Invidie

Anna Godbersen este o autoare americană care a reușit ceva ce foarte puține scriitoare debutante au realizat: să creeze un fenomen mondial cu o proză de ficțiune ce depășește sfera mainstream-ului, aliniindu-se cu succes în galeria unor maeștri ai genului.

Romanul Lux, cel care a făcut-o celebră pe Anna Godbersen, a văzut lumina tiparului în 2007, devenind începutul unei serii și a unei evoluții scriitoricești de excepție. Situată în New-York-ul anilor 1900, ambițios, strălucitor și tot atât de întunecat, povestea Annei urmărește o serie de protagoniști prinși într-un păienjeniș de intrigi, minciuni și trădări, orgolii, răsturnări de situație și conflicte mai mult sau mai puțin deschise, care fascinează și atrag, incită și resping și ne fac să trăim pasional fiecare moment al acțiunii.

Al treilea roman al seriei, Invidie, continuă povestea lui Elizabeth Holland, a familiei sale și a cercului lor de cunoștințe din înalta societate a orașului pe care par să îl stăpânească. O întoarcere acasă, o căsnicie aparent fericită, o relație pe cât de fumoasă, pe atât de complexă, toate aceste sunt numai câteva dintre premisele romanului ce a făcut furori la vremea apariției sale.

Elizabeth ne poate face să simțim cu adevărat disperarea, atât din prisma poveștii sale, cât mai ales din cauza personalității ei versatile, complicate, fascinante. Construită atât de bine, atât de verosimil, uităm uneori că această doamnă a lumii bune este numai un personaj de carte, ea devenind reală, vie, atât de aproape de noi, încât ne provoacă emoții contradictorii. O iubim și o urâm, o invidiem și o compătimim, am vrea să fim în locul ei și îi punem la îndoială deciziile, sfârșind prin a ne dori să trăim măcar pentru o secundă viața așa cum o trăiește ea.

Dar Elizabeth nu este singurul personaj cu care ne identificăm sau pe care adorăm să îl urmărim desfășurându-se. Diana, sora ei, întruchipează o femeie tot atât de senzațională, din atât de multe puncte de vedere. Alături de ele, defilează cu eleganță și emoție și alte personaje pe care autoarea le creionează în tușe puternice, imprimându-le caractere individuale, multi-fațetate, demne de admirație sau de dispreț.

Citeşte continuarea pe Stilfeminin.

Autor: Andreea Sterea

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *