#1 Dune – Frank Herbert (1965)
Considerat cel mai bun roman SF al tuturor timpurilor, Dune a câştigat premiile Hugo şi Nebula. În 1984 a fost ecranizat într-un film, iar în 2000 într-un serial de televiziune. S-au făcut chiar şi jocuri video după el (Dune, Dune II, Dune 2000, Frank Herbert’s Dune si Emperor: Battle for Dune).
#2 Fundaţia – Isaac Asimov (1952)
Isaac Asimov a fost considerat un maestru al genului. A scris şi editat peste 500 de volume, fiind unul dintre membrii “Marelui Trio” al scriitorilor de SF din timpul vieţii sale.
#3 Războiul Etern – Joe Haldeman (1975)
Cel mai cunoscut roman al autorului, Războiul Etern, este inspirat din experianţa sa în Vietnam. A câştigat atat premiul Hugo, cât şi premiul Nebula.
#4 Jocul lui Ender – Orson Scott Card (1985)
Câştigător al premilor Hugo şi Nebula pentru “Cea mai bună carte”, Jocul lui Ender este prima carte din seria Saga lui Ender. A fost adaptat pentru două serii de benzi desenate în 2008.
#5 Neuromantul – William Gibson (1984)
Romanul de debut al lui William Gibson, care face parte din Trilogia Sprawl, a fost foarte bine primit de către public. A câştigat premiile Nebula, Hugo şi Philip K. Dick şi a declanşat mişcarea literară cyberpunk.
#6 Străin în ţară străină – Robert A. Heinlein (1961)
Considerată cea mai cunoscută carte SF scrisă vreodata, Străin într-o ţară străină urmăreşte povestea unui om care vine pe Pământ după ce a fost născut şi crescut pe Marte. A câştigat premiul Hugo pentru Cel mai bun roman în 1962.
#7 2001: Odiseea spaţială – Arthur C. Clarke (1968)
Una dintre cele mai cunoscute lucrări lui Clarke, 2001: Odiseea spaţială, se bazează pe mai multe nuvele ale sale, în special pe Sentinela. A apărut după lansarea filmului cu acelaşi nume, regizat de Stanley Kubrick.
#8 Fahrenheit 451 – Ray Bradbury (1953)
Romanul prezintă un viitor în care cărţile sunt interzise, iar pompierii sunt cei care trebuie să le dea foc. 451° Fahrenheit (233° Celsius) este temperatura la care hârtia ia foc. În 1966, François Truffaut a scris şi regizat adaptarea cinematografică cu acelaşi nume.
#9 Mâna stângă a întunericului – Ursula K. Le Guin (1969)
Romanul face parte din Ciclul Hainish şi a fost scris pe acelaşi principiu ca multe dintre operele Ursulei Le Guin: expansiunea interplanetară a început cu rasă umană de pe planera Hain şi s-a extins în tot universul, formandu-se astfel Liga Tuturor Lumilor. A câstigat premiile Nebula şi Hugo în 1969, respectiv 1970.
#10 Ghidul autostopistului galactic – Douglas Adams (1979)
Început ca un serial radiofonic în 1978, a fost adaptat şi pentru alte formate: spectacole de teatru, o serie de şase cărţi, un joc video, trei serii de benzi desenate, un serial TV şi un film apărut in 2005. Seria de romane a fost tradusă în peste 30 de limbi.
Tweet
Sunt surprins că nu apare Solaris de Stanislav Lem.
Interesant,toate au apărut până în 1990 iar cele mai multe sunt din 1952-1979,mai puţin Jocul lui Ender şi Neuromantul.Nu se mai scriu cărţi SF la fel de bune în zilele noastre?N-am citit Războiul etern,Ghidul autostopistului galactic şi Străin în ţară străină(în schimb am citit Stea dublă şi Infanteria stelară de Heinlein),în rest ceilalţi,aproape toţi,sunt autorii mei preferaţi-Orson Scott Card,William Gibson,Ursula K LeGuin,Frank Herbert,Isaac Asimov.Cred însă că şi Philip K Dick merita un loc în top,cu Vânătorul de recompense(Visează androizii oi electrice) ori Omul din castelul înalt.Sau Roger Zelazny-Domn al luminii.Până la urmă însă,topurile,prin natura lor,sunt întotdeauna subiective,internetul e plin de ele,am văzut altele având cam aceiaşi protagonişti care doar îşi schimbaseră locurile între ei.
topul cui?
Bun topul. Bine ar fi daca Nemira ne-ar oferi sansa sa citim aceste carti.
Cateva dintre ele sunt publicate la Nemira, acelea cu link pe ele, mai exact.
Referitor la clasamentul afisat, cred ca ati uitat de exceptionalele romane “Rendevous with Rama” (Arthur C. Clarke) si “Eu, Robotul” (Isaac Asimov).
Offtopic: In urma cu mult timp castigam la un concurs gazduit de acest blog, cartea “Dune” (http://www.nemira.ro/blog/frank_herbert).
Am primit la un moment dat un mail, in care eram anuntata, ca voi intra in posesia aceastei carti, atunci cand o veti avea pe stoc (trebuia sa va soseasca din tara). Doresc informatii noi despre aceasta situatie, deoarece nu am primit-o pana in ziua de astazi.
P.S. Sunt curioasa daca ceilalti 2 castigatori, si-au primit cartile.
Momentan, Dune nu mai este pe stoc insa in curand cartea va fi reeditata. Castigatorii concursului Dune vor primi primele exemplare ale noii editii 🙂
Cu cine voi lua legatura atunci cand apar reeditarile cartilor din serie ?
Imi pare rau ca nu pot sa am seria “Dune” in acelasi format, dar inteleg ca asa s-a intamplat si nu au fost sa fie pentru cei 3 castigatori ultimele 3 carti “Dune” din stoc…
@hellena:acelasi lucru s-a intimplat si la mine(nu am primit nici astazi cartea)!
Regula unui blog este ca atunci cand cineva scrie pe el si pune niste intrebari, sa primeasca si un raspuns intr-un termen onorabil. Cu alte cuvinte acest material fiind postat pe blogul editurii Nemira, persoana care gestioneaza activitatea blogului (deci nu neaparat cel/cea care a creat articolul) are o raspundere in a da niste explicatii.
Astept in continuare un raspuns, oriunde ar apare el…, doar sa-mi fie adresat mie! Multumesc.
P.S. Poate creati astfel o “Condica de sesizari si reclamatii”.
L-am rugat pe cel care s-a ocupat atunci de concursuri sa va trimita un e-mail. O sa verificam sa vedem de ce nu s-a intamplat inca lucrul acesta.