“Francezii se consideră singurii oameni cu adevărat civilizați de pe lume. Au dezlegat de mult principiile absolute și certe ale vieții și prin urmare se cred chemați să le arate celorlalți calea și să îi lumineze.”
Adevărat? Fals? Poate. Un singur lucru este cert: volumul Ghidul Xenofobului – Francezii, sub semnăturile lui Nick Yapp și Michael Syrett, continuă seria anti-xenofobie cu același umor cu care ne-am obișnuit deja. De data aceasta, în colimator este luat poporul francez, cu calitățile și defectele sale, analizate sub lupa fină a sarcasmului.
Cine a vizitat această frumoasă țară și a avut un contact direct cu locuitorii ei, va recunoaște cu ușurință unele trăsături specifice atent detaliate în această carte. Inventatorii și păstrătorii conceptelor de ”manieră” și ”etichetă”, francezii sunt portretizați ca fiind maeștrii absoluți ai rafinamentului și bunului gust, în orice aspect al vieții lor, de la o simplă plimbare cu metroul, până la luarea cinei într-un restaurant de lux.
Răsfoind paginile volumului, cei familiari cu stilul comportamental al francezilor se vor simți ca și cum ar răsfoi albumul de fotografii făcute cu ocazia ultimei vacanțe la Paris. Vor râde și vor contempla, dar se vor simți și pe alocuri rușinați, lăsând ochii în jos. De ce? Pentru că autorii nu au făcut rabat de la nici un adevăr, iar pe principiul că orice monedă are două fețe, aceștia nu au lăsat deoparte nici defectele, obsesiile, micile tare și păcate ale francezilor, toate povestite cu o căldură nelipsită însă de un strop-doi de acid.
Cei care își doresc să viziteze Franța și să îi cunoască mai bine pe acești boemi patrioți, ar trebui să își facă loc în bagaje pentru acest volum. De la primul salut (un adevărat ceremonial social, cu adânci implicații culturale) și până la o conversație închegată cu un francez, orice străin ar trebui să aibă o idee despre umorul franțuzesc și despre pasiunile francezilor, pentru a nu face o serie de greșeli nedorite.
Citește mai mult pe ziare.com
Autor: Andreea Sterea
Tweet