Nu este deloc ușor să realizezi o copertă de carte care să fie frumoasă, diferită și, în același timp, apreciată de cât mai mulți dintre noi. Iar cea mai grea sarcină îi revine întotdeauna ilustratorului sau graficianului, care este nevoit să țină cont de nevoile și așteptările tuturor, precum cele ale autorului sau ale editorului.
Cel mai bun exemplu sunt controversatele coperte realizate de Jim Burns pentru seria “Cântec de Gheață și Foc” de George R.R. Martin. Despre acestea am mai vorbit aici pe blog și astfel am putut afla opiniile împărțite, ale unora dintre voi.
Însă o copertă este exact precum un afiș publicitar: trebuie să te atragă prin unicitatea design-ului și a mesajului său, făcându-se remarcată dintre zecile sau sutele de cărți cu care intrăm în contact într-un anumit moment!
Conform unor liste publicate online de către un cunoscut comerciant de cărți din America, Readings, bazate în mare parte pe clasamentul rezultat în urma evenimentului anual de premiere a celor mai bune coperți, The Book Design Awards 2011, am realizat o mică selecție a celor mai deosebite dintre ele.
Cum vi se par ilustrațiile de mai jos?
M-am gândit că ar fi tare frumos să începem săptămâna într-un mod creativ și colorat, așa că vă invit să vorbim despre preferințele voastre literare “artistice”.
Care este cea mai frumoasă sau diferită copertă de carte, publicată (și) în România, pe care ați văzut-o?
De la Editura Nemira aveți vreo preferată?
Tweet
Personal imi plac cele din seria “Jocurile Foamei” de Suzanne Collins editia hardcover.
Imi place coperta cartii lui Mary Ann Shaffer& Anne Barrows romantica si expresiva . Dintre titlurile Nemira sunt fascinata de acei superbi ochi verzi care apar pe copertile seriei Jocurile foamei 🙂
O coperta mai reusita ca la Apocalipsa lui King, varianta hardcover, este improbabil sa apara. Si Ghidul optimistului/pesimistului e istet facuta.
fara suparare:colectia Raftul Denisei de la Humanitas;
poate incercati si voi ceva ca ei:un semn de carte personalizat,cateva date despre autor si traducator,un scurt comentariu despre subiectul cartii…
recent editia de lux Rodica Ojog Brasoveanu
ps
formatul acesta hardcover nu prea prinde la noi,acum:raportul pret/calitate este prea mare in acest moment de criza
Cred ca prima data la o carte te atrage coperta 🙂
Mie, din carțile apărute la Editura Nemira cel mai mult mi-a placut coperta de la Shining aparuta in 2008. Și cele din colectia de lux a Rodicai Ojog Brasoveanu arata superb, plus ca si formatul cartii e mai interesant 😀
De la celelalte edituri imi plac copertile seriei negre (fiction connection) de la editura trei.
Este atractiva o coperta care sa-ti releve lumea pe care doresti/te astepti sa o descoperi in carte. In seria cantec de gheata si foc mi s-au parut mai nimerite copertile din formatul mic. Pentru fantasy si fiction merg scene din poveste, nu imagini abstracte sau simboluri, fara reprezentativitate. MI-au placut copertile seriei Nautilus din anii 90, in special.