30 de ani de la moartea lui Philip K. Dick

Philip K. Dick (16 decembrie 1928-2 martie 1982) a fost un celebru scriitor american de science fiction. S-a născut în Chicago, dar, după divorţul părinţilor, s-a stabilit cu mama sa în Berkeley, unde a urmat pentru scurt timp cursurile Universităţii California.

A fost căsătorit de cinci ori, dar fiecare mariaj s-a terminat cu un divorţ. A avut două fete şi un fiu.

A scris peste 40 de romane (printre care Substanţa M, Clanurile de pe Alpha, Jucătorii de pe Titan, Timpul dezarticulat sau Visează androizii oi electrice?) şi peste 120 de ficţiuni scurte, iar cărţile lui au fost adaptate pentru 13 filme.

A publicat două dintre povestirile sale, Some Kinds Of Life şi Orpheus with Clay Feet, sub pseudonimele Richard Phillips şi Jack Dowland.

În 1963, a câştigat premiul Hugo pentru cel mai bun roman cu Omul din castelul înalt; în 1975, a primit premiul memorial John W. Campbell pentru cel mai bun roman cu Follow My Tears, the Policeman Said; după trei ani, a câştigat premiul British SF, pentru cel mai bun roman – Substanţa M, iar în 1979, a fost desemnat câştigător al Graouilly d’Or (Festivalul din Metz, Franţa) pentru Substanţa M.

Multe dintre romanele sau povestirile sale au fost ecranizate, cele mai cunoscute fiind Blade Runner (1982), bazat pe Visează androizii oi electrice? (câştigător a trei premii BAFTA, un premiu Hugo, unul LAFCA şi al preimului pentru realizare specială la Festivalul Criticilor de Film din Londa), Totall Recall (1990), bazat pe povestirea Amintiri garantate, Asasinii cibernetici (1995), bazat pe povestirea Varietatea a doua, sau Capcana viitorului (2007), pornind de la ideea din povestirea The Golden Man.

Unul dintre cele mai importante premii acordate pentru lucrări science fiction şi de ficţiune este premiul Philip K. Dick, acordat anual la Norwescon, sponsorizat de Philadelphia Science Fiction Society şi, din 2005, susţinut de Philip K. Dick Trust.

Care este romanul vostru preferat scris de Philip K. Dick? Aţi citit Timpul dezarticulat, care tocmai a apărut la editura Nemira şi în format hardcover? Dacă nu, profitaţi de reducerea de 25% pe care o au toate noile apariţii!

2 Commentarii

  1. Patrascu Ioan 05/03/2012 Reply
  2. gabriel 06/03/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *