“Nu Elena Cîrstea a venit cu teoria că bărbații sunt porci, ea există de cînd au apărut primele proteste de emancipare a femeilor, dar și de cînd unii bărbați au început să refuze să le poarte poșeta consoartelor în mall-uri. Sabina nu e singura care nu e de acord cu teoria asta și Tania Budi este un fel de Adler pentru Freud Cîrstea.
Rodica Ojog-Brașoveanu nu merge atît de departe. Nu face o poliloghie a șanselor egale, ci surprinde amuzant unele scene din viața unor personaje, plasînd în prim-plan bărbați. Avem în volum bărbați pedanți, pămpălăi, șmecheri, cu intenții criminale. În plan secund, femei viclene, seducătoare, sărace cu duhul.
Sunt poveștile a 14 cupluri de diferite vîrste și din epoci diferite: perioada comunistă și democrația originală post 1989. Autoarea probabil vrea să demonstreze că iubirile sunt la fel de pasionale indiferent de dictatori, că vitriolul și ploieștencele lui Caragiale pot exista sub alte forme în alte vremuri, că dezamăgirile, plînsetele și amenințările sunt atemporale.
Ca de obicei, dna Ojog-Brașoveanu este mama lor în materie de descrieri pitorești și realiste. Iat-o, de exemplu, pe Aprilia, din povestirea cu același nume:”
Autor: George Hari Popescu
Citeşte continuarea pe www.cyberculture.ro şi poţi câştiga e-book-ul Bărbații sunt niște porci – Rodica Ojog-Brașoveanu
Tweet