Rodica Ojog-Brașoveanu este considerată marea doamnă a literaturii polițiste românești și a fost supranumită „Agatha Christie a României”. A publicat 35 de romane, până în 1999 (după propriile declarații), dar și cateva istorice și unul științifico-fantastic. A fost exmatriculată de la Facultatea de Drept a Universității din București pe motive politice (1956), acuzată de solidarizare cu susținătorii revoltei populare anticomuniste din Budapesta. A debutat în 1969 cu un scenariu de televiziune, iar „Moartea semnează indescifrabil”, primul ei roman polițist, a fost scris la insistența soțului ei, actorul Cosma Brașoveanu. Printre modelele ei, îi amintim pe Edgar Wallace, Georges Simenon, Karl May, Theodor Constantin și Haralamb Zincă.
„- Sunt Fecioară, născută pe 28 august, dar mă recunosc în foarte puține din caracteristicile acestei zodii. Nu sunt ordonată, nu sunt zgârcită – dimpotrivă: sunt groaznic de dezordonată, nu sunt pedantă, sunt îngrozitor de cheltuitoare, nu am noțiunea banului, nu sunt posesivă. Nu am din Fecioară decât spiritul analitic excesiv și, pe undeva, vocațiile nativilor din această zodie: diplomația, avocatura, scrisul. Și – hai să mă fălesc – sunt născută în aceeași zi cu Goethe și cu Tolstoi.”
Puteți citi interviul aici.
Cu un stil analitic, atent la detalii, presărat cu o doză potrivită de umor și de sarcasm, Rodica Ojog-Brașoveanu îmbină în romanele ei o paletă vastă de teme, susținute printr-un ritm alert al acțiunii, prin personaje complexe, puternice, ce iubesc, suferă, trădează și, uneori, uită să se bucure de viață, de ce este important pentru ele. Prin operele ei, cititorii devin martorii unor întâmplări dureros de realiste, poveștile culminând cu finaluri neașteptate, susținute de o atmosferă încărcată cu suspans și o intrigă ce este elucidată abia în ultimele capitole.
În continuare, vă recomandăm câteva cărți ale autoarei, la prețuri speciale pe site-ul editurii:
1. Bună seara, Melania! (20, 26 lei)
În „Bună seara, Melania!”, autoarea înlătură pas cu pas măştile fiecărui personaj. şi, ca în orice roman poliţist care se respectă, nimeni nu e cine pare a fi.
„Bărbaţii sunt atât de prostuţi, draga mea… Din nefericire, s-au născut prea puţine femei care o ştiu.”
2. 320 de pisici negre (20, 26 lei)
Simpatica Melania Lupu a ajuns la închisoare şi se pregăteşte de evadare. Englezul Ned Morton vrea să iasă de pe scena mafiei cu o lovitură de neuitat, iar toate personajele acestui roman piperat din belşug cu umor caută Fecioara din Insula Grotelor, statuie din aur, în mărime maturală, a Madonei. Cine şi cum o va găsi?
„Când ploaia te surprinde de mână cu o fată seamănă cu o aventură.”
3. Cianură pentru un surâs (9, 99 lei)
O competiţie contra cronometru între maior şi Melania, devotat escortată de un grup de gangsteri. La aceeaşi miză se mai adaugă o ţintă: trecerea frauduloasă a tablourilor peste graniţă. Pitorescul personajelor, umorul, „neaşteptatul” prezent în fiecare pagină, duiosul şi cinismul, glonţul şi aroma de levănţică a aducerii-aminte fac deliciul lecturii acestui roman.
„Nu toți oamenii știu să fie tineri.”
4. A înflorit liliacul (9, 99 lei)
Un Bucureşti de altădată, cu tot farmecul lui pierdut, prinde contur într-o poveste de citit pe îndelete. Printre umbre şi lumi, vedem în acţiune personalităţi istorice.
„Vodă râdea sincer. Îi erau străine orgoliul, deşarta vanitate, credinţa atât de primejdioasă, fatală celor mai mulţi deţinători de putere absolută (împăraţi, regi, conducători de republici), că ar fi unşii lui Dumnezeu! Ales între aleşi, făptură neasemuită, de neînlocuit, aflat cu capete multe peste contemporanii săi.”
Tweet