RECENZIE: Tesla. Portret între măşti

TeslaRomanul ‘Tesla. Portret între măşti’, scris de sârbul Vladimir Pistalo, apărut la Nemira în colecţia Anticipaţia, captivează pe oricine, spun eu, atât prin titlul inspirat, cât şi prin numele reprezentat de celebrul inventator, a cărui existenţă ascunde destule mistere.

Nikola Tesla, om de vază în lumea ştiinţifică de la finalul secolului XIX şi începutul secolului XX, ni se redă aici sub aspectul unei personalităţi complexe, a cărei esenţă este ascunsă, putem spune, de purtarea mai multor măşti, după cum sugerează şi titlul cărţii…

Intriga este declanşată încă din primele pagini, atunci când tânărul Tesla face o descoperire importantă şi când i se aşterne în faţă drumul pe care îl va urma spre afirmarea ca o mare personalitate a lumii ştiinţifice. Urmărim traiectoria avută de Tesla, de la sugestiile facute de tatăl său, un preot dintr-un cătun locuit de sârbi şi croaţi, privind cariera pe care ar trebui s-o aibă şi până la mutarea în Statele Unite ale Americii, unde va cunoaşte consacrarea deplină în meseria aleasă.

Drumul parcurs de eroul cărţii, totodată şi narator în multe momente, este plin de obstacole şi dificultăţi, memorabile fiind şi întâlnirile acestuia cu creditorii, cu Thomas Edison, un alt celebru inventator al epocii, dar şi cele de natură romanţioasă cu anumite femei mai mult sau mai puţin cunoscute în epocă.

Cartea poate fi încadrată lejer în categoria ficţiune istorică sau biografică, având însă şi trăsăturile unui bildungsroman, deoarece parcurgem alături de Tesla toate etapele prin care inventatorul sârb a trecut până la maturizare şi recunoaşterea lui de către intelectuali şi oamenii de ştiinţă, indiferent de piedicile pe care a trebuit să le depăşească.

Cine sunt prietenii din tinereţe cu care se întâlneşte în SUA şi ce duşmani îşi face acolo Tesla? Care sunt invenţiile realizate şi care sunt cele proiectate de sârb? Cine sunt persoanele care îl vor influenţa pe Nikola Tesla, şi în ce mod se vor manifesta respectivele influenţe asupra muncii depuse de inventator? Iată doar câteva dintre întrebările la care putem să aflăm răspunsul în urma lecturării acestei cărţi impresionante.

Concluzia pe care o pot evidenţia în legătură cu acest roman este aceea că îţi oferă o informare de înaltă calitate asupra vieţii şi realizărilor lui Tesla, chiar şi cu elementele eventual fictive introduse de autorul Vladimir Pistalo, iar în paralel incită imaginaţia cititorului şi îl pune să mediteze asupra unor întrebări despre existenţa inventatorului, invitându-ne să descoperim mai multe despre acesta şi din alte surse! Lectură plăcută!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *