Țigara – povestea unei seducătoare

Există o imagine celebră a minunatei Audrey Hepburn care ține seducător între degetele-i fine un port-țigaret. Imaginea a făcut înconjurul lumii iar până în ziua de azi Hepburn reprezintă chintesența Feminității, în toată splendoarea și misterul ei.

Îl mai țineți minte pe Robert de Niro în magistralul rol de gangster din Goodfellas? Dispunea lichidarea dușmanilor cu aceeași nonșalanță cu care își fuma trabucul scump, devenind și el un simbol ce a dăinuit vremurilor, acela de bărbat dur, necruțător și fascinant prin personalitatea puternică și gustul pentru lux.

Țigara este la ora actuală considerată nu numai un viciu letal, dar face și subiectul unor puternice mișcări sociale, politice și psihologice, subiect de dezbatere medicală și de revoltă populară, o dată cu interzicerea fumatului în locuri publice. Dar povestea țigării nu este una simplă, la fel cum întreg tabu-ul care o înconjoară nu este unul ușor de distrus.

Didier Nourrisson face o încercare temerară de a ne prezenta povestea acestei adevărate ”femei fatale” – țigara – dintr-o perspectivă neutră, fără a judeca actul fumatului și fără a găsi scuze celor care nu se pot renunța la acest tabiet. Ceea ce i-a reușit este un volum substanțial care se raportează la țigară ca la un personaj real, misterios, complicat și sexy, nociv și controversat în același timp, urmărit de la naștere și până în prezent din perspectiva a ceea ce a reușit țigara să producă la nivel social: seducția.

Fie că ne declarăm fumători din pasiune, fie că o asociem cu boala și moartea, țigara este în sinea ei un personaj care poate fi iubit sau urât, dar nicidecum ignorat.

Volumul lui Nourrisson spune o poveste fascinantă, pornind de la ideea că țigara reprezintă o poveste personal devenită o aventură colectivă, iar perspectiva autorului este una complexă, urmărind istoria țigării din punct de vedere cultural, social, medical și moral, oferind informații bine documentate și referințe ce leagă cinematografia de muzică, știința de psihologie și arta de marele consumerism global actual.

Citind această carte, fumător sau nefumător fiind,  nu poți să nu realizezi că țigara a făcut intim parte din istoria universal, jucând un rol crucial în ea, din spatele cortinei, fie că ne referim la trupele franceze și primul război mondial, fie că vorbim despre campaniile moderne antitabacism. Celebrată de cinematografie și publicitate, excomunicată de societatea modernă, țigara poate că a devenit martora propriul ei declin, dar nu și al propriei ei istorii.

Citește mai mult pe stilfeminin.ro

Autor: Andreea Sterea

Dacă vreți și voi să aflați povestea acestei eterne seducătoare, profitați de oferta Editurii Nemira, care vă oferă volumul cu o reducere de 15%

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *