Update:
Am revenit cu cei trei “leneși rafinați” și norocoși ai concursului nostru! Felicitări AlexandraS, Marius și adamia!
Să vă bucurați de această nouă apariție a colecției Bonton!
“Inactivitatea este o treabă foarte grea. Întotdeauna se găsesc mulți care se străduiesc să te pună la muncă.” – Oscar Wilde
Când alarma ceasului te trezește brusc dimineața, vă doriți mai mult decât orice să rămâneți în pat, să citiți o carte, să vă bucurați de o cană cu ceai și să leneviți întreaga zi?
Atunci trebuie să vă opriți pentru câteva momente asupra cărții “Ghidul leneșului. Mic tratat pentru leneși rafinați” de Tom Hodgkinson, o noutate a colecției Bonton care vă prezintă 24 de povești ce apără “plăcerile leneșe” ale vieții noastre!
Sper că intuiți deja existența unei doze considerabile de umor presărat cu sarcasm, această carte propunându-și să preamărească lenevia și să declanșeze un atac împotriva culturii muncii din lumea occidentală. O societate modernă care i-a înrobit, demoralizat și deprimat pe atât de mulți dintre noi.
Autorul nu ne încurajează pur și simplu să renunțăm la stilul nostru de viață și să îmbrățisăm lenevia, ci ne oferă drept soluții și argumente diverse pasaje din filozofie, literatură, poezie și istorie, extrase care ne ajută să luptăm, practic, împotriva muncii! Vă veți întâlni cu vorbele înțelepte ale lui Oscar Wilde, Jerome K. Jerome, G.K. Chesterton și mulți alții!
“Secolul nostru, care a început sub semnul civilizației industriale, întâi a inventat mașina, apoi a luat-o drept model de viață. Am devenit sclavii vitezei și am cedat în fața aceluiași virus: Viața Grăbită, care ne tulbură obiceiurile, ne încalcă intimitatea căminelor și ne obligă să mâncăm la fast-food.” – Mișcarea Internațională pentru Apărarea Dreptului la Plăcere, cunoscută și sub numele “Slow Food”, fondată în 1986.
Până la urmă, această carte ne vorbește despre libertatea de a ne trăi viața așa cum vrem – fără șefi, salarii, navetă, consumerism și îndatorare. Hodgkinson, ca și mulți alții înaintea sa, ne povestesc cum lenevia poate înseamna distracție, plăcere și bucurie!
Temă de discuție:
Voi când ați lenevit ultima dată cu adevărat și cum v-ați bucurat de acest timp doar al vostru?
Premii: Voi oferi prin tragere la sorți, 3 exemplare din “Ghidul leneșului. Mic tratat pentru leneși rafinați” de Tom Hodgkinson.
Deadline: 20 Octombrie 2011, ora 23:59.
Eu lenevesc mai tot timpul. Cred ca e ceva specific romanesc. Mai exista si exceptii, bineinteles.
Eu aș zice că specific românesc este să fim foarte grăbiți și agitați atunci când ne preocupă ceva important iar când prindem ocazia, extreeem de leneși! 🙂
Eroul meu este Jeffrey “The dude” Lebowski deci asta spune multe… Daca as putea as lenevi 24/24. As face din asta un mod de viata. Inca sper sa se poata realiza… so… problema nu e cand lenevesti ci daca se poate sa nu… 🙂
De obicei in concedii ma relaxez si lenevesc cat pot eu de mult sa revin cu bateriile incarcate.
Apropo de leneveala….cred ca dimineata inainte sa pleci la lucru..mai ales in diminetile intunecate de iarna sau alea mohorate de toamna e bine venit fiecare minut pe care-l petreci sub plapuma dupa ce a sunat ceasul desteptator…ahh ca dulce e somnicul ala 🙂
in contextul actual, nu poti lenevi decat daca ai un concediu medical si esti obligat sa stai la pat. sa ajungi sa te bucuri ca esti bolnav? ca in copilarie, un pretext de a lipsi de la scoala. daca nu e grav, te poti bucura sub plapuma, ascultand linistit ticaitul ceasului, trosnetul sec al mobilelor din incapere, zgomotele infundate ce razbat prin pereti – de la vecini, gandindu-te ca ceilalti sunt la munca, in timp ce tu…
Lenea si lenesii isi au rostul lor in aceasta viata…. Daca am fi toti la fel ce s-ar intampla? Eu de exemplu imi permit sa lenevesc doar cand doarme copilul meu, cand sunt pe drum spre casa, cand fac dus…,restul este o adevarata alergatura…si acum lenevesc. Cand lenevesc ma detasez de problemele prezente si le privesc cat mai obiectiv si imi vin idei noi, tot timpul utile, deci pentru mine leneveala este foarte utila imi relaxeaza mintea si vad lucrurile din alt punc de vedere, ma face creativa!
Ultima oara cand am lenevit a fost chiar inainte de examenul de Bacalaureat. Inca de prin martie am inceput maratonul filmelor de groaza, de la Bride of Frankenstein pana la mai recentele capodopere ale secolului 21. Vizionand 4-5 filme pe zi pe la jumatate lui Mai terminasem intreaga lista. Apoi am inceput maratonul filmelor de comedie si tot asa pana la examenul de Bac. In aceea perioada am prins 5-7 kg(in mare masura s-au depozitat pe solduri :)) ) am descoperit un declin al filmelor in ultima perioada si desigur am fost cea mai relaxata dintre toti colegii in momentul intrarii in examen. Ma intreb cand o sa am exemenul de licenta ce filme o sa mai vizionez… cine stie, poate o sa incep maratonul cartilor horror 😀 până atunci trândăvelă ușoară tuturor!
saptamana trecuta am gasit o zi perfeecta pentru lenevit. sambata! (ca na..asta e minunata zi de leneveala ca doar daia incepe week-endu, desi eu m-am nascut sambata si nu ar trebui sa fie si pentru mine tot asta. m-am nascut oare direct lenesa?) am deschis ochisorii de dimineata si mi-am dat seama ca e atat de bine in pat…si am dat drumul la tv si acolo am ramas pana am gasit desenele mele preferate (phineas si ferb) si dupa ce mi-am facut plinu cu putin ras, am dat fuga in bucatarie, mi-am pregatit ceva repede de mancare si am revenit in pat ca sa am mai multa pofta :)) dupa ce am mancat, mi-am pus o masca faciala si bineinteles alte 20 de min nu m-am dezlipit de pat…dupa odihna fizica urma si cea psihica, asa ca am intins mana spre noptiera ca sa iau Detectivul, de Arthur Hailey si am ramas asa cufundata in citit pana spre seara