Ender Wiggin versus Katniss Everdeen

EnderAndKatniss

Filmul Jocul lui Ender, ecranizare a cărţii cu acelaşi nume a lui Orson Scott Card, a ajuns din 1 noiembrie în toate cinematografele din ţară. Pe 22 noiembrie va avea loc lansarea filmului Jocurile Foamei: Sfidarea, ecranizare după cea de-a doua carte din trilogia scrisă de  scriitoarea Suzanne Collins.

Cei de la wired.com au făcut o analiză militară a celor două filme, concentrându-se, bineînţeles, pe cele două personaje centrale, Ender Wiggin şi Katniss Everdeen.

Ender Wiggin ştie cum să conducă nave spaţiale într-un război cu extratereştrii, iar Katniss Everdeen mânuieşte ca nimeni altcineva arcul şi săgeţile. Dar ce au în comun? În afara faptului că sunt minori şi sunt deja adevăraţi leaderi. Echipa wired.com a vorbit cu Timothy Bruns, subofiţer în Marina Americană, consultant militar pentru filmul Jocul lui Ender, despre cele două filme şi cei doi mici leaderi şi „strategi militari”.

Burns îl vede pe Ender Wiggin ca pe un leader care este în faţă în permanenţă, un exemplu pentru echipa sa, ceea ce uşurează întregul proces de înţelegere a conducătorului de către subalterni. Ender Wiggin a făcut parte din echipa pe care a ajuns să o conducă, a fost „unul de-al lor”.

În privinţa personajului Katniss Everdeen, aceasta devine un simbol al victoriei după ce reuşeşte să câştige Hunger Games în prima carte şi primul film. Este inspiraţie pentru ceilalţi oameni asupriţi de o guvernare tiranică.

Cei doi conducători au în comun capacitatea de a conduce, direct sau indirect, prin puterea exemplului. Ei sunt cei doi leaderi cu care se poate empatiza foarte uşor, dincolo de statutul pe care îl deţin. Voi ce alte asemănări vedeţi? Sau care sunt marile deosebiri între cei doi?

Jocul lui Ender rulează zilele acestea în toate cinematografele din România iar dacă participaţi la concursul nostru de aici puteţi câştiga o invitaţie dublă la film şi cartea Jocul lui Ender de Orson Scott Card. Al doilea film al seriei Jocurile Foamei ajunge în România pe 22 noiembrie. Vom pregăti şi atunci numeroase surprize pentru voi.

Sursa: wired.com

3 Commentarii

  1. cosmin 06/11/2013 Reply
    • Daniela 06/11/2013 Reply
  2. andrei 07/11/2013 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *