Genuri si subgenuri

Din comentariile voastre de la intrebarea „ce preferam, science fiction sau fantasy” am observat ca, pentru consumatorul de imaginar, distinctia intre cele doua genuri nu este relevanta.

Unii spun ca fantasy este un subgen al science fiction-ului. Altii spun ca, dimpotriva, science fiction-ul este un subgen fantasy. Iar altii nici nu baga de seama ca ar fi genuri diferite. Desi ele sunt diferite din punct de vedere structural, din punct de vedere al mijloacelor si mecanismelor.

Are vreo insemnatate, vreo importanta faptul ca unul este subgenul celuilalt? Fantasy-ul este cerut mai mult decat science-fiction-ul, prin urmare science fiction-ul este un subgen al fantasy-ului. Afirmatia de mai inainte este, desigur, un simplu sofism cantitativ si nu poate explica o evidenta: un gen este preferat in dauna celuilalt.

De ce se intampla astfel? Atata vreme cat nu suntem atenti la proprietatile care deosebesc cel doua genuri, fireste ca nu vom sesiza ca un gen are o pondere mai mare. Si nici nu vom putea descoperi de ce preferintele consumatorilor de imaginar basculeaza (periodic?) intre science fiction si fantasy.

Sa cunosti un gen, sa stii prin ce se face el deosebit de celelalte nu este un moft, cum poate parea la prima vedere. Lectura nediferentiata poate estompa, la un moment dat, estetica unui text. Lectura unui text fantasy se poate face in cheie diferita fata de lectura unui text sefe. Savoarea celor doua poate fi si este diferita. Ca sa degustam pe deplin un text imaginar avem nevoie, in opinia mea, sa stim prin ce se deosebesc cele doua genuri.

Si abia de atunci, poate, vom descoperi raspuns la intrebarea de ce preferam un gen in dauna altuia.

Voi ce parere aveti?

7 Commentarii

  1. cristi 24/02/2011 Reply
  2. ileana 24/02/2011 Reply
    • LiliM 25/02/2011 Reply
  3. Vero 25/02/2011 Reply
  4. adriana 25/02/2011 Reply
    • Marian Truţă 25/02/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *