Update:
Felicitări câștigătoarei unui titlu la alegere, din seria “Cântec de Gheață și Foc” de George R.R. Martin: Ramona!
Reporterii de la USA Today au venit cu o inițiativă foarte interesantă în preajma sărbătorilor, contactând diferiți autori pentru a afla care este cea mai bună și memorabilă carte pe care au primit-o de Crăciun. Dintre cărțile “raftului” online interactiv, plin cu cărți încărcate de amintiri care mai de care mai diverse și frumoase, am descoperit și povestea cărții din copilăria lui George R.R. Martin!
Autorul seriei bestseller “Cântec de Gheață și Foc”, unul dintre cei mai apreciați și recunoscuți scriitori de SF și Fantasy ai momentului, a povestit cum totul se datorează unei singure cărți primite cadou de Crăciun: Have Space Suit, Will Travel de Robert A. Heinlein.
Acest clasic SF l-a primit din partea unei prietene de-ale mamei sale, pe vremea când era încă în școala generală. Până atunci nu citise decât cărți din bibliografia obligatorie și benzi desenate, însă această carte era una “adevărată”, un hardcover dintr-o serie foarte apreciată de romane scrise de Heinlein în anii ’50. De asemenea, GRR Martin a povestit reporterilor că timp de peste 10 ani a fost singura carte hardcover pe care a avut-o, dar că începând cu acel Crăciun, punea deoparte câțiva dintre banii pentru benzi desenate pentru a își putea cumpăra cărți la 35 cenți, expuse pe un raft în magazinul de dulciuri.
De aici încolo, autorul spune că a avut loc o reacție în lanț. A devenit un fan SF adevărat, apoi scriitor, inventând propriile sale povești science fiction, iar în cele din urmă, recunoscutul autor SF și Fantasy pe care îl știm cu toții!
Concurs:
Care este cea mai bună carte pe care ați primit-o cadou de Sărbători? Spuneți-ne de ce este atât de memorabilă pentru voi!
Premiu: Prin tragere la sorți, voi oferă un titlu la alegere din seria “Cântec de Gheață și Foc”!
Deadline: Joi, 8 Decembrie 2011, ora 23:59.
Tweet
Cand eram copil, aveam un apetit nesatios pentru carti. Eram abonat pe la 5 biblioteci, pentru ca nu-mi dadeau decat cate 2-3 carti la fiecare, si bibliotecarele ma certau ca le aduceam cartile prea repede. Din pacate problemele vietii m-au “ajutat” sa scap de acest apetit. Acum cativa ani, un cunoscut mi-a facut cadou mai multe carti, printre care si “Ereticii Dunei”. A fost ca o desteptare la viata. De atunci am redescoperit placerea cititului si de multe ori ma simt din nou copil, arzand de nerabdare sa-mi procur cate o carte pe care o doresc.
Cred ca cea mai frumoasa carte pe care ati putea sa ne-o daruiti ar fi varianta in romana a cartii Have Space Suit, Will Travel de Robert A. Heinlein. Cum suna?
Sună bine, într-adevăr 😀 Poate va fi adăugată pe lista proiectelor din 2012!
Stapanul inelelor. Am vazut-o intr-o dimineata de craciun, cu mult inainte de aparitia filmelor. Si sunt extrem de recunoscator pentru asta. Filmele sunt extraordinare, intr-adevar dar total diferite de lumea pe care mi-am imaginat-o citindu-l pe Tolkien.
Una dintre primele mele carti de fantasy,poate chiar prima, a fost “Jiltul de argint” din seria “Cronicile din Narnia” pe care am primit-o in ziua de Craciun.Imi amintesc ca am citi-o in cateva zile si chiar l-am rugat pe tatal meu daca gaseste sa-mi cumpere si restul cartilor din aceasta serie.
“Povestea fara sfarsit”, de Michael Ende. Mi-a placut atat de mult incat, in adolescenta, obisnuiam s-o recitesc in fiecare an in preajma Craciunului. Desi este o carte pentru copii, mesajul ar trebui transmis tuturor, indiferent de varsta: “Nu lasati Fantazia din inimile voastre sa fie inghitita de Nimic”!
Sincer, cea mai interesanta carte primita de sarbatori a fost de la voi. E vorba de Alastair Reynolds – Cainii de diamant. Zile pe Turcoaz . Facusem o comanda in apropierea Craciunului si nu mai stiu precis sub ce forma, am primit aceasta carte ca un fel de bonus (era ceva aleatoriu). M-am bucurat in primul rand ca am primit ceva ce nu aveam deja, insa in clipa in care am inceput sa o citesc, nu am reusit sa o las jos, am stat pana pe la 3 dimineata atunci. O surpriza intr-adevar placuta.
A fost un film vazut intr-o dimineata de Craciun, nu mai stiu daca era la tv sau o caseta video(era pe la inceputul anilor 90). Era Dune. Imediat dupa ce am vizionat filmul m-am imbracat si mi-am incercat sansa la biblioteca sau in magazine cautand cartea, fara succes insa nu am renuntat si am inceput sa-mi sun prietenii. Succes. Undeva aproape de miezul noptii am terminat de citit “Dune”. A doua zi deja am achizitionat toata seria, pe care regret si in ziua de azi ca am imprumutat-o de-a lungul timpului altor “amici” din dorinta de a le face cunoscuta cartea ce pentru mine defineste literatura S.F….nu am mai recuperat-o niciodata. Intre timp am cumparat iar seria Dune, incompleta din pacate, lipseste “Canonicatul Dunei” dar astept cu nerabdare editia hardcover
Sunt sigură că amicii Dvs. vă apreciază pentru că le-ați împrumutat (pe termen nelimitat, din păcate) asemenea cărți. Cu atât mai multe motive să se revanșeze anul viitor cu un cadou deosebit, precum ediția hardcover “Dune” 😀
Imi amintesc intr-un mod foarte viu cartea “Talismanul de safir ” al Elvirei Bogdan – pe care am primit-o de Craciun sub brad cand eram mica (desi nu mai stiu exact cati ani aveam) insa care m-a facut sa visez palatul Craiesei Zanelor cu nenumaratele lui incaperi speciale din pietre pretioase, m-a facut sa visez la calatorii prin timp si istorie…Nemaipomenita!