„Fiind vorba despre Stephen King, putem renunţa la orice introducere.” Aşa debutează recenzia celor de la Bookmarks dedicată ultimului thriller al maestrului, şi au perfectă dreptate.
King nu mai are nevoie de nici o introducere, cu atât mai puţin pe un blog dedicat cititorilor Nemira. Aşa că, să intrăm „în pâine”.
Volum lansat la sfârşitul lunii ianuarie 2008, aproape simultan în Statele Unite şi Marea Britanie, Duma Key nu a dezamăgit nici o secundă, atât prin calitatea literară cu care ne-am obişnuit, cât şi prin potenţialul comercial. A stat atât de mult în topul New York Times Best Seller, încât nici nu mai are rost să dăm cifre. King este o adevărată fabrică de bestseller-uri, iar maşinăria funcţionează mai bine ca niciodată.
Recenziile de specialitate sunt şi ele entuziasmante. Considerată de unii cea mai bună poveste a sa din ultimii cincisprezece ani, Duma Key este în primul rând marcată de un accentuat caracter autobiografic, ceea ce face lucrurile cu atât mai interesante pentru fani. Mai ales pentru că ei ţin cu siguranţă minte accidentul aproape fatal pe care l-a suferit pe o autostradă din Maine în 1999. Mai mult, după istoria unei căsnicii din Povestea lui Lisey, a venit momentul ca Stephen King să scrie despre propriul divorţ (informaţie cu bunăvoinţă „divulgată” de Chuck Verrill, editorul său).
Chiar şi doar aceste două ingrediente sunt suficiente pentru a stârni dorinţa de a pune mâna pe carte. Şi, aflată acum în laboratorul de traduceri al domnului Mircea Pricăjan, sperăm că în această toamnă o vom oferi publicului românesc spre a fi „devorată”.
Aşa că, dacă tot încerc să vă trezesc interesul şi să vă aţâţ, trebuie să spunem câteva cuvinte şi despre povestea propriu-zisă…
Un groaznic accident pe un şantier de construcţii îi smulge braţul lui Edgar Freemantle, întunecându-i de asemenea memoria şi mintea. Calvarul perioadei de recuperare îi provoacă schimbări de personalitate şi accese de furie necontrolată ce grăbesc sfârşitul căsniciei sale. Edgar îşi doreşte să nu fi supravieţuit accidentului, dar psihologul său îi recomandă un leac geografico-existenţial: îl sfătuieşte să îşi schimbe complet viaţa, părăsind oraşul aglomerat şi afacerile din domeniul construcţiilor.
Retras la Duma Key, în paradisul Golfului Mexic, Edgar începe să picteze cu pasiune, descoperindu-şi un talent extraordinar. Dar atracţia sa faţă de pictură şi desen pare a fi comandată de o forţă ce îl depăşeşte, ca o constrângere. Multe din tablourile sale au o putere ce nu poate fi controlată, aproape mistică, scoţând la iveală secrete de mult îngropate, trezind nălucile copilăriei. Talentul său poate fi, de asemenea, o armă…
O meditaţie asupra luminii şi întunericului puterii creatoare, garnisită cu elementele supranaturale pentru care îl iubim atât de mult şi împănată cu trimiteri autobiografice, ultimul său thriller… will surely thrill you. As always.
” Cartomancy” cind se preconizeaza aparitia ei?
@Voicunike: Nu as putea sa iti dau un raspuns inca. Replica mea poate fi frustanta, mai ales daca ai citit “Atlasul secret” si esti insetat dupa continuare 🙂 dar regula (mea) de aur este ca atunci cand nu am un raspuns 100% sigur mai bine nu spun nimic. Nici nu ar fi corect sa spun ca urmeaza sa apara peste x luni si sa apara peste x+1 luni (sau x+2 🙂 ). Tot ce pot sa iti spun cu siguranta este ca pana apare “Cartomancy” colectia Nautilus iti va oferi destule titluri foarte faine care sa iti “aline” asteptarea 🙂 Si desi pare un raspuns “standard”, sunt sigur ca asa va fi 🙂
Este o carte superba “Atlasul Secret” o recomand cu caldura tuturor,si as dori daca se poate la urmatorul volum “Cartomancy” sa publicati si harta completa a lumii lui Qiro Anturasi.Banuiesc ca titlurile faine care urmeaza sunt “Ilion”, “Jaguar Hunter”, “Seeker” si “Legacy of Heorot” nu-i asa? Ard de nerabdare sa le citesc.
De asemeni pentru cei care citesc acest post nu ratati “Alegerea lui Hobson” este super!
Cind revii cu chestiile foarte misto?
@Voicunike: mai toti dintre cei care posteaza comentarii aici sunt atat de bine informati, incat e foarte greu sa va mai surprind (placut 🙂 ). Urmatoarele aparitii vor fi:
Antologiile Gardner Dozois, volumul 4 (nu mai e nevoie de nici o descriere)
Jack McDevitt – “Exploratorul” (iarasi, ne-ati dejucat planurile, iar despre carte stiti mai multe decat as putea eu sa spun)
Iain Pears – “Afacerea Rafael”, primul volum dintr-o serie incantatoare, Misterele Italiene, romane politiste de prima mana ce abordeaza tema istoriei artei, tablourilor falsificate, furtul de capodopere etc. Insolit si provocator ca un roman politist sa isi ia ca tema istoria artei, cred ca e ceva deosebit.
Marco Buticchi revine cu un nou roman de aventuri din seria inceputa cu “Inelul regilor”. Se intituleaza “Vantul demonilor” (teribil titlul) si sare cu o rapiditate extrema de la o epoca la alta, urmarind istoria unei “Pietre Sfinte” capabile să distugă instantaneu, „cu o adiere ucigătoare“, armate întregi. Cu siguranta foarte multi vor fi atrasi de tematica privitoare la societatile secrete ce se ascund in spatele nazismului.
In Junior lansam celebra serie “Arthur” al lui Kevin Crossley-Holland, iarasi nu mai e nevoie de nici o prezentare. Desigur, asa cum Harry Potter a fost citit de intreg mapamondul, faptul ca e in colectia Junior nu ii va impiedica pe adulti sa o citeasca, e o rescriere foarte frumoasa a legendelor arthuriene. Povestile n-au varsta.
Biblioteca de psihologie anunta o lucrare ce pentru multi (barbati) va fi un mare scandal: “Raportul Hite despre sexualitatea feminina”. Daca nu ati auzit nimic despre ea, nu ezitati sa o rasfoiti putin la raft. Va asigur ca asa lucrare de psihologie nu ati mai citit 🙂
Pietro Bornia – Porta Magica, in colectia omonima. Despre ea nu spun nimic.
Jack McDevitt – “Exploratorul” pare a fi a 3-a carte din seria Alex Benedict.
Le veti tipari si pe celelalte?
Au legatura intre ele alta decit personajul principal?
A doua intrebare: romanele sint in acelasi univers si au aceleasi personaje principale. Insa nu au legatura intre ele ca si actiune si intriga. Exista mici referiri “biografice” catre celelalte din serie, insa nu influenteaza in nici un fel cursul actiunii sau intriga. Se pot citi fara probleme separat, in orice ordine vrei…
“Exploratorul” este cea mai buna alegere pentru introducerea lui McDevitt pe piata romaneasca.
Parerea mea.
@Vlad Puescu: Abia astept sa apara “Afacerea Rafael”. Sper sa continuati seria “Misterelor Italiene” (alte 6 titluri). Si daca tot “ati pus mana” pe Iain Pears cred ca n-o sa ratati “The Dream of Scipio” si “The Portret”.