#StaffPicks – 3 clasici britanici

Pentru că la noi în editură se pășește ca într-o casă, vrem să vă facem cunoștință cu gazda, Ana Nicolau. Ana o să vă povestească pe blog din când în când despre cărțile care pe ea o bucură și pe care vi le recomandă. În luna martie vă povestește despre 3 clasici britanici. Enjoy!


Pentru că astăzi e deja a doua zi de Bookfest la Bucureşti şi anul acesta Marea Britanie e ţară invitată, m-am gândit să vă recomand 3 cărţi clasice din literatura engleză pe care le-aş recomanda oricui vrea să descopere umorul şi inima englezilor. Recunosc că sunt extrem de părtinitoare când vorbesc despre scriitorii englezi pe care i-am descoperit înaintea tuturor celorlaţi, la 14 ani, când tata mi-a făcut cadou de ziua mea o cutie plină ochi cu cărţile din colecţia Collector’s Library, 40 de volume clasice din literatura engleză, de la Charles Dickens până la Jerome K. Jerome. Nu mai trebuie să vă spun că următorul an a devenit “perioada mea engleză„ şi de atunci am rămas un mare fan al scriitorilor britanici. Iată 3 cărţi pe care le-aş reciti cu drag oricând:

Peter Pan, de J. M. Barrie

Un clasic al literaturii pentru copii, Peter Pan este un roman fantastic în care imaginaţia nu cunoaşte limite. Protagoniştii aventurii, copiii familiei Darling în frunte cu Wendy, sunt purtaţi în Ţara de Nicăieri unde ajung toţi copiii pierduţi, un tărâm al copilăriei veşnice. Sirene crude, piraţi nemiloşi, zâne capricioase şi indieni mândri se regăsesc în acest roman de aventuri care nu va îmbătrâni niciodată.

Povestirile lui Oscar Wilde

Un autor care nu mai are nevoie de prezentare, Oscar Wilde este poate mai bine cunoscut pentru romanul său, Portretul lui Dorian Grey, şi de multe ori povestirile lui sunt ignorate pe nedrept. Cu atât mai mult cu cât sunt mici bijuterii ale genului, în care veţi regăsi ce e mai bun din scriitura lui Wilde, compasiunea şi “wit”-ul britanic, mereu actuale.

Tess d’Uberville, de Thomas Hardy

Thomas Hardy este unul dintre acei scriitor subapreciaţi şi citit mult prea puţin în ziua de azi. Un scriitor destul de sumbru, cărţile lui vorbesc mult despre constrângerile sociale şi felul în care acestea se reflectă asupra personajelor, ducând de cele mai multe ori la ruina lor.  Deşi cartea mea preferată de la el este Jude neştiutul, aş recomanda oricui vrea să îi descopere opera să înceapă cu Tess d’Uberville, o carte mult mai populară. Aş recomanda apoi şi ecranizarea lui Roman Polanski după această carte, Tess.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *