În Cartea ignoranței. Mic tratat pentru cei care știu că… nu știu, John Lloyd și John Mitchinson trec în revistă lucrurile neștiute despre lucrurile știute. De fapt, ne sunt date peste cap o mulțime de preconcepții despre lumea înconjurătoare, despre fapte și persoane.
- Cameleonii nu-și schimbă culoarea pielii în funcție de mediu, ci de stările emoționale.
- Șampania nu a fost inventată de francezi, ci de englezi.
- Oamenii au cel puțin nouă simțuri, unul dintre ele este termoreceptarea (simțul căldurii).
- Munca este mai periculoasă de trei ori decît războiul, accidentele de muncă fac mai multe victime.
- Numărul Antihristului este 616, nu 666.
- Numele Americii nu vine de la Amerigo Vespucci, ci de la negustorul galez Richard Ameryk.
- De la etajul 7 în sus poate cădea o pisică fără să se rănească grav, mai jos nu e garantat.
- Albinele sunt primele care au descoperit că Pămîntul e rotund, pentru că se orientează după Soare pentru a găsi cel mai bun nectar.
Cartea mi-a adus imediat aminte de Lexiconul inutilității. Un mic vademecum al rafinamentului, în care Alexander von Schönburg face un inventar al lucrurilor pe care el le consideră lipsite de sens pentru traiul omului modern. Însă din prezentul volum aflu că nu Maria-Antoaneta a spus “Dacă nu au pîine, să mănînce cozonac”, deși nobilul autor al Lexiconului așa susține. Nu, de fapt nu se știe cu exactitate cine a spus asta, dar o candidată potrivită este Maria-Tereza, soția lui Ludovic al XIV-lea. Și nu era vorba de cozonac, ci de brioșe.
Autor: George Hari Popescu
Citeşte continuarea pe cyberculture.ro, ascultă fragmentul audio din carte pregătit de George Hari Popescu şi participă în concurs.
Tweet