Update:
Norocosul câștigător al unei cărți la alegere, din colecția Suspans, este Oana! Te rog să mă anunți fie prin mail, fie printr-un comment, care este titlul cărții dorite.
Felicitări!
Nu cred că există vreun răspuns pe deplin satisfăcător și realist pentru o astfel de întrebare. Psihologic vorbind, oamenii pur și simplu adoră să se simtă speriați, să se îngrozească de ceea ce citesc sau să fie terorizați de imaginile ce li se infiltrează în minte și care apoi reapar exact când intră într-o cameră întunecată.
Poate că iubim acest gust al fricii tocmai pentru ca este ceva “sintetic”. Nu noi suntem cei implicați în acțiunea și evenimentele înspăimântătoare din carte; nu noi suntem aceia care sunt alergați și vânați de personajele unei imaginații terifiante. Tocmai pentru că știm acest lucru, pentru că știm că noi am fi mai deștepți, mai rapizi sau mai norocoși decât ei, ne putem bucura de valul de adrenalină și de suspans.
După un simplu search pe Google, am găsit pe Amazon.com un top 25 al celor mai bune cărți horror scrise. Bineînțeles că este subiectiv, ca orice temă de discuție inițiată vreodată, însă în acesta mi-am regăsit o parte dintre cărțile horror preferate iar sursa este printre cele mai credibile.
Astfel că am descoperit “It” (“Orașul BântuIT”) de Stephen King pe primul loc, Clive Barker cu primele 3 cărți din seria “Books of Blood” pe locul 2 și H.P. Lovecraft cu colecția sa de povestiri “Bloodcurdling Tales of Horror and the Macabre” pe un loc 3.
Analizând cele 25 de titluri am regăsit 6 aparținând lui Stephen King, printre care “Shining” și “Salem’s Lot”, dar și Peter Straub, cunoscut în România și datorită colaborării sale cu King pentru “Casa întunericului” și “Talismanul”!
În orice caz, sper că așteptați cu nerăbdare mult apreciata antologie horror “Inferno. Despre teroare si supranatural” de Ellen Datlow, în care regăsim o mulțime de autori consacrați ai genului!
Până atunci însă, Nemira și-a făcut bine temele de-a lungul timpului, privind nevoile fanilor fantasy & horror, și a lansat 3 volume din seria “The Year’s Best Fantasy and Horror”, de aceeași Ellen Datlow!
Concurs:
Spuneți-mi, voi de ce iubiți cărțile horror? Și care este acea carte specială care v-a fidelizat sau v-a inițiat în această categorie extrem de vastă?
Prin tragere la sorți, unul dintre răspunsurile primite aici pe blog va fi premiat cu o carte la alegere, din categoria Suspans!
Deadline: Joi, 11 August, ora 23:59.
Câștigătorul va fi anunțat vineri, în jurul orei 12:00.
Nu stiu ce m-a facut sa citesc prima mea carte horror (The Shining – Stephen King ) dar m-a facut sa nu ma pot despartii de aceasta categorie de carti. Le iubesc pentru ca , cu fiecare carte citita astepti pana la ultima pagina sa sti ce se intampla ,exista un mister ascuns care iti hraneste sufletul si mintea !
In toate librariile chiar daca sunt sau nu online gasim o sectiune dedicata cartilor horror. Dar cum am putea incadra aceste carti? Horror-ul este o emotie, o stare.
O carte trebuie sa ma atraga nu numai prin subiectul si personajele construite, ci si prin emotiile transmise. Daca ma sperie, ma tulbura, ma inspaiminta, daca imi e frica sa mai sting lumina prin casa, daca simt ca imi bubuie inima in piept cand trec pe langa case parasite, canale, daca imi e frica de casele mari sau hotelurile vechi, daca atunci cand vad o masina de scris simt un fior pe spate si daca intamplarea face ca acesteia sa ii lipseasca si litera N, toate se datoreaza lui Stephen King si in primul rand lui Misery.
Misery a fost prima carte care mi-a deschis o mare foame de cartile horror, fie ele apocaliptice, cu mostrii, cu fantome, psihologice sau cu influente gothice.
Mi-aduc aminte prima carte de acest gen pe care am citit-o… A fost “Evanghelia dupa Satana” si am terminat-o in 4 nopti. Mi-a placut atat de mult cartea aceea incat m-a legat de ea din momentul cand ma puneam in pat, cu cartea in brate si pana rasarea soarele. Cand apareau primele raze de soare printre blocuri, parca se rupea o vraja sudata numai pe intuneric, intre mine si frantura aceea de viata fantastica si atunci adormeam. Dupa ce am termiant-o, am observat ca mi s-a deschis apetitul atat pentru genul in sine, cats i pentru trairile mele interioare pe care le am cand citesc aceste carti. Iubesc cartile horror pentru ca ma tin intr-o alerta continua, imi accelereaza ritmul cu care imi bate inima de fiecare data cand King descrie un drum aparent abandonat, iar aceasta tinere in priza a cititorului este esentiala pentru fiecare carte, indiferent de gen.
Inainte de a descoperi placerea de a-l citi pe Stephen King in urma cu 2 ani ,ma limitam doar la cinematografia horror .Insa cu timpul pofta pentru filme de acest gen incepea sa se risipeasca si a aparut nevoia de a cauta noutati .Am pus mana pentru prima oara pe romanul “Orașul BântuIT “al lui Stephen King si de atunci nu mai imi scapa nici una din cartile acestuia,fiind prezente tot timpul in geanta mea alaturi de lucrurile indispensabile din viata de zi cu zi a unei fete .
Prima carte citita,din genul horror care m-a incantat foarte mult a fost Exorcistul,m-a fascinat foarte tare,nu am lasat-o din mana pana nu am terminat-o.M-am hotarat sa citesc cartile horror dupa ce am vazut foarte multe filme din gen,pasionata fiind si de cinematografie,de calitate foarte slaba.Am inceput cu cartile politiste,apoi SF si in sfarsit ajungand la horror,te captiveaza si parca e alt ceva cand iti poti imagina tu scena din carte,din propria perspectiva si cu toate detaliile si alta cand vezi filmul.
Cred ca o carte buna e mult mai captivanta decat multe alte lucruri cotidiene!
Imi plac cartile de acest gen pentru ca daca nu sunt tot timpul motivata ma plictisesc. Cartea mea speciala este: Stephen King – Carrie.
Pai eu iubesc cartile horror pentru ca ele sunt un minus al vietii reale, pentru ca am nevoie sa imi hranesc si teama si suspansul si frica de ceva, si citind un horror le duc la extrem, asta pentru ca in viata reala nu gasesc oamenii care sa ma alerge cu toporul pe strada.
Iti scot la iveala cele mai negre temeri. Iti antreneaza imaginatia. Iti intrerup rutina. Te scot din ritm. Si pana la urma, te incanta.
Stephen King: IT, Christine