Povestea vieții savantului Nikola Tesla, scrisă de Vladimir Pistalo, romanul biografic „Tesla, portret între măști”, a apărut la Editura Nemira.
„Va fi posibilă comunicarea fără fir a mesajelor, imaginilor, vocilor și – cel mai important – a energiei. (…) Crede-mă, Robert, pompând cu oscilatorul de trei mii de cai-putere, aș putea lumina un bec de oriunde din lume.” Așa îi scria Nikola Tesla prietenului său la momentul când gândul lui era pe cale să înceapă revoluția…
Este considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință ai sfârșitului de secol 19 și începutului de secol 20, unul dintre savanții datorită căruia s-a schimbat fața lumii. Este considerat unul dintre inventatorii radioului, a pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
Povestea vieții lui este ea însăși un roman. Un roman ce a rămas nescris până când Vladimir Pistalo l-a așezat pe Tesla „între măști”… Pentru prima dată tradus în România, la Editura Nemira, în colecția Anticipația, „Tesla, portret între măști”, reconstruiește biografia fabuloasă a savantului sârb, născut într-un sătuc din fostul Imperiu Austro-Ungar, în familia unui preot ortodox. Și încă din primii ani, o luptă teribilă s-a dat în universul lui Nikola între lumea văzută prin ochii tatălui și lumea văzută prin propriul geniu ce stătea să iasă la iveală. Între îndemnurile tatălui către preoție și chemarea lui către știință. Care, de multe ori în timpul vieții lui, aveau să se întâlnescă pe căi misterioase.
Romanul lui Vladimir Pistalo este mai mult decât o biografie. Este aproape o încercare de psihanaliză artistică, ce începe cu primii ani ai copilăriei, cu moartea fratelui, care l-a marcat puternic, cu trăirile și frământările tatălui despre credință, cu primele imagini ale lumii, văzute adesea prin prisma unor ciudate episoade de boală, în timpul cărora avea revelații. Cu toate ciudățeniile unui copil care era altfel, care vedea altfel, care simțea altfel. Cu toate ciudățeniile unui adolescent pentru care primii fiorii dragostei se îndreaptă… înspre electricitate.
Citiţi mai mult pe EVZ.
Tweet