coman, redactor-șef al imprintului Armada, 3 ani și 4 luni de Nemira
Sunt multe cărți apărute la Nemira de care sunt atașat încă din adolescență. „Dune”, de Frank Herbert, „Jocul lui Ender” al lui Orson Scott Card, mare parte din romanele lui Stephen King sau „Picnic la marginea drumului” al fraților Strugațki. Mai departe, nu am ascuns că sunt un fan al celebrei serii „Cântec de Gheață și Foc”, de George R. R. Martin, al scriiturii delicate a lui Naomi Novik sau al rigorii științifice din romanele hard SF ale lui Kim Stanley Robinson. Apoi sunt cărțile care m-au impresionat de când am devenit editor și pentru care am fost bucuros că le-am putut aduce atât de rapid cititorilor români – „Piranesi”, de Susanna Clarke, „Exalare”, de Ted Chiang, „Calea spre stele”, de Mary Robinette Kowall ori „Prăbușirea imperiului”, de Arkady Martine. Sunt cele mai bune romane F&SF ale ultimilor ani și sunt tare mândru că am contribuit la publicarea lor. Să aleg, așadar, o singură carte din mulțimea de titluri publicate de Nemira în trei decenii de existență a fost o sarcină dificilă. Am ales însă aventura fantasy pe care Robin Hobb a deschis-o cu Corabia magiei. A rămas cel mai bun roman de gen pe care l-am citit în ultimii ani. Nu este nimic experimental în această carte. Este o poveste desăvârșită pentru oameni mari, o poveste care-ți rupe inima, o lume seducătoare și înfiorătoare deopotrivă.
Alina Sârbu, redactor-șef, 4 luni de Nemira
Cum îmi este imposibil să aleg o singură carte preferată, o să scriu (cu ajutorul motanului meu bibliofil) despre lucrările Editurii Nemira care (literalmente) mi-au schimbat viața și modul de gândire: în primul rând (și nu doar din punct de vedere cronologic), trebuie să menționez cărțile din colecția TOTEM, care mi-au deschis gustul pentru antropologie și m-au ajutat să aleg ce facultate să urmez. Tot Nemira mi-a făcut cunoștință cu câțiva dintre autorii mei preferați: Julian Barnes, Tahar Ben Jelloun, Paul Goma, Matt Haig, Douglas Adams, Philip K. Dick, Frank Herbert, Ted Chiang, George R.R. Martin, Dan Simmons și cu mulți, mulți alții care mi-au schimbat modul de a privi lumea. Dintre cărțile (mai) noi, cea mai importantă pentru mine a fost Interpretul de maladii, de Jhumpa Lahiri, pentru că această antologie frumoasă ca un vitraliu, în care fiecare poveste reflectă o altă ipostază a dragostei, mi-a fost alături într-o perioadă foarte dificilă, ajutându-mă să port mai ușor povara pandemiei.
Roxana Popescu, redactor, 2 ani de Nemira
O carte amuzantă şi profundă, în care personajele sunt mai mult decât ceea ce par; o autoare cu un stil inedit; o traducere expresivă; numeroase premii literare obţinute – iată câteva motive pentru care îndrăgesc romanul lui Muriel Barbery, Eleganţa ariciului, de la Editura Nemira. Îl recomand călduros cititorilor de toate vârstele.
Renata Cătălina Staicu, Social Media specialist la Nemi și Young Armada, 1 lună de Nemira
Iubesc întâlnirea mea cu această carte deoarece mi-a făcut cunoștință cu Julian Barnes. Îmi plac sinceritatea și ciudățeniile personajelor. Îmi place simțul umorului pe care Barnes îl infuzează în personajul principal, dar și autoironia, acest presupus marker al inteligenței.
Laura Rogozeanu, agent servicii clienți, 9 ani de Nemira
Lucrez la Nemira deja de… 9 ani. Am citit de atunci o mulțime de cărți publicate la noi, dar preferatele mele rămân cele de dragoste și Young Adult, așa că o să recomand ultimul YA pe care l-am citit recent: Cele două regine. Ce mi-a plăcut la cartea asta e că e despre două femei, la distanță de niște secole, care au puterea să salveze lumea sau s-o piardă pentru totdeauna. Nu am putut să o las jos și timp de un weekend doar asta am făcut: am călătorit prin secole diferite, alături de cele două protagoniste.
Emydor Rădoi, agent vânzări & customer support, 2 luni de Nemira
Paracelsus a înțeles că putem afla totul despre univers cercetându-ne pe noi înșine. „Dacă omul în starea lui de constiență nu știe nimic despre astfel de lucruri, cauza ignoranței sale este că nu știe cum să caute în el puterile pe care i le-a dat Dumnezeu.“
Tweet