Cinci ani de n’autor!
Cinci ani de povești scrise de autori români.
Pagini întregi citite, împărtășite, editate, modificate, reeditate din universul literaturii române contemporane.
Îi sărbătorim pe toți alături de voi! Cu această ocazie, coordonatoarea colecției, Eli Bădică, le-a dat autorilor o temă aniversară: să scrie un text despre n’autor ca personaj de 5 ani și să aleagă o melodie drept coloană sonoră.
Să descoperim împreună ce a ieșit, alături de Dan Ivan și Marian Coman!
Am venit la bucătărie să fur un cub de zacăr. Nu am voie zacăr ca să nu fac diabet ca bunicul, el
nu a ascultat si atunci îi fac o injectie în fiecare zi. Am venit și ieri, dar era Mami în bucătărie și
n-am putut. Era veselă și cânta despre cineva cu dinții de fier. Am întrebat-o ce cântec e ăsta și
mi-a spus că „ăsta e imnul României.
Dan Ivan (n. 1958 ) a absolvit Liceul „Sfântul Sava“ din București. A urmat cursurile Facultății de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, pe care le-a încheiat în 1984. A profesat ca medic timp de opt ani. A străbătut, apoi, o lungă carieră de corporatist în domeniul farmaceutic. A lucrat, pentru o vreme (1998–1999), în Paris. Din 2016, s-a stabilit în Carintia, Austria. A debutat în poezie cu volumul Pe străzi. Harap-Alb (2017). Mila 23 este debutul său în proză.
Marian Coman, autorul „Omulețul din perete”
Hei, trezește-te!
Hei, N’autor, trezește-te!
N’autor! Hai! Sus!
E ziua ta, N’autor!
Când am deschis ochii, șoaptele s-au stins. Au rămas doar urmele cuvintelor plutind ca niște licurici. M-am ridicat și mi-am privit trupul gol în oglinda din fața divanului. Pielea albastră străbătută de firișoare aurii cu străluciri ca de ambră, aripile albe, coarnele răsucite și aburul ce se ridica din mine.
Am tras draperiile și am privit cerul violet, apoi am despicat aerul cu o mișcare lentă. Sub unghiile mele, pânza realității s-a frânt și de dincolo de ea a început să se audă zumzetul lumii celor ce visează.
Am așteptat să cadă noaptea peste orașele lor, am așteptat ca zgomotul să-și schimbe nuanța, apoi am pășit cu atenție prin spărtură, atent să nu mă tai în foaia fină ce desparte cele două lumi. Am pornit fără griji pe străzile lor pietruite, printre clădiri construite de muritori ale căror vise s-au prăpădit de mult. Să știi că încă nu m-am obișnuit că oamenii dorm în cuiburile altor oameni ce au murit cândva, dar asta nu e treaba mea. Pe mine mă cheamă poveștile lor. Sunt făcut din visele lor lucide, din cuvintele vii pe care și le aruncă dintr-o minte în alta, din energia rece ce erupe când gândurile visătorilor se întâlnesc. Și din muzica ce-i înconjoară în timp ce scriu.
Am trecut dincolo de poartă. Oamenii de pe terasă nu m-au văzut. Trupul meu albastru e transparent aici și doar puful ce mi se desprinde uneori din aripi ar putea fi zărit. Îi văd acum. Am trecut pe lângă Goran, uite-o acolo pe Mihaela, Horea e îmbrăcat cu bluza aia ciudată, da, sunt aproape toți aici. Ilinca, Ramona, Maria. Este și Ana, cu părul ei lung în care se încurcă vise… Pe vraciul Chirculescu și pe Flavius nu-i zăresc.
– Hei! zic.
– N’autor, tu ești?! face la microfon tipul ăla cu „Omulețul din perete”, al cărui nume îmi scapă acum.
– Ce-i tristețea asta aici? aproape că țip. E ziua mea, nu-i parastas! Hai! Încă un rând!
– Să mai scriu un rând, N’autor? întreabă el și aproape că mă enervez.
– Nu! Încă un rând la toată lumea! Să cânte muzica!
MARIAN COMAN s-a nascut in 1977 la Mangalia. A trait, insa, o lunga perioada la Braila, unde a fost jurnalist in presa scrisa si televiziune. A fost redactor sef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brailei, al revistelor Obiectiv Cultural si Nautilus si scenaristul benzilor desenate Harap Alb continua si Tinerete fara batranete. A renuntat la presa in 2014 si, vreme de mai bine de trei ani, a trait scriind proza si scenarii de benzi desenate. Este laureatul mai multor premii nationale dedicate literaturii F&SF si al unui premiu al Conventiei Europene de Science-Fiction. A scris volumele Nopti albe, zile negre (2005), Testamentul de ciocolata (2007), Teoria flegmei. Apel la mitocanie (2008), Haiganu. Fluviul Soaptelor (2015) si Haiganu. Furia Oarba (2017) si scenariul romanului grafic TFB (2016), iar povestirile sale au fost incluse in numeroase antologii. In 2018, s-a alaturat echipei Editurii Nemira, unde coordoneaza imprintul Armada, dedicat literaturii SF, Fantasy si Thriller. In prezent, locuieste in Bucuresti si este membru PEN Club Romania.