Este clar! Stephane Audeguy nu foloseste cuvintele pentru a se vinde. N-a facut acest lucru nici macar cand a fost invitat, ieri, la Gaudeamus pentru lansarea ultimului sau volum Noi, ceilalti. Desi autorul francez nu face parte din grupul acela de scriitori care nu rateaza nicio ocazie sa vorbeasca cu entuziasm despre propriile carti, Stephane Audeguy a raspuns cu placere la cateva intrebari.
– Sa ne imaginam ca nu sunteti Stephane Audeguy, ci o persoana oarecare care tocmai a citit Noi, ceilalti, ati invatat ceva din aceasta carte?
– In primul rand am invatat adevarata semnificatie a cuvantului “safari”. Turistii cred ca safari inseamna o aventura extraordinara in savanele africane in care se admira peisajul salbatic sau animalele impresionante si agresive.
A face safari, insa, se aseamana mai mult cu o calatorie initiatica in care iti dai seama foarte rapid ca realitatea savanei este foarte diferita de realitatea care ti-a fost prezentata la televizor. De altfel, europeanul infometat de aventura are iluzii mai degraba romantice despre Africa.
– Vorbeati la un moment dat despre turism si calatorie. Care este diferenta dintre un turist si un calator?
– Una enorma. Cei care fac turism fotografiaza fiecare coltisor din noua tara in care se afla. Acesta este un mod superficial de a cunoaste ceea ce este nou si diferit.
Adevaratii calatori doresc sa lege o relatie mult mai intima cu peisajele noi sau cu oamenii. Cei din urma incearca sa accepte sau sa inteleaga tot ceea ce este nou exact asa cum se prezinta in acel moment fara a face greseala de a judeca prin stereotipurile lansate de filmele documentare, carti etc.
– Care ar fi cuvantul care ar putea rezuma Noi, ceilalti?
– Contamporan. Noi, ceilalti este o carte indreptata spre prezent. Cu toate acestea trecutul are o importanta extrem de mare. Numai analizand trecutul putem sa intelgem prezentul in care traim, istoria, locurile, animalele sau oamenii. De asemenea, Noi, ceilalti incearca se armonizeze doua spatii extrem de diferite care au suferit transformari radicale: Africa si Europa.
– Marturisesc ca m-ati facut curioasa. Si ca as vrea sa invat mai multe despre diferentele despre care vorbiti.
Tweet