Din comentariile voastre de la intrebarea „ce preferam, science fiction sau fantasy” am observat ca, pentru consumatorul de imaginar, distinctia intre cele doua genuri nu este relevanta.
Unii spun ca fantasy este un subgen al science fiction-ului. Altii spun ca, dimpotriva, science fiction-ul este un subgen fantasy. Iar altii nici nu baga de seama ca ar fi genuri diferite. Desi ele sunt diferite din punct de vedere structural, din punct de vedere al mijloacelor si mecanismelor.
Are vreo insemnatate, vreo importanta faptul ca unul este subgenul celuilalt? Fantasy-ul este cerut mai mult decat science-fiction-ul, prin urmare science fiction-ul este un subgen al fantasy-ului. Afirmatia de mai inainte este, desigur, un simplu sofism cantitativ si nu poate explica o evidenta: un gen este preferat in dauna celuilalt.
De ce se intampla astfel? Atata vreme cat nu suntem atenti la proprietatile care deosebesc cel doua genuri, fireste ca nu vom sesiza ca un gen are o pondere mai mare. Si nici nu vom putea descoperi de ce preferintele consumatorilor de imaginar basculeaza (periodic?) intre science fiction si fantasy.
Sa cunosti un gen, sa stii prin ce se face el deosebit de celelalte nu este un moft, cum poate parea la prima vedere. Lectura nediferentiata poate estompa, la un moment dat, estetica unui text. Lectura unui text fantasy se poate face in cheie diferita fata de lectura unui text sefe. Savoarea celor doua poate fi si este diferita. Ca sa degustam pe deplin un text imaginar avem nevoie, in opinia mea, sa stim prin ce se deosebesc cele doua genuri.
Si abia de atunci, poate, vom descoperi raspuns la intrebarea de ce preferam un gen in dauna altuia.
Voi ce parere aveti?
Tweet
Pt.mine ,lectura oricarui text are legatura doar cu stilul autorului,daca-mi place sau nu,nu-mi pasa daca-i sf/f sau altceva,n-am inteles niciodata cum poti prefera doar cartile unui gen ,indiferent de calitatile literare ale acestora.
Chiar daca fantasy-ul e cerut mai mult decat sf, nu inseamna ca sf este un gen subordonat. Fantasy raspunde nevoii de a trai o poveste, sf raspunde intrebarii “cum ar fi daca…” intr-un viitor/trecut/prezent/lume alternativa
coordonare, nu subordonare ar fi o abordare mai constructiva. mai ales ca de multe ori se intretes….
[…] ideea…si am inceput sa scriu. V-as sfatui sa aruncati si voi o privire pe acel articol, aici , pentru ca eu doar o sa continui ideea…ei bine, nu chiar aceeasi idee (la mine e greu pana […]
Ileana sunt complet de acord cu tine si imi place foarte mult felul in care ti-ai expus ideea.
Cert este ca ambele genuri sunt fascinante si le citesc cu placere dar imi place si sa stiu sa fac diferenta intre ele, asa…pentru mine.
Pentru mine o carte bună e o carte bună, nu contează cărui gen sau subgen îi aparţine. Şi sunt de părere că viaţa e prea scurtă ca să-ţi iroseşti timpul citind cărţi proaste, pentru simplul motiv că îi aparţin unui anumit gen sau subgen 😛
Dar pot spune că prefer să citesc poveşti despre alte lumi, sau despre lumea noastră – din trecut sau din viitor 🙂 Adică citesc cu aceeaşi plăcere SF, fantasy şi romane istorice (care îmi plac cu atât mai mult cu cât acţiunea e plasată într-un trecut mai îndepărtat)
Avand in vedere ca multi cititori au dificultati in a recunoaste cele doua genuri (si ma includ si pe mine in aceasta categorie),poate ca n-ar fi rau sa ne iluminezi…
O idee buna sa incercam sa definim termenii. Intr-un post viitor, fireste. 🙂