Cianură pentru un surîs – Rodica Ojog-Brașoveanu

 

cianuraRomanul Cianură pentru un surîs de Rodica Ojog-Brașoveanu are șase personaje principale, dacă nu-l punem la socoteală pe maiorul Cristescu. Unele rezistă pînă la sfîrșitul cărții, altele dispar din motive de… crimă. Spre deosebire de alte cărți, locotenentul Azimioară este mai puțin caracterizat, este o simplă umbră a lui Cristescu. Acest lucru este compensat printr-un portret desăvîrșit al Melaniei Lupu, venerabila doamnă frumoasă, delicată și foarte inteligentă.

Șase oameni sunt nevoiți să locuiască împreună într-o vilă din Șos. Kiseleff. La un moment, ei descoperă o avere ascunsă în holul casei și se gîndesc să o valorifice pentru a-și urma visurile de-o viață

Cele șase personaje care trăiesc în aceeași casă sunt:

Mihai Panaitescu

Un om pedant, profesor de matematică, își exersează mereu mintea făcînd calcule complexe în gînd. Stă în casă cu soția lui, dar aceasta este plecată, nu apare în carte.

Grigore Popa

Fost militar, are un carnet cu agenda zilnică și altul în care-și notează oamenii pe care-i urăște și modul în care s-ar putea răzbuna.

Doru Matei

Sculptor tînăr și afemeiat, este împotriva tuturor celor din casă, obișnuiește să fure din mîncarea celorlalți fără mustrări de conștiință.

Valerica Scurtu

Domnișoară bătrînă, face mereu curățenie lună în cameră și-și completează permanent trusoul, în așteptarea unui soț, oricare ar fi acel bărbat.

Marin Vîlcu

Contabil, dar cu o profesie importantă în trecut, își face concediul la sora lui din Iași și se ține de zece ani cu o femeie.

Melania Lupu

O doamnă elegantă, iubitoare de dulciuri, posesoare a motanului Mirciulică, cel căruia-i povestește seara basme sau îi descrie țări îndepărtate.

 

Autor: George Hari Popescu

Citeşte continuarea pe cyberculture.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *