Dupa lungi dezbateri, am revenit cu cei doi castigatori!
Felicitari Khaelmin pentru argumentele tale si de asemenea, felicitari LucianP. pentru comentariul amuzant!
Revenim cu un mail pentru detaliile despre primirea cartii “Urzeala Tronurilor”.
In ultima vreme, R.R. este comparat din ce in ce mai des cu R.R. Despre cine este vorba mai exact? Primul, George R.R. Martin iar al doilea, J. R.R. Tolkien, au creat discutii aprinse intre fanii fantasy. Intr-o sedinta “after hours”, am dezbatut subiectul fierbinte: “Cantec de Gheata si Foc” sau “Stapanul inelelor” iar castigator a iesit George R.R. Martin!
Printre motivele care ne-au condus la acest verdict, vreau sa amintesc:
Gradul de realism:
Desi ambele sunt fantasy, cu un pic de magie si creaturi mitologice, trebuie sa recunoasteti ca povestea lui Tolkien are cateva puncte slabe. Concret, in “Stapanul Inelelor”, acele elemente atat de intalnite in viata de zi cu zi a oamenilor sunt absente sau aproape trecute cu vederea de autor: bautul in exces, reproducerea umana, bolile (naturale si nu provocate de vraji), etc. De asemenea, nu imi aduc aminte sa fi vazut schimburi economice.
Complexitatea:
Apara inelul, opreste armata cea rea, incearca sa disrugi inelul. Cam acesta ar fi, pe scurt, ciclul repetitiv dupa care este facut “Stapanul Inelelor”. In “Urzeala Tronurilor” totul este mult mai complex. Povestea este transmisa cititorului din 8 perspective, intrigile sunt mult mai complexe iar actiunea mai putin previzibila. Per total, este imposibil sa povestesti cap coada seria “Cantec de Gheata si Foc“.
Cliseele:
“Urzeala Tronurilor” impreuna cu celelalte volume ale seriei ilustreaza o lume foare apropiata de cea reala, presarata cu elemente de fantasy. Cele 7 regate au fiecare interese economice si politice, exista tradare si comploturi. Cliseele sunt pe cat posibil evitate dar totusi prezente: dragoni (tema a foarte multe romane fantasy) si cliff hanger-e (acea tehnica de narare care “te lasa in pom” atunci cand povestea este mai captivanta). Totusi, aceste doua “clisee” sunt imbinate foarte bine cu lumea si cu atmosfera create. “Stapanul Inelelor” este basm cult foarte lung: binele se lupta cu raul, Gandalf (Sf Vineri in povestile populare) nu intervine util decat cu sfaturi si actioneaza doar la un pas de catastrofa, orcii formeaza armatele raului (desi Tolkien este creatorul orcilor asa cum ii cunoastem, in prezent ei au devenit cliseici in povestile fantasy), binele invinge, personajul principal este mic si neajutorat iar povestea reprezinta pentru el un drum initiatic… si am putea continua.
Nu vrem sa ii suparam pe fanii LOTR. Filmul a fost o capodopera, cartile reprezinta o referinta in domeniul fantasy iar impactul brandului creat a fost major. Dar totusi, “Urzeala Tronurilor” este suficient de buna cat sa il detroneze pe Tolkien!
Tu in tabara cui te afli? Raspunde-ne iar noi vom premia cu cate un volum din “Urzeala Tronurilor” doua articole: cel mai bine argumentat si cel mai amuzant!
Castigatorii vor fi anuntati in acest post, pe 21 iunie.
Tweet
I-am citit pe amandoi R.R-ii in limba engleza (pentru ca, pe buna dreptate, se spune ca o carte este cea mai frumoasa in limba originala), cu ceva timp inainte sa inceapa la Nemira publicarea seriei ASOIAF. Eram, si inca mai sunt, foarte prins de fantasy, si devorez orice carte aclamata a genului.
