Trevor Noah, omul care s-a „născut în afara legii”

Trevor Noah, personalitate sud-africană, se remarcă prin carisma și umorul lui inconfundabil, fiind în prezent gazda emisiunii americane de succes „The Daily Show”.

Născut în afara legii. Amintiri dintr-o copilărie sud-africană, de Trevor Noah este o carte care îți poate zgudui viziunea și credințele asupra lumii în care trăim. Viața lui în regimul apartheid a fost o experiență grea, iar Noah a reușit să redea asta prin filtrul său personal. Ce ilustrează cartea cel mai bine este puterea rezistenței umane și pe parcursul lecturii, poți observa că îi oferă mamei sale foarte mult credit pentru omul care este astăzi. Ce este și mai respectabil este faptul că Trevor a reușit să treacă peste traumele din copilărie și a ajuns la o liniște interioară legată de copilăria sa tulburătoare.

La vârsta de 32 de ani, Trevor și-a publicat memor-ul din dorința de a face cunoscută povestea copilăriei sale. El prezintă nu doar modul în care reușit să supraviețuiască și să se dezvolte, dar și cum a reușit mama lui să se descurce cu creșterea unui copil birasial într-o Africa de Sud plină de teroare, rasism și violență.

Pe parcursul vieții sale, Trevor învață ce înseamnă intoleranța și limitările sociale impuse de un stat unde valorile sunt complet diferite între rase și unde adaptabilitatea și flexibilitatea trebuie să fie punctul forte pentru supraviețuire. Datorită inteligenței sale, din dorința de a cunoaște mai mult și de a fi ascultat, Noah a învățat în jur de șase limbi pentru a se putea înțelege cu toată lumea. Dacă i se vorbea în zulu, răspundea în zulu. Dacă i se vorbea în tswana, răspundea în tswana. El subliniază diferențele culturale cu care s-a confruntat, spunând: „Poate nu arătam ca tine, dar, dacă vorbeam ca tine, eram ca tine”.

Credite: Gavin Bond

Prin cuvinte duioase, dar pline de umor, este portretizată și mama sa, Patricia. Ea a fost stâlpul său de susținere. Mereu l-a încurajat să citească și să învețe. Pentru că era destul de des mutat de la o școală la alta și confruntându-se cu atâtea medii de mic, a înțeles ce înseamnă să fie batjocorit din cauza culorii pielii. Patricia a încercat mereu să-l tragă la răspundere pentru lucrurile rele pe care le făcea pentru că voia să fie pregătit pentru lumea de care urma să se lovească și să poată supraviețui în societate.

Trevor îi dedică cartea mamei sale, numind-o „colegalui de viață pentru că ea a servit drept un model prin realizările ei și pentru faptul că l-a învățat să gândească singur și să viseze în continuare, indiferent de situație.

Acum te lăsăm pe tine să descoperi aventurile pe care le-a trăit Trevor Noah de-a lungul vieții sale în noua apariție din cadrul imprintului Orion.


Născut în afara legii este povestea unui băiețel poznaș care se transformă într-un tânăr neliniștit, în timp ce se străduiește să se regăsească într-o lume în care el nu ar fi trebuit să existe.

Trevor Noah s-a născut dintr-un tată alb elvețian și o mamă neagră din etnia xhosa, într-o perioadă în care o astfel de relație era pedepsită cu cinci ani de închisoare în Africa de Sud din timpul apartheidului. Dovada vie a indiscreției părinților săi, Trevor a fost ținut mai mult în casă în primii ani de viață, constrâns de măsurile extreme și adesea absurde pe care mama sa le-a luat pentru a-l ascunde de autorităţi, care puteau, în orice moment, să-l despartă de ea. Cartea de față este și povestea relației dintre acest tânăr și mama sa neînfricată, rebelă și profund religioasă – coechipiera sa, o femeie hotărâtă să-și salveze fiul de povara sărăciei, a violenței și a abuzului unei lumi care, în cele din urmă, îi va amenința chiar propria viață.

Poveștile adunate aici sunt, pe rând, comice, dramatice și profund emoționante. Fie că se hrănește, la limita subzistenței, cu omizi la cină în vremuri grele, fie că este aruncat dintr-o mașină în mișcare în timpul unei tentative de răpire, fie că încearcă pur și simplu să supraviețuiască capcanei vitale pe care o reprezintă relațiile amoroase în liceu, Trevor își dezvăluie lumea cu o inteligență incisivă și o sinceritate fără menajamente. Poveștile sale se împletesc pentru a forma un portret emoționant și extrem de amuzant al unui băiat care își croiește drum într-o lume decadentă, într-o perioadă periculoasă, înarmat doar cu un simț ascuțit al umorului și cu dragostea neconvențională și necondiționată a mamei sale.

Neliniștitoare, tristă și amuzantă… această carte nu este doar o relatare tulburătoare despre maturizarea unui copil în Africa de Sud sub apartheid, ci și o scrisoare de dragoste pentru remarcabila mamă a autorului.

Michiko Kakutani, THE NEW YORK TIMES

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *