Kindle, viitor sau fundătură

Dacă este miercuri, urmează o „recenzie” pentru un eReader.

Înainte de a relua discuţia din locul în care m-am oprit săptămâna trecută, aş vrea să precizez că prezentările pe care le-aţi citit şi pe care le veţi citi în perioada următoare se adresează celor care NU au încă un dispozitiv dedicat EXCLUSIV lecturii. Aceste recenzii nu se constituie într-o pledoarie pentru eReadere în cadrul unei dispute eReader vs altceva, ci au un rol strict de informare.

Kindle

Printre primele eReadere care au pătruns pe piaţa românească s-a aflat, aşa cum era şi firesc, unul dintre cele mai cunoscute cititoare de acest gen: Kindle. Acesta a fost creat şi dezvoltat de către Lab16 (o filială Amazon dedicată creării de gadgeturi) ca o platformă mobilă dedicată exclusiv lecturii de carte digitală folosind tehnologia eInk. Bine promovat, având la dispoziţie şi „materia primă” de pe uriaşa librărie Amazon, Kindle a avut un succes rapid şi consistent, iniţial în Statele Unite, dar apoi şi în restul lumii.

Tânăr, cu aspect agreabil, posesor de bibliotecă

În România, Kindle a ajuns relativ timpuriu, fie „cărat” în bagaje fie importat de diverse firme iar viteza cu care a pătruns pe piaţa autohtonă dovedeşte că interesul pentru cartea digitală este mai mult decât un simplu moft. Cu un aspect plăcut, cu un design funcţional echilibrat, cu un contrast al ecranului deosebit, era natural ca dispozitivul să ajungă rapid în mâinile şi sufletele cititorilor.

Cu toate acestea, Kidle are un păcat capital: schema de DRM implementată de Amazon este extrem de restrictivă iar formatele suportate sunt reduse. Despre ce este vorba? În acest moment Kindle acceptă ca format proprietar cu schemă de DRM formatul AZW care este o versiune modificată a formatului MOBI (Mobipocket). Conceput iniţial pentru o serie de dispozitive mobile care nu erau dedicate exclusiv lecturii, formatul mobi este din anumite puncte de vedere destul de limitat şi de puţin flexibil în opţiuni. Aşadar, un format îngust, o schemă de DRM greoaie şi restrictivă, puţinătatea (deocamdată) a cărţilor româneşti pe Amazon, refuzul explicit la greilor de la Amazon de a implementa formatul EPUB (care se pare că va fi formatul cel mai răspândit în privinţa cărţii digitale), toate aceste lucruri pot atârna destul de greu în decizia de a alege un eReader sau altul.

Cum purtăm medalia?

Un alt semnal negativ îl reprezintă greutatea celor de la Amazon în implementarea fonturilor româneşti. Sigur, am auzit sumedenie de voci care spuneau că nu au nevoie de diacritice sau că, oricum, lectura în limba engleză este mult mai… aşa şi pe dincolo. Posibil. Dar asta nu schimbă datele problemei: Kindle este un dispozitiv creat pentru o anumită piaţă şi adus la noi neadaptat la „condiţiile locale”. Mai mult, „tendinţa” de impunere forţată a propriului format ca standard universal de carte este cel puţin dubioasă, având în vedere potenţialul scăzut al acestuia. Metaforic vorbind, avem de a face cu o atitudine cam imperialistă.

Fireşte, există şi un revers al medaliei: utilitarele Kindle au încorporate facilităţi wi-fi şi/sau 3G. În plus, accesul foarte uşor la titlurile de pe Amazon, descărcarea unei cărţi în câteva secunde, posibilitatea de navigare (limitată) pe internet se constituie în calităţi care pot… fura ochii cumpărătorului. Aşadar, Kindle dispune de un revers al medaliei bine şlefuit… Depinde cum vrem să purtăm medalia.

Specificaţii

Ecran: cu tehnologie eInk Pearl cu 16 tonuri de gri

Rezoluţie: 600×800

Formate suportate:

TXT
Audible (Audible Enhanced (AA, AAX))
Kindle (AZW)
BMP – conversie
MOBI
MP3
JPEG
PNG
DOC
HTML
PDF

Memorie: Internă de 4 GB (3 GB disponibili) cu o capacitate de circa 3500 de cărţi

Durata de viata a bateriei: Wireless on – 10 zile, Wireless off – 1 luna

Greutate:

247 g

Dimensiuni: 190 x 123 x 8.5 mm

Caracteristici speciale: PDF Reader, Wi-Fi Integrat, 3G Wireless, Text-to-Speech – redare audio a textului, Whispersync

Altele: Tastatura QWERTY

Notă – aceste specificaţii pot diferi de la un model la altul.

Nota autorului: calitatea deosebită a ecranului, probabil cel mai bun ecran de pe piaţă (eink pearl), dicţionarul, posibilitatea de a face adnotări, usurinţa cu care se manevrează, acestea sunt lucrurile care m-au încântat în mod deosebit. Wi-fi şi 3G reprezintă facilităţi utile, chiar necesare pentru un anumit tip de lectură. Din nefericire limitările de formate (în special lipsa formatului EPUB) şi DRM-ul restrictiv nu fac decât să depuncteze, în opinia mea, acest dispozitiv. Ar fi putut lua uşor nota 5 din 5. Părerea mea este că 3,5 reprezintă o notă cât se poate de corectă.

35 Commentarii

  1. Eddy 03/02/2011 Reply
    • Marian Truţă 03/02/2011 Reply
    • Octavian Brânzei 22/05/2012 Reply
  2. Valentin 03/02/2011 Reply
  3. Alecs 03/02/2011 Reply
  4. Tini 04/02/2011 Reply
  5. Tini 04/02/2011 Reply
  6. crocodilu 04/02/2011 Reply
    • Tini 04/02/2011 Reply
  7. dunedenisip 04/02/2011 Reply
    • crocodilu 04/02/2011 Reply
      • dunedenisip 04/02/2011 Reply
        • Alecs 04/02/2011 Reply
  8. Aspoiu 04/02/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *