Trei maeștri, o singură zi

Poate că ziua de 7 februarie este una ca oricare alta din calendar. O zi de iarnă geroasă și atât, deși plină de evenimente, dacă pornim înapoi pe firul istoriei universale. În schimb, în lumea literară, această zi nu este una care să treacă neobservată pe lângă noi. De ce? Pentru că trei mari scriitori își sărbătoresc astăzi ziua de naștere, iar noi suntem mândri că toți trei fac parte din portofoliul Editurii Nemira.

Kevin Crossley-Holland este un traducător, poet și prozator britanic ce s-a remarcat în literatură prin seria de cărți pentru copii care îl au ca protagonist pe Arthur. Trilogia, câștigătoare a unui premiu Guardian Prize, reia legenda celebrului Rege Arthur dintr-o altă perspectivă, cea a unui băiat din epoca medievală, care ajunge să devină de la un simplu paj un adevărat cavaler. Piatra magică pe care o deține îl ajută în cursul evoluției și aventurilor sale, călătoria sa inițiatică nefiind lipsită de pericole sau de probleme profund umane cărora Arthur trebuie să le facă față. Trilogia lui Crossley-Holland a fost adânc prețuită de cititori din toată lumea, fiind distinsă de-a lungul timpului și cu alte premii valoroase.

Lawrence E. Joseph nu mai are nevoie de multe prezentări. În ultimii 25 de ani, autorul de origine americană a scris pe teme de știință, natură, politică și afaceri pentru publicații de pe 5 continente, incluzând aici  The New York Times (Magazine, Op-Ed), Discover, Salon.com, fiind totodată și autorul a numeroase cărți. Publicului român, Joseph îi este cunoscut mai mult pentru cele două volume care tratează sfârșitul lumii, pachetul Apocalipsa fiind tradus în peste 21 de limbi. Chiar dacă finalul anului 2012 nu a confirmat predicția Maya, nu înseamnă că cele două volume ale lui Joseph sunt lipsite de valoare. Din contră, numeroasele scenarii posibile și probabile pe care Joseph le expune și le explică referitor la fenomene ce ar putea împinge omenirea către un cataclism fatal, sunt bazate pe dovezi științifice și cercetări riguroase care nu au rămas fără ecou în unele cercuri.

Steven Gould a devenit în ultimii ani sinonim cu fenomenul Jumper – cartea ce a dat noi valențe genului science-fiction, dar și filmul cu același titlu, considerat de mulți unul dintre cele mai bune filme SF pentru tineri. Gould, prozator american și autor de ficțiune puternic conectat la comunitatea SF&F din Statele Unite a fost directorul regiunii de sud a Science Fiction and Fantasy Writers of America din 1986 până în 1989. Mai mult decât atât, poveștile sale au fost nominalizate pentru premiile Hugo și Nebula, iar Jumper a primit locul al doilea la categoria ”cel mai bun roman de debut” în cadrul festivității de premiere Locus Awards.

Așadar, trei autori, o zi de naștere și o lume literară ce nu ar mai fi fost la fel fără ei. Dacă vreți și voi să îi cunoașteți mai bine pe acești autori, nu ratați promoțiile și reducerile pe care le oferim tuturor cititorilor noștri!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *