Așa cum menționam în postul precedent, odată cu invenția computerului, textul a devenit accesibil în pixeli. Dar, în lumea software-ului, lucrurile nu sunt niciodată simple.
Ca întotdeauna, la început au existat numeroase formate dezvoltate de diferiți jucători de pe piață. Atât de multe, încât toată această avalanșă de formate a fost numită „Turnul eBabel”. Iar problema cu ereaderele era aceea că unele suportau un format, în timp ce altele suportau alt format. (Vedeți aici o comparație între diversele formate)
Pe măsură ce timpul a trecut, însă, două formate principale s-au impus: epub și mobi.
Epub
Epub este un format open source creat de International Digital Publishing Forum (IDPF) în 2007 și promovat ca format unic pentru cartea digitală. Epub, al carui nume vine de la electronic publishing, este un format derivat din xml (un set de reguli de codare pentru documente text, văr primar cu html).
Epub este astăzi formatul pricipal pentru toate readerele importante: Sony Reader, Nook (Barnes & Noble), Ipad, iRiver Story etc. Mai mult, există soluții software dezvoltate pentru citirea fișierelor epub pe toate platformele: Adobe Digital Editions (Mac și PC), Stanza (iPhone, iPod, iPad, Mac), Calibre (campionul open source, disponibil pentru PC, Mac și Linux, capabil de asemenea să convertească fișierele dintr-un format în altul), FBReader (Windows, Linux, Mac, Android și numeroase alte platforme mobile) etc.
Mobi
Mobi este un format de carte electronică dezvoltat de compania franceză Mobipocket. Pentru a citi cărți în formatul .mobi, francezii au dezvoltat software compatibil cu numeroase platforme mobile și PC. Mobipocket reader este disponibil pentru dispozitive Blackberry, Palm OS, Windows Mobile, Symbian (Nokia) și Windows PC. Există și un număr de ereadere care suportă formatul: Cybook, iRex Digital Reader, iLiad, Hanlin, BeBook etc.
Dar ceea ce a făcut cu adevărat celebru formatul .mobi este adoptarea lui de către Amazon, care a cumpărat în 2005 Mobipocket.com. Amazon a modificat ici și colo, a creat un format propriu (.azw, care nu mai e deschis) și a adăugat o soluție DRM dezvoltată de ei. Regele e mort, trăiască regele.
Dar, vestea proastă pentru Amazon, vestea bună pentru noi, dispozitivele Kindle pot citi fără probleme fișierele .mobi. Mai mult, ca să-și promoveze magazinul virtual, Amazon au lansat Kindle reader pentru toate platformele importante: Kindle reader for PC, Kindle for Mac, Kindle iPhone App, Kindle App pentru Android și Kindle App pentru iPad. Nu știu dacă pe Kindle reader pentru platforme mobile poți citi propriile fișiere în format .mobi (posesorii de iPhone, iPad sau Android din audiență ne vor lumina). Dar pe dispozitivul Kindle și pe PC și Mac pot fi adăugate fără probleme la bibliotecă alături de titlurile Amazon. E de ajuns comanda „Open with”, iar sincronizarea cu dispozitivul se va face automat.
Dar de ce vă spun eu toate astea?…
Cum spuneau vocile de la Teleenciclopedia care mi-au luminat copilaria, „continuarea în episodul următor”
Stay tuned 🙂
Tweet
@Vlad: Ce nu stiu acei oameni care se plang de asta e ca este relativ usor sa exporti o carte din formate .doc sau .txt in .epub sau .mobi. Mie imi ia maxim 1 ora sa fac o carte in .mobi – punand si coperta, si capitolele.
@Marian: adevarat atat timp cat vorbim de o carte in engleza. Cu diacriticele din limba romana e mai greu, mai ales cu readerele care nu suporta nativ diacritice, cum e Sony, de exemplu (si Kindle cred ca e in aceeasi situatie). Mai mult, e usor pentru tine, care esti inginer. Eu m-am jucat destul de mult cu softuri de conversie si sa faci epub sau mobi din pdf in mod automatizat, pastrand diacriticele, e aproape imposibil.
Cei care vand acum pdf-uri le vand securizat, deci nu poti converti chiar daca te pricepi. In plus, de ce ar trebui ca eu sa dau banii pe o carte digitala si apoi sa mai muncesc la ea sa o aduc intr-un format compatibil cu ereaderul?
Noi vrem sa oferim carti de calitate compatibile cu toate device-urile fara niciun efort din partea cititorului.
Si INCEPAND DE ASTAZI le vom oferi! 😀
@Vlad: Eu vorbeam de carti in limba romana, cu diacritice, iar Kindle nu are nicio problema cu diacriticele. Daca vrei iti trimit un printscreen sa te convingi. 🙂
In plus, eu sunt perfect de acord ca e normal ca aceste carti sa vina in formate compatibile si care sa iti ofere o experienta conform capacitailor device-ului.
@Marian: ce printscreen, hai sa ne vedem si sa facem schimb de experienta! I think we have a lot in common 🙂
@Marian: Mie mi se pare extrem de mult o ora ca sa convertesc ceva in altceva… pana si alea 30 de secunde de conectat Kindle pe USB-pornit Calibri-dat 2 clickuri mi se par prea lungi 😛
That being said, eu n-am avut niciodata probleme cu carti in format .txt pe Kindle. O singura data s-a intamplat sa nu se copieze toata cartea, se oprea cam la 75%, dar am descarcat alta versiune si a doua oara a mers (traiasca site-ul lui Cory Doctorow si optiunile multiple :P)
@jen: Mie nu mi se pare extrem de mult daca vreau sa am coperta, table of contents si o minima aranjare in pagina. Asta e, sunt pretentios. 😀
In acelasi timp si varianta rapida prezentata de tine sta in picioare. SI eu am citit o carte pe formatul txt pe Kindle fara probleme. 🙂
@Vlad
Sa inteleg ca de azi incepeti vanzarea de carti electonice?
Unde le gasesc?