Ana – Veronica Mircea, Liviu Radu şi Marian Truţă: excelenţa SF-ului românesc

Încă din anii 90, Editura Nemira și-a asumat rolul de a deveni nu numai o rampă de lansare pentru autorii români de SF&F, dar și o ”voce” prin care aceștia au devenit cunoscuți publicului autohton. În misiunea sa constantă de a se alinia la curentul mondial de SF și în încercarea de a oferi publicului român accesul la marile capodopere ale lumii, Nemira nu a pierdut totuși din vedere faptul că proza speculativă de sorginte românească este, la nivel calitativ, cel puțin la fel de bună ca cea străină, iar reprezentanții genului SF de pe plaiurile noastre merită tot atâtea laude.

Ana – Veronica Mircea este poate cel mai bun exemplu că simbioza dintre autorii români şi Nemira poate fi reactualizată, dezvoltată, dusă pe noi culmi. Volumul său de debut, Floarea de loldilal, se poate înscrie cu succes în galeria marilor volume de SF&F ale contemporaneității, prin temele abordate și stilul unic de a povesti al  autoarei.

Prefața volumului de povestiri al Anei-Veronica Mircea este semnată de Liviu Radu, coleg de generație, autor a 18 volume publicate, traducător a peste 50, reprezentant de seamă a literaturii SF românești. Cu o deosebită căldură și sensibilitate, Liviu Radu scrie despre Ana – Veronica Mircea că aceasta ”a jucat un rol important în revitalizarea SF-ului românesc de după 1989 și ar fi fost păcat să nu fie cunoscută de noua generație așa cum merită. Sper să fie citită și descoperită cu aceeași plăcere cu care am descoperit-o noi, în vremurile în care eram mai tineri și mai încrezători în viitor.”

Dar dacă Liviu Radu îi face un portret atât de duios și sincer Anei – Veronica Mircea, atunci ce se poate spune despre Liviu Radu? Ultimul său roman fantasy, lansat în cadrul Gaudeamus 2012, Armata Moliilor aduce un suflu nou și proaspăt în literatura de gen, o atmosferă ce amintește de suprarealismul și umorul debordant al filmelor lui Kusturica și două personaje de care ne putem îndrăgosti la o primă citire. Ar mai fi ceva ce am mai spus deja? Poate faptul că alături de Floarea de loldilal, Armata moliilor, cu siguranță diferită ca stil și abordare, poate întregi colecția de volume prețioase românești pe care orice iubitor de SF&F ar trebui să o dețină, și aici nu ne referim la generația care îi cunoaște deja, ci la cei care, obișnuiți cu autori străini, ar merita șansa să cunoască și să recunoască valorile autohtone.

În cadrul aceluiași eveniment Gaudeamus 2012, a fost lansat și volumul de povestiri SF A doua venire a lui Marian Truță. Vizionar de excepție, autor multi-premiat, mentor și promotor al tinerei generații de autori SF&F, Marian Truță ne propune realități alternative, călătorii imposibile în lumi care ar fi putut să existe și personaje consistent conturate. Proza sa se poate caracteriza cel puțin prin cuvintele ”curaj” și ”inspirație”, pentru că cine altul decât Marian Truță ar fi putut imagina istorii alternative ale țării noastre, devenită în viziunea lui, un axis-mundi care face și desface destinele întregii Europe?

Se mai pot spune multe despre acești autori ce reprezintă trecutul, prezentul și viitorul literaturii SF&F românești contemporane. Istoriile lor se împletesc intim cu însăși istoria genului, așa cum s-a născut și a crescut în România, iar volumele lor sunt cărți de căpătâi pentru cei care acum își încearcă mâna și talentul în încercarea de a fi originali, dar și de a învăța tot ce e mai bun din arta marilor maeștri.

Dar cel mai bine, decât să mai spunem noi ceva, ar fi să îi citim. Să îi citim cu drag, cu deferența pe care o merită, cu pasiunea și curiozitatea care caracterizează orice iubitor al genului SF&F. Și pentru că vrem să îi cunoașteți, vă anunțăm cu drag că Nemira vă oferă aceste volume cu o reducere substanțială.

Profitaţi şi achiziţionaţi aceste trei cărţi cu o reducere de 40%. Nu uitaţi că numai în acest weekend, Nemira vă oferă şi transport gratuit pentru comenzi de minim 150 lei.

Spor la citit!

2 Commentarii

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *