Update:
Câștigătorul pachetului de 3 cărți Andrea Camilleri este ely. Felicitări și să te bucuri de ele!
Astăzi sărbătorim unul dintre cei mai populari și citiți scriitori italieni, Andrea Calogero Camilleri, care împlinește 86 de ani de viață! De asemenea, vom lansa și un nou concurs aniversar, cu care deja v-am obișnuit! Sper ca astăzi, în special, să ne bucurăm de operele sale atât de apreciate în întreaga lume și datorită cărora este recunoscut drept un nume de referință al genului polițist.
S-a născut pe 6 Septembrie 1925 în Porto Empedocle, publicând în timpul facultății poeme și povestiri. Cu toate că părea să se îndepărteze tot mai mult de literatură și scris, încercând de-a lungul anilor profesii precum regizor de teatru, scenarist, chiar și producător de radio și TV, Camilleri și-a regăsit interesul pentru scris, la vârsta de 53 de ani, când i-a fost publicat primul roman.
În ciuda faptului că primele sale opere nu au avut succes, “Il corso delle cose” și “Un Filo di Fumo”, după o pauză lungă de 12 ani avea să scrie și primul său bestseller: “La Stagione della Caccia”. Iar în 1994, a apărut “Forma apei” (La forma dell’acqua), primul roman din seria “Comisarul Montalbano”, personaj care avea să se transforme în scurt timp într-un adevărat cult.
“Comisarul Montalbano” (numit astfel în onoarea scriitorului Manuel Vazquez Montalban) a devenit atât de popular încât Andrea Camilleri a ajuns în situația de a nu mai putea renunța la el, precum Arthur Conan Doyle cu personajul său Sherlock Holmes.
Titlurile publicate de către Editura Nemira sunt primele 5 volume ale seriei “Comisarul Montalbano”, acestea fiind, în ordine, “Forma apei”, “Câinele de teracotă”, “Hoțul de merinde”, “Sunetul viorii” și “Excursie la Tindari”.
Să dăm deci startul concursului aniversar Andrea Camilleri!
Pentru a intra în tragerea la sorți, lăsați un comentariu în care să povestiți pe scurt despre prima/primele întâlniri cu o carte polițistă.
Premii: Prin tragere la sorți, unul dintre fanii autorului va câștiga un pachet de 3 cărți Andrea Camilleri, ce constă în volumele “Forma apei”, “Câinele de teracotă” și “Hoțul de merinde”!
Deadline înscrieri: 8 Septembrie 2011, ora 23:59.
Câștigătorul va fi anunțat pe 9 Septembrie 2011.
“Arcasul verde” de Edgar Wallace aparuta in 1967 la Editura Tineretului. A trecut atat de mult timp de atunci …
Buna ziua,
Prima mea interactiune cu un roman politist :)a fost audio am ascultat Agatha Christie – Crima din orient express … nu eram sigura ca imi va placea si am considerat ca nu merita sa pierd foarte mult timp sa citesc cartea 🙂 dupa cateva minute de ascultate insa 🙂 am inceput sa caut in biblioteca :))si evident ca nu era acolo , apoi am inceput sa plang la tata , ca eu vreau acea carte , si nu era chiar cel mai bun moment pentru ca nu avea bani, asa ca am hotarat sa intreb toti vecinii :)))si iaca ce am mers eu frumos pe scari in jos de al etajul 10 al blocului in care locuiam si pana la etajul 3 unde am gasit cartea intr-o bibl:P , si am terminat-o in cateva orae , nu-mi mai amintesc exact cate :). Asta se intampla undeva prin clasa a 7 sau a 8-a.
Va multumesc !
Claudia
Prima intalnire cu un roman politist a fost acum cativa ani, cand am gasit in pod Sherlook Holmes. M-a fascinat de la prima pagina!
Primul roman politist pe care l-am citit a fost Printesa gheturilor de Camilla Lackberg. A fost primul si cred cel mai bun dintre cele citite pana acum. Poate ca mi-a placut datorita faptului ca autoarea tanara are un stil foarte proaspat si lipsit de pasaje inutile.
LA MULTI ANI maestre:)Ador romanele politiste,avand in vedere ca visez sa devin jurnalist de investigatii sau chiar detectiv;))
Prima mea interactiune cu romanele politiste a inceput odata cu Seria Neagra:X
Dar cea care m-a fascinat cel mai mult a fost Printesa Gheturilor de Camilla Läckberg,acum citesc al 2-lea volum al seriei de 7 romane al autoarei,Predicator,iar Cioplitorul in piatra va fi cat de curand in biblioteca mea.
Omul de la Miezul Noptii si Jack Spintecatorul de Edgar Wallace, in copilarie. M-am simtit bine, a fost ceva de deosebit care mi-a dechis noi orizonturi. Ma furisam prin preajma detectivilor si criminalilor, prin ceata, prin colturi umbrite si mucegaite si totodata stand pe canapeaua mea, in siguranta casei mele. Cartea – cea mai loiala prietena, o gasesti pe raft oricand te simti singur.
S-a intamplat de mult… intr-o alta “epoca”, atunci cand cartile politiste erau o “sursa” de suspans clasic (tin minte ca exista o celebra colectie denumita “Enigma”) si una din primele carti politiste citite a fost “Somnul de veci” de Raymond Chandler. Dupa aceasta lectura nu am rezistat tentatiei de a renunta la detectivul Philip Marlowe si bineinteles a urmat “Ramas bun pentru vecie”. Acestea au fost cartile politiste “soft” care mi-au captat interesul, dupa care au venit si cartile “hard” scrise de Agatha Cristie in care tot dispareau niste negrii mititei…:), ati recunoscut “Zece negri mititei” si se cauta ucigasul printr-un tren in “Crima din Orient Expres”. Acestea au fost primele carti scrise de autori straini pe care le-am citit, iar dintre scriitorii nostri, imi aduc aminte de Doamna policier-ului romanesc Rodica Ojog Brasoveanu prin neuitatele “Moartea semneaza indescifrabil”, “Cianura pentru un suras” si “Intalnire la Elizeu” (preferata mea).
Pe langa genul SF, romanul politist a avut si isi are in continuare locul sau aparte in sufletul meu…!
Prima carte politista citita de mine a fost ,,10 negri mititei”.A fost atat de interesanta incat nici nu am putut s-o las din mana pana nu am terminat-o.