Din ce am văzut pe site şi în social media, colecţia de toamnă-iarnă a Editurii Nemira se anunţă deopotrivă interesantă şi diversă. Ceea ce pe mine mă bucură tare mult pentru că nu am putut niciodată să fiu fidelă unui singur gen literar. A fost o adevărată provocare să aleg doar câteva recomandări dintre apariţiile viitoare, ca de obicei foarte multe cărţi mi se par interesante şi aş vrea să le citesc pe toate.
Aş vrea să încep prin a spune că pentru mine toamna editorială la Editura Nemira a început cu o surpriză care mi-a făcut mare plăcere: o nouă traducere a unui roman din Seria Comisarul Montalbano, de Andrea Calogero Camilleri. Sunt un mare fan al lui Camilleri, mi se pare un scriitor excepţional şi traducerile în limba română făcute de Emanuel Botezatu sunt adevărate dovezi de virtuozitate literară. Am citit cu mare plăcere Mireasma nopţii, am început-o cu un zâmbet pe buze încă de la primele rânduri şi tot aşa am terminat-o. Recomand Seria Montalbano mai ales acelora care (ca şi mine, în trecut) cred că literatura poliţistă înseamnă (doar) literatură de consum. O să descoperiţi (cu mare plăcere) că v-aţi înşelat.
În ceea ce priveşte apariţiile viitoare, am ales din oferta vastă şi diversă a editurii cinci apariţii noi. Prima dintre ele este o carte care a apărut foarte curând (chiar săptămâna trecută): Distanţa dintre noi, de Jhumpa Lahiri. Trebuie să recunosc că nu am citit-o pe Jhumpa Lahiri până acum, însă mi-a fost recomandată cu căldură de mai multe dintre prietenele mele de la clubul de carte şi eram extrem de curioasă să văd cum e. Deja mă pregăteam să fac un drum până la bibliotecă pentru că toate cărţile traduse în română erau cu stocul epuizat, când am avut surpriza să văd că va apărea un volum nou la Nemira. Dacă nu-mi vorbeau prietenele despre ea sigur mi-ar fi atras atenţia coperta (care e minunată) şi faptul că a fost nominalizată la Man Booker Prize.
De asemenea, m-am bucurat să văd că se traduc trei nuvele semnate de Ursula K. Le Guin în volumul Worlds of Exile and Illusion (Rocannon’s World, Planet of Exile, City of Illusions). Îmi place mult cum scrie Ursula (vă recomand un interviu cu ea în The New York Times: Ursula K. Le Guin: By the Book – http://www.nytimes.com/2015/08/09/books/review/ursula-k-le-guin-by-the-book.html?partner=rss&emc=rss ) şi, până când e gata traducerea, sper să am timp să citesc şi Mâna stângă a întunericului întrucât acţiunea din cele două volume are loc în acelaşi univers fantastic.
Tot din zona SF&F, aştept cu nerăbdare Cavalerul celor şapte regate, de G.R.R. Martin. Bine, aştept cu şi mai mare nerăbdare ultimele două volume din seria Cântec de gheaţă şi foc, dar mai bine nu vorbesc despre asta că iar îmi aduc aminte că volumul 6 nu a apărut nici anul ăsta. G.R.R. Martin a construit un univers complex şi fascinant, de la personaje, la acţiune, intrigă, mister, mitologie şi pentru asta abia aştept să citesc cele trei povestiri din volum. Una dintre ele am citit-o mai demult în antologia Războinicii, editată de Martin şi Gardner Dozois, şi tare mi-a plăcut să mă întorc în Westeros.
Istoria lumii de Andrew Marr mi s-a părut şi ea o apariţie demnă de interes. În primul rând pentru că îmi place să citesc cărţi de istorie şi, în al doilea, pentru că-mi place să citesc istorii alternative, istorii bazate pe comparaţii şi legături între evenimente (complet diferite de istoria cronologică, bazată pe cauze şi concluzii pe care am învăţat-o în şcoală).
Ultima, dar nu cea din urmă, este un volum de eseuri de artă scris de Julian Barnes, Keeping an Eye Open. După eseurile literare din Pe fereastră care au apărut anul trecut (şi pe care încă le citesc în fragmente mici, aşa cum mănânci o prăjitură care-ţi place prea mult: încet, savurând fiecare înghiţitură şi având grijă să nu o termini prea repede), sunt tare curioasă să citesc acum reflecţiile lui Barnes despre artă.
Sper să vă inspire lista mea de recomandări şi vă doresc tuturor o toamnă minunată şi cu mult timp pentru citit cărţi frumoase!
Tweet