Nemira vă invită la atelierul “Istoria sufletului”

Editura Nemira vă recomandă cursurile organizate de Fundația Calea Victoriei. Începând de marți, 19 februarie, ora 19.00, Fundația Calea Victoriei vă invită la atelierul Istoria Sufletului, susținut de Mario Barangea.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu toate tradițiile religioase afirmă existența sufletului. Cel putin nu în forma în care suntem noi obișnuiți să tratăm această chestiune. De aceea cred că ar fi mult mai interesant, pentru început, să vedem în ce condiții NU se poate vorbi despre persistența sufletului.

Vom conchide însă foarte repede (de la a doua întâlnire deja) că sufletul se poate recunoaște ușor. Dar cum? Și unde? Pentru că suntem europeni, creștini și moștenitori ai unei culturi greco-romane, vom încerca să înțelegem problema sufletului pornind de la datele pe care le avem. Vor intra în schema discuțiilor cutume și mitologii despre cine și ce suntem. Descoperirea faptului că există un principiu coordonator în lume și în individ a fost una dintre certitudinile primare ale omului. De-a lungul acestei elementare convingeri, omul a elaborat teorii și practici care să-i permită cunoașterea de sine.

Câteva repere: Homer, visul, funcțiile vitale, Cusanus, sufletul infinit, Descartes, natura sufletului și locul său, Augustin, Platon, experiențele mistice, somnul, C.G.Jung, învierea, moartea. Cauza pentru care sufletul este considerat a fi esența unei persoane și corpul doar un vehicul al acestuia vine ca un corolar al unor considerente religioase.

Temele celor cinci întâlniri:

1. Psyche – descoperirea sufletului: o insulă într-o mare de întrebări.
2. Oneiros – natura visului și consistentele stărilor de reverie. Visul – la Homer și la poeții romantici. Substanța visului și realitatea viziunilor.
3. Hypnos – sufletul: muritor sau nemuritor? Somnul – mediu al amneziei, preludiu al morții sau acces la centrul ființei?
4. Eros – sufletul în creștinism. Sufletul nu e mintea, inima nu e casa sufletului, sufletul nu recunoaște instinctele. Odihna, sfințenia și contemplarea: chemările sufletului.
5. Thanatos – moartea ca principiu de funcționare al filosofiei și religiei. Sufletul perisabil, inconsistența memoriei, fragilitatea ființei.

Lector: Mario Barangea.
Dată începere: 19 februarie 2013; Ora curs: 19:00
Cost: 225 ron Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 200 ron
Locul desfășurării: Str Popa Soare 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Biserica Sfânta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Înscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO.

Între timp, vă lăsăm în compania volumului Despre suflet, o culegere îndrăzneaţă a unora dintre cele mai frumoase idei care ne-au fost transmise despre suflet, de-a lungul timpului, prin operele unor mari gânditori.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *