Un articol apărut în 17 aprilie 2009 în ziarul Cotidianul a stârnit controverse aprinse pe forumul publicaţiei. Însemnarea vorbeşte despre cartea recent apărută în colecţia Bonton semnată de Philippe Tretiack şi Helene Sirven, La limita vulgarităţii.
Deşi poate ar trebui să mă abţin de la orice comentariu, am totuşi senzaţia că recenzia are un caracter oarecum senzaţionalist, scoţând din context anumite afirmaţii foarte polemice şi aparent deplasând miza cărţii înspre alte meleaguri. Tocmai aceste caracterizări nu foarte măgulitoare la adresa românilor şi a balcanicilor în general au inflamat dezbaterea, foarte puţine comentarii vorbind despre conţinutul cărţii. În schimb, dezbaterea s-a transformat (cu puţine excepţii) într-o discuţie inflamată pe seama “caracterului naţional” actual şi al imaginii României peste hotare.
(Unii chiar au “denunţat” articolul ca fiind o “strategie” a editurii de a isca scandal în vederea unei publicităţi mascate – si negative! – a cărţii 😐 )
Cu toate acestea, afirmaţiile citate – care adaugă mult piper articolului – îşi pierd din tărie privite în lumina caracterului deosebit de polemic şi ironic, chiar pamfletar, al cărţii în întregul ei. Vulgaritatea este aici în vizor, indiferent ce neam o portretizează. Iar francezii ies mult mai şifonaţi din acest eseu, care îşi asumă încă de la primele pagini un anumit exces al caracterizărilor, adesea nedrepte, caricaturale, dar deosebit de spumoase. Aşa cum remarcă Alex Leo Şerban cu un ton echilibrat în ultimul număr al revistei Dilema Veche:
[…] un citat de două rânduri dintr-o carte de 285 de pagini (“O idee de-a gata: când un tip fură vedem cleptomania, când o ţară întreagă fura – aceasta-i România”) a stârnit o furtună de furie pe forumul ziarului. Întrucât tocmai am terminat cartea (pe care v-o recomand), aş vrea să-i asigur pe furibunzi că cei doi francezi care au scris-o […] sunt muuult mai severi cu propria lor ţară şi cu propriul popor. Păi, uite cum sună titlul capitolului final: “Libertate, egalitate, vulgaritate”! Allons, les enfants…
La rândul meu, nu mă dezic de recomandarea călduroasă pe care v-am adresat-o la apariţia cărţii. Puteţi de asemenea citi primele câteva pagini în format .pdf aici.
Tweet
@IB: glad to hear it.
Mersi pt raspuns… Nu doream copertile la iuresul sabiilor, ci de la urzeala tronurilor (2 vol) si inclestarea regilor (2 vol). Hm… La ele n-ar trebui sa fie o problema… dar daca e.. asta ete…
@Vlad-te superi daca te rog sa-mi trimiti si mie copertile la iuresul sabiilor?
Chiar daca as vrea, n-am cum, pentru ca: 1. nu e gata; 2.nu se trimit coperte high res nimanui fara un motiv intemeiat. Sorry.
greu cu voi… intelegeti ca vreau copertile de la primele carti, care au aparut acum peste un an?! pot fi oare io mai explicit? si v-as da si motivul… vreu sa-mi pun cele patru afise obtinute in camera… mda, greu cu logica… si ma rog voua, ce as putea face io cu ele?! mda… traiasca spiritul paturicii rotunde sf… daca-mi explica moderatorul ce inseamna, e tare… daca nu… revin maine cu amanunte…
Lucian, regulile astea nu sunt facute de mine si nici nu sunt facute degeaba. Nu am eu de unde sa stiu ce vrei tu sa faci cu ele si nici nu e treaba de logica. Daca vrei sa le faci reclama intr-o revista sau sa expui afisele intr-o librarie, cu mare drag. Altfel, imi pare rau dar nu se poate. Nimeni nu ofera elemente de grafica la rezolutie inalta pur si simplu la cerere.