Cory Doctorow e un tip foarte cool! Să vă spun de ce îmi place Cory:
- e blogger şi scrie despre tehnică, device-uri, internet, copyright şi altele pe Boing Boing
- şi-a fondat propria companie de software (şi s-a şi găsit cineva să i-o cumpere)
- îşi pune cărţile la liber pe net şi încurajează pe toată lumea să le distribuie – cool
- face mulţi bani din scris (bestseller, tradus în nu ştiu câte limbi etc.) – ubercool
- sprijină comunitatea open source, încercând să aducă modelul din industria software şi în cea editorială
- este foarte conştient de pericolul adus de tehnica actuală la nivel social şi politic, deşi se bucură în fiecare moment de ea
- are destul curaj şi măiestrie ca în ceea ce scrie să abordeze temele mari, fără să devină didactic, profetic sau apocaliptic
Şi ar mai fi. Dar e de ajuns deocamdată.
Cory şi-a publicat prima carte în 2003, Down and Out in The Magic Kingdom, şi a fost prima carte publicata sub o licenţă Creative Commons. A luat Premiul Locus pentru cel mai bun roman de debut şi a fost nominalizat la Premiul Nebula. În 2004 a publicat antologia de povestiri A Place So Foreign and Eight More, recompensată cu un Premiu Sunburst.
Iar în 2008 a venit timpul pentru Little Brother.
Fratele cel mic, aşa cum o spune şi jocul de cuvinte din titlul, este o reflecţie asupra temelor care au fost poate cel mai bine redate de 1984 al lui George Orwell. De altfel, nu este o întâmplare că numele “de scenă” al personajului principal este “w1n5t0n” (as in Winston Smith, personajul principal din romanul orwellian).
În urma unui atac terorist asupra oraşului San Francisco, se instaurează un regim poliţienesc ce are “scuza” de a-i apăra pe cetăţeni. Pentru a-şi îndeplini scopul, regimul nu pregetă în a încălca drepturile fundamentale ale cetăţenilor pe care ar trebui să îi protejeze. (Sounds familiar?) Doar că, un puşti mai deosebit va întoarce tehnologia folosită pentru monitorizarea şi controlul populaţiei împotriva guvernului federal. Astfel ia naştere o reţea clandestină numită X-Net şi… ce se întâmplă în continuare aflaţi din roman.
Pentru Fratele cel mic, Cory a primit premiile Prometheus, John W. Campbell şi White Pine Award, fiind finalist al Premiului Hugo (a pierdut în faţa lui Neil Gaiman cu Cartea cimitirului). Romanul a primit numeroase alte distincţii:
- Amazon.com Top 10 Editor’s Picks
- Book Sense Children’s Pick
- CYBIL Award
- Booklist Editors’ Choice
- Kirkus Best Book of the Year
- School Library Journal Best Books of the Year
- VOYA’s Best Science Fiction, Fantasy, and Horror
- etc., etc.
Last but not least, Fratele cel mic a fost bestseller New York Times şi este tradus (sau în curs de) în foarte multe limbi (inclusiv în dialecte birmaneze, unde un grup de activişti au tradus cartea ca o măsură de luptă împotriva regimului opresiv din Myanmar).
Eu sunt foarte entuziasmat de această viitoare apariţie. Va apărea în curând în traducerea excelentă a tuşei Vero şi sunt sigur că o să vă placă!
@Mihnea: Ar putea fi vorba despre “Biciul lui Dumnezeu”. Iar autorul, William Dietrich, mai are un roman in Suspans – Piramidele lui Napoleon.
Da,IB a nimerit! 😀 Era vorba de Biciul lui Dumnezeu. Din pacate am comandat deja,ca altfel expira cuponul,dar de data asta am notat pentru o data viitoare :)) Multumesc frumos.
@Mihnea: Sorry, abia azi am vazut mesajul tau!
Pai azi a si aparut,ca l-am dat ieri dar probabil a fost prea tarziu si n-a mai avut cine sa ii dea accept pana azi-dimineata:) Eh,asta e.
[…] 12 iulie FanSF – Surprize plăcute Final Frontier. Ioan Todoran – Immortality Inc. Nemira. Vlad Puescu – În curînd: Cory Doctorow la Nemira!! […]