Dupa parerea mea, Tolkien are un singur atu: el e inventatorul genului. Dar cum studentul este de obicei destinat sa-si depaseasca profesorul, Martin (si altii) l-a lasat de mult in urma. Nici un alt autor nu-l depaseste pe Martin cand vine vorba de realism, actiune si suspans. Nimeni altcineva nu m-a tinut lipit de o carte cum a facut-o el, nimeni altcineva nu m-a facut sa ma enervez asa de tare de fiecare data cand moare un personaj popular. Dar aici e magia lui Martin cea mai puternica: am ajuns sa-i indragesc chiar mai mult pe Sandor, Tyrion si Jaime decat pe Eddard, Robb si Jon. Chiar si Cersei incepuse sa devina interesanta la un moment dat. In plus, Martin nu a reusit niciodata sa ma plictiseasca, pe cand Tolkien a facut-o de cateva ori.
In concluzie, desi sunt foarte buni, nici Tolkien, Gemmel, Abercrombie, Hobb, Bujold, Rothfuss, Brett sau Lynch nu au reusit sa ma faca sa venerez o serie fantasy asa cum a facut-o Martin.
Ei bine, aceste doua serii de carti, au in special acelasi lucru. Aceleasi creaturi hidoase care misuna de colo-colo si aceiasi oameni care isi dau (sau nu) viata pentru salvarea omenirii. Spre deosebire de Stapanul Inelelor, Urzeala Tronurilor nu are creaturi dinalea scarboase si baloase, inventate de autor sub numele de “orci”. Slava domnului ca RR Martin a apelat doar la cativa dragoni nevinovati si alte craturi nu foarte inspaimantatoare. Cum eram sigur, mai sunt si personajele deosebite din carti. Piticii aia salvatori si mosnegii aceia mult prea inalti din Stapanul Inelelor si femeile cu parul alb si barbatii mult prea imbatraniti din Urzeala Tronurilor.
Cred ca atat am avut de spus. Nu stiu ce am aberat, nu sunt intr-o stare foarte buna.
Scuzati intarzierea. 🙂
Fratilor… nu stiu de ce tot zicei ca Tolkien e creatorul fantasy-ului! Biblia ce gen e? Basmele populare ce gen? Huh? Tolkien a creat propria carte nu propriul gen.
La Martin e altceva… ASOIAF e un fantasy citibil si de non-wowplaing-nerds din zilele noastre. I-as da o bere lu nenea daca se abtine si nu baga orci pana la final.
Iar cu chestii de genu “nu compari scriitorul interbelic cu unul modern”… De ce? Noi cititorii citim orice carte in prezent deci oarecum dupa standardele actuale nu? Pe criticii de genul ii invit sa imi trimita o telegrama… ca nu compari telegrama cu emailul!
Multumesc pentru premiu 🙂
Foarte dragut din partea voastra dar nu cumva ati dezbatut doar comentariile care au fost in favoarea lui Martin?:|
Nu am primit inca premiul:(.Cand va fi trimis?
Revin, nu am primit nici premiul si nici macar un raspuns din partea voastra cand va fi trimisa.Nice!:)
Îmi pare rău să aflu de acest lucru, dar mă bucur că m-ai anunțat ca să putem rezolva. Ar trebui să primești un mail din partea noastră cât de curând 🙂
Tot nimic, deja e amuzant(ca si premiul castigat):)
Ultima dată când ați lăsat un comentariu legat de această problemă am primit confirmarea că este înregistrată “comanda”. Urma doar ca cei de la depozit să scoată cartea din evidență și să o trimită spre câștigător. Voi întreba, să văd despre ce este vorba.
Mda, a trecut cam mult timp, si totusi nu am vazut nici urma de carte sau vreun email de ‘Mai aveti putina rabdare va rog, avem comenzi multe.’. Sa incep sa cred ca nu o sa vedem niciodata cartea? Sau a fost doar simbolic premiul?
Ne cerem scuze pentru neînțelegerea apărută, însă voi încerca să aflu ce s-a întâmplat cu premiul Dvs..
Pe viitor să nu ezitați să ne/mă anunțați dacă nu ajunge un premiu în termen de maximum 2-3 săptămâni, ca să putem rezolva problema cât mai repede. În niciun caz nu a fost simbolic premiul, sunt o mulțime de câștigători ai concursurilor de pe acest blog care vă pot garanta acest lucru 🙂