#1 Blade Runner (1982)
Inspirat de romanul Visează androizii oi electrice?, publicat în 1968 de Philip K. Dick, filmul a avut un succes extraordinar. Povestea filmului are loc în 2019. Deckard este un poliţist care tocmai voia să se retragă, când cinciclone evadează dintr-o colonie extraterestră şi ajung pe Pământ.
Regia: Ridley Scott; cu Harrison Ford, Rutger Hauer şi Sean Young în rolurile principale.
#2 2001: A Space Odyssey (1968)
Este considerat una dintre capodoperele cinematografiei şi este inspirat de un roman cu un succes la fel de mare: 2001: Odiseea spaţială, publicat de Arthur C. Clarke în acelaşi an. Acţiunea se petrece în 2001, la doi ani după ce omenirea a descoperit al doilea monolit de pe lună. A primit un premiu Oscar pentru efecte vizuale.
Regia: Stanley Kubrick; cu Keir Dullea şi Gary Lockwood în rolurile principale.
#3 Jurassic Park (1993)
Miliardarul excentric John Hammond a reuşit să cloneze dinozauri prin prelevarea de ADN din sângele supt de insecte preistorice şi i-a pus într-un parc de distracţii. Pentru că sistemul de protecţie al parcului cedează, dinozaurii evadează şi trebuie opriţi. Filmul se bazează pe romanul omonim publicat de Michael Crichton în 1990.
Regia: Steven Spielberg; cu Sam Neill şi Jeff Goldblum în rolurile principale.
#4 War of the Worlds (2005)
O altă capodoperă a genului science fiction, filmul este inspirat de Războiul lumilor, publicat de H.G. Wells în 1898, cunoscut ca prima povestire de tip science fiction despre invadarea Pământului de către forţe extraterestre.
Regia: Steven Spielberg; cu Tom Cruise şi Dakota Fanning în rolurile principale.
#5 I, Robot (2004)
Acţiunea filmului are loc în 2035, când roboţii fac parte din viaţa de zi cu zi. Toţi oamenii au încredere totală în ei, în afară de detectivul Del Spooner. Este bazat pe colecţia de ficţiuni scurte publicate de Isaac Asimov în 1950.
Regia: Alex Proyas; cu Will Smith în rolul principal.
#6 Children of Men (2006)
Suntem în anul 2027 şi nici un copil nu s-a mai născut de 19 ani. Speranţele pentru viitor sunt diminuate, iar majoritatea oamenilor aşteaptă inevitabilul: omenirea se va sfârşi.
Bazat pe Fiul omului (1992), de P.D. James.
Regia: Alfonso Cuaron; cu Clive Owen şi Julianne Moore în rolurile principale.
#7 Nineteen Eighty-Four (1984)
După Războiul Atomic, lumea a fost împărţită în trei state. Londra este acum capitala Oceaniei, care este condusă de un partid totalitar. Winston Smith lucrează într-un departament important, având datoria de a rescrie istoria. Face greşeala să se îndrăgostească şi încearcă să iasă de sub controlul statului, dar acest lucru nu este atât de uşor precum pare.
Se bazează pe 1984, scris de George Orwell în 1948 şi publicat în 1949.
Regia: Michael Radford; cu John Hurt, Richard Burton şi Suzanna Hamilton în rolurile principale
#8 The Fly (1986)
Un om de ştiinţă excentric se transformă într-un om-muscă uriaş, după ce un experiment eşuează.
Bazat pe nuvela omonimă scrisă de George Langelaan în 1957.
Regia: David Cronenberg; cu Jeff Goldblum, Geena Davis şi John Getz în rolurile principale.
#9 The Thing From Another World (1951)
Împreună cu câţiva oameni de ştiinţă, forţele aeriene americane încearcă să oprească un extraterestru însetat de sânge.
Bazat pe nuvela Cine-i acolo?, publicată de John W. Campbell Jr în 1938.
Regia: Christian Nyby; cu Kenneth Tobey, Margaret Sheridan şi James Arness în rolurile principale.
#10 20000 Leagues Under the Sea (1954)
Bazat pe celebrul roman al lui Jules Verne (1870), filmul urmăreşte povestea unei echipe trimise în adâncurile Oceanului Pacific, pentru a căuta un monstru misterios care scufundă corăbiile.
Regia: Richard Fleischer; cu Kirk Douglas şi James Mason în rolurile principale.
Nuvela sau romanul “Do Androids Dream of Elctric Sheep”? Ca si la premiile Nebula a fost nominalizat tot la categoria roman…Si cred ca in top ar fi trebuit sa intre, pe locul 3, “A Clockwork Orange”, bazat pe romanul omonim al lui Anthony Burgess (sau “Metropolis”, bazat pe o nuvela de-a lui Thea von Harbou, sau “Stalker” bazat pe romanul Fratilor Strugatki si exemplele pot continua), dar e un top si atat.
Multumesc ca ai observat, nu mi-am dat seama. Da, e roman 🙂
Hai ma lasi cu Stalker, Tarcovski a dat-o in bara rau cu filmul asta , pacat de mesajul cartii ,a fost deturnat la greu de regizorul asta mare.
War of the worlds din 2005 nu are cum sa fie un film bun. Este unanim vazut drept o mare ratare. Poate va referiti la War of the Worlds alta varianta, de acum multe zeci de ani. Asta e posibil, dar ala din 2005 e un super esec si nu ca zic eu.
Și dacă l-ați fi luat pe Philip K. Dick singur, și tot umpleați cinci locuri cu filme bazate pe cărțile lui. War of the Worlds nu are ce căuta în top (părerea mea) iar după cum au mai punctat și alții mai sus, A Clockwork Orange lipsește din listă.
Din top lipsesc Brazil -1985 Terry Gilliam,Razboiul stelelor 1977 George Lucas,Dr Strangelove 1963 Stanley Kubrick,Solaris -1971 Andrei Tarkovski
Este vorba despre Top 10 Filme inspirate de filme, Solaris si Dr. Strangelove sunt OK, se pot incadra aici (si da, meritau incluse in top), dar Brazil si Razboiul Stelelor nu se incadreaza in aceasta categorie.
Scuze, am gresit (am tastat prea repede si n-am verificat), este vorba de Top 10 Filme inspirate de Carti!
I, Robot n-are ce cauta aici, e un fiasco (ca si War of the Worlds, dupa cum spunea cineva mai sus). A Scanner Darkly unde e? Mergea si Bicententennial Man chiar. Cat despre insisputabilul nr.1, o precizare: initial n-a fost nici pe departe un hit.Ba dimpotriva, in tot anul lansarii -1982- a stat (nemeritat, e clar)in umbra lui E.T. Si-a castigat statutul de film-cult mai tarziu.
Din cate stiu eu, A Space Odyssey nu a fost inspirat de romanul cu acelasi nume! Romanul a aparut DUPA film, a fost bazat pe scenariul scris de Clarke si Kubrick si a avut rolul de a explica si completa filmul. Ambele (filmul si romanul) au avut ca ideee de start nuvela The Sentinel.