De ce iubim cărțile horror?

Update:
Norocosul câștigător al unei cărți la alegere, din colecția Suspans, este Oana! Te rog să mă anunți fie prin mail, fie printr-un comment, care este titlul cărții dorite.
Felicitări!


Nu cred că există vreun răspuns pe deplin satisfăcător și realist pentru o astfel de întrebare. Psihologic vorbind, oamenii pur și simplu adoră să se simtă speriați, să se îngrozească de ceea ce citesc sau să fie terorizați de imaginile ce li se infiltrează în minte și care apoi reapar exact când intră într-o cameră întunecată.

Poate că iubim acest gust al fricii tocmai pentru ca este ceva “sintetic”. Nu noi suntem cei implicați în acțiunea și evenimentele înspăimântătoare din carte; nu noi suntem aceia care sunt alergați și vânați de personajele unei imaginații terifiante. Tocmai pentru că știm acest lucru, pentru că știm că noi am fi mai deștepți, mai rapizi sau mai norocoși decât ei, ne putem bucura de valul de adrenalină și de suspans.

După un simplu search pe Google, am găsit pe Amazon.com un top 25 al celor mai bune cărți horror scrise. Bineînțeles că este subiectiv, ca orice temă de discuție inițiată vreodată, însă în acesta mi-am regăsit o parte dintre cărțile horror preferate iar sursa este printre cele mai credibile.

Astfel că am descoperit “It” (“Orașul BântuIT”) de Stephen King pe primul loc, Clive Barker cu primele 3 cărți din seria “Books of Blood” pe locul 2 și H.P. Lovecraft cu colecția sa de povestiri “Bloodcurdling Tales of Horror and the Macabre” pe un loc 3.

Analizând cele 25 de titluri am regăsit 6 aparținând lui Stephen King, printre care “Shining” și “Salem’s Lot”, dar și Peter Straub, cunoscut în România și datorită colaborării sale cu King pentru “Casa întunericului” și “Talismanul”!

În orice caz, sper că așteptați cu nerăbdare mult apreciata antologie horror “Inferno. Despre teroare si supranatural” de Ellen Datlow, în care regăsim o mulțime de autori consacrați ai genului!

Până atunci însă, Nemira și-a făcut bine temele de-a lungul timpului, privind nevoile fanilor fantasy & horror, și a lansat 3 volume din seria “The Year’s Best Fantasy and Horror”, de aceeași Ellen Datlow!

 

Concurs:

Spuneți-mi, voi de ce iubiți cărțile horror? Și care este acea carte specială care v-a fidelizat sau v-a inițiat în această categorie extrem de vastă?

Prin tragere la sorți, unul dintre răspunsurile primite aici pe blog va fi premiat cu o carte la alegere, din categoria Suspans!

Deadline: Joi, 11 August, ora 23:59.
Câștigătorul va fi anunțat vineri, în jurul orei 12:00.

43 Commentarii

  1. Darius 09/08/2011 Reply
  2. Ioana 09/08/2011 Reply
  3. Andreea 09/08/2011 Reply
  4. Patricia 09/08/2011 Reply
  5. Ianolia 09/08/2011 Reply
  6. Ciobanu Angelica 09/08/2011 Reply
  7. anao 09/08/2011 Reply
  8. Lori D 09/08/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *