Update:
Am revenit cu cei 5 câștigători ai unei cărți la alegere de pe Nemira.ro!
Bogdan
Eduard
Bivolaru George-Cristian
Teodor N
Andreea
Vă voi contacta pe adresa de mail pentru detalii. Sincere felicitări!
De asemenea, v-am promis că voi realiza un top al celor mai populari eroi negativi din literatură, conform nominalizărilor din comentariile voastre! Cei mai îndrăgiți 10 antagoniști sunt:
- Hannibal Lecter
- Gollum / Smeagol
- Baronul Harkonnen
- Melania Lupu
- Carrie
- Voldemort
- Contele Dracula
- Heathcliff
- Cathy
- Cardinalul Richelieu
Rar se întâmplă să vizionăm un film și să nu ne atragă atenția cel puțin un personaj care nu ne este deloc pe plac. Să nu mai vorbim despre cele negative, care ne devin antipatice din primele lor minute pe ecran. Însă când vine vorba de literatură și de personajele acestei lumi atât de vaste, devine foarte greu să îmi creez un top al “celor răi”.
Când eram mici și ni se spuneau povești, era întotdeauna simplu să înțelegi lupta dintre Bine și Rău, dintre Lup și Scufiță, dintre Fata cea Bună a Moșului și cea Rea a Babei. Pe măsură ce am crescut și operele ni s-au diversificat, am învățat că nu toate poveștile sunt scrise în alb și negru.
Și cu toate acestea, fiecare dintre noi avem o slăbiciune pentru un astfel de personaj, fie că dispune de o inteligență malefică, este o ființă supranaturală și înfricoșătoare din operele lui Stephen King sau un individ lipsit de umanitate și însetat de putere din operele SF.
S-a mai spus și o voi spune și eu la rândul meu: Este imposibil să nu avem o slăbiciune pentru antagoniștii operelor noastre preferate! Mulți dintre ei ne sunt descriși atât de detaliat încât începem să ne identificăm cu modul lor de a gândi, găsindu-le o justificare chiar și pentru acțiunile lor cele mai îngrozitoare!
Așadar, nu pot să nu îi menționez pe câțiva dintre preferații mei:
- Simpatica bătrânică Melania Lupu și înclinația sa către încălcarea legii;
- Profesorul Moriarty, cel care a dat sens aventurilor lui Sherlock Holmes;
- Regina Cersei Lannister și puterea de care dă dovadă într-o lume dominată de bărbați;
- Computerul HAL 9000 din “2001: Odiseea spațială” și determinarea cu care poate ucide zeci de oameni;
- Minunata Christine a lui Stephen King;
- Carrie, o victimă a puterilor sale!
- Vicleanul Președinte Snow din “Jocurile Foamei”;
- Aducătorul de Carne din “În casa viermelui”, datorită iscusinței cu care poate supraviețui într-o lume subterană.
Care sunt cele mai îndrăgite personaje negative ale voastre?
Sunt sigură că puteți enumera o mulțime de nume și titluri, însă mi-aș dori să ne rezumăm cu toții la un Top 3 al antagoniștilor care aduc “sarea și piperul” în romanele noastre preferate!
De asemenea, avem 5 cărți de dat, câte una pentru fiecare dintre cei 5 cititori ce vor fi aleși câștigători ai acestui concurs!
Deadline-ul de participare este 21 Octombrie 2011, ora 23:59.
Extragerea celor 5 participanți se va realiza prin tragere la sorți iar titlurile sunt la alegerea câștigatorilor, de pe Nemira.ro!
Tweet
wow. tipii rai. Nu imi place sa particip la concursuri (nu am niciodata noroc) dar nu ma pot abtine sa nu imi zic parerea:
Locul 3: Leto II, imparatul zeu al Dunei. Desi este fiul lui Muad’dib, (Paul Atreides), personajului principal din primele doua romane (si apare chiar si in al treilea si e prezent intr-un fel sau altul pe tot parcursul operei), desi incepe ca un personaj simpatic, devine simbolul a tot ceea ce e rau si o dovada vie ca puterea absoluta corupe absolut. La propiu. Cum sa nu iti placa un asemenea personaj? Incepe prin a-si demitiza tatal, prin a distruge tot ceea ce el a realizat, si sfarseste prin a deveni un vierme urias, putere nemaipomenita si fizica si politica si alimenteaza superstitiile cum ca ar fi un zeu. Ai momente cand iti pare rau de el, (era atras fizic de o persoana feminina dar nu mai era de mult uman ca sa poata sa isi transforme fantezia in realitate) momente cand il invidiezi (cine nu si-a imaginat macar o data in viata cum e sa conduci macar o tara-ei bine tipu asta conduce mai multe planete si nu e deloc democratic,poate face ce vrea) si momente cand te dezgusta (pe bune, un tip in forma de vierme? sa isi pastreze toata puterea prefer sa pot face dragoste.
Locul 2: Jamie Lanister: Incepe ca un personaj clar rau insa nu-mi pot da seama daca pe parcurs il schimba intalnirea cu Brienne de Tarth sau era de fapt bun. Oare autorul a vrut sa faca din el un tip de personaj care sa fie cu adevarat cavaler dar sa nu-i pese de ce cred ceilalti din jurul lui? Il vezi dintr-o data schimbat, il vezi ca sare in groapa cu un urs sa o apere pe sluta Brienne, il vezi ca renunta la legatura bolnavicioasa cu Cersei (ba chiar o lasa in inchisoare), aflii ca de fapt l-a omorat pe rege cu un motiv bine intemeiat, si arata o dragoste sincera fata de fratele sau pitic. Si mai ales, desi nu se mai poate duela pentru ca ii lipseste o mana, merge cu toti la cacealma (curajos chiar daca pe dinauntru e plin de indoieli) si tot sparge dintii unui tip cu o proteze de aur (da, de aur masiv- cat de cool poate sa fie tipu’). Cu toate astea ramane un bad guy in opinia mea: stia povestea cu Tyrion si adevarul despre nevasta lui, nu e prea impresionat de moartea fiului lui (cum ne arata autorul insusi gandurile lui, daca zeii ar cobora si i-ar da de ales intre Joffrey si mana lui clar ar alege mana) si mai ales, motivul principal pentru care il consider bad guy si pentru care nu il pot ierta, Bran nu mai poate merge din cauza lui.
Locul 1: Theon Greyjoy. Da tot un personaj de-al lui George RR Martin. Cum sa nu il urasti? Din cauza lui Robb pierde Winterfell. Insa il intelegi: prins intre Greyjoy si Stark nu e nici Greyjoy nici Stark si vrea sa iasa in evidenta cu ceva. Desi cred ca de fapt o face mai mult din razbunare, deoarece oricat de corect l-a tratat Ned, nu l-a lasat niciodata sa se simta un Stark cu adevarat si pana la urma asta isi dorea Theon. Isi dorea sa se afirme, sa fie cineva, sa fie alaturi de Stark nu doar prizonierul lor. Un personaj foarte bine construit dupa parerea mea, si care pe undeva se aseamana cu Sansa Stark dar care primeste mai multa intelegere de la mine si e mult mai rau decat ea.
Cât de interesant ați vorbit despre acești “tipi răi” 🙂 La cât de complexe sunt personalitățile și evoluțiile lor (nu doar ale acestora 3, ci în general), ți-e tare greu să îi mai cataloghezi drept “eroi negativi” în adevăratul sens al cuvântului.
No offence, dar n-ai inteles nimic din Dune despre Leto II.
mesajul tau era pentru mine?
none taken. spune-mi parerea ta 🙂
1. Avshar – Videssos Cycle de Harry Turtledove
2. Shrike – Hyperion de Dan Simmons
3. Artemis Entreri – The Silent Blade de R.A.Salvatore
1.Melania Lupu
2.Baronul Vladimir Harkonnen
3.Carrie
1.Dr. Hannibal
2.Draco Malfoy – Harry Potter si
3. Cersei Lannister cu siguranta.
1. Randall Flagg (The Stand) pentru felul in care se poate face simpatic celor intunecati si pentru cum se imbraca, ca un adevarat hillbilly.
2. Cap de Mort (Harry Potter) pentru ca n-a avut nici cea mai mica sansa in viata de a fi bun. Nu putea fi decat rau.
3. Bertha Rochester (Jane Eyre) pentru cea mai sensibila nebuna la un val de mireasa.
Jean-Baptiste Grenouille – din cartea Parfumul a lui Patrick Suskind, personajul cu cea mai originala obsesie, pentru care ucide tinere fete virgine,din dorinta de a gasi mirosul perfect, el neavand un miros specific corpului sau.
Moby Dick – balena din opera lui Herman Melville cu acelasi nume. Sa fie oare o reprezentare a tuturor obsesiilor ce ii macina pe barbati pe dinauntru sau doar o balena?
Cersei Lannister – din seria Un Cantec de Gheata si Foc de G.R.R. Martin. Femeia care a dorit uciderea unui lup stravechi, a avut 3 copii cu fratele ei geaman, a complotat la uciderea lui Robert Baratheon, sotul ei, a sugerat ca un biet copil sa fie aruncat din turn, la care se adauga atitudinea de dispret si superioritatea cu care ii trateaza pe toti din jur. Toata rautatea ei este asemanatoare cu cea a unui copil meschin si rasfatat. Merita cu siguranta locul 1.
Fior – Shelby
Tunele – Lipitoare
Amurg – Aro
1.Jaime Lannister(Regicidul) din Cantec de gheata si foc
2.Sandor Clegane(Cainele) din Cantec de gheata si foc
3.Smeagol din Stapanul Inelelor