Jim Burns, unul dintre cei mai cunoscuţi ilustratori contemporani de science fiction, s-a născut în 1948 în Cardiff, Ţara Galilor.
Pe lângă ilustraţiile de pe copertele deja celebrelor serii de Peter Hamilton, Night’s Dawn Trilogy (Trilogia Zorii nopţii, care include romanele Disfuncţia realităţii, Alchimistul neutronic şi Zeul gol), The Commonwealth Saga (Pandora’s Star, Judas Unchained), Void Trilogy (The Dreaming Void, The Temporal Void), Burns este autorul controversatei ilustraţii de pe coperta primului volum al seriei Cântec de gheaţă şi foc – Urzeala tronurilor – de George R.R. Martin, ilustraţie ce a apărut pentru prima dată pe coperta ediţiei originale, editate de HarperCollins, UK.
Interesant şi, în acelaşi timp, plăcut surprinzător este faptul că ilustraţia copertei Urzelii tronurilor este realizată de Jim Burns special pentru textul romanului lui R.R. Martin.
Imaginea apărută pentru prima oară la HarperCollins este şi cea folosită de Nemira pentru ediţia în limba română, cu Debarcaderul Regelui, capitala Westerosului în fundal, cu portretele khal-ului Drogo şi prinţesei Daenerys, ultima supravieţuitoare a neamului Targaryenilor şi moştenitoarea regatului, în două medalioane plasate simbolic faţă în faţă. Arhicunoscut printre ilustratorii britanici contemporani, Jim Burns şi-a perfecţionat stilul scoţând în evidenţă nu numai elementele tradiţionale ale lumii science fiction, ci şi tonurile organice, deseori cu puternice accente erotice, ce îi definesc tuşele.
Lucrările sale impresionează, înainte de toate, prin viziunea suprarealistă asupra viitorului şi prin tehnica extrem de bine stăpânită de a surprinde pământul, cerul, armurile într-o manieră atât de plastică, încât aproape că simţi în ilustraţiile sale atingerea metalică a cromului. Cumva, poate că exact la asta s-a gândit şi scriitorul Harry Harris când a spus despre Burns: „În răceala metalului său veţi simţi aceeaşi textură seducătoare ca în moliciunea pielii unei femei. E un artist SF de prima mână“.
În ultimii ani, numele lui Jim Burns a căpătat notorietate şi dincolo de Atlantic, lucrând atât ca ilustrator pentru celebre edituri americane şi companii producătoare de jocuri pe calculator, cât şi în domeniul cinematografic. Una dintre cele mai notabile realizări la Hollywood este colaborarea cu Ridley Scott pentru Blade Runner.
Un material de Ioana Oprica.
Tweet
e asa de tare cartea, ca a inceput sa imi placa si coperta!
Pentru Dani: Nu de ce mai multe ori sondajele dau rezultate si poti face alegerea nepotrivita. Parerile sunt intotdeauna impartite si niciodata nu poti multumi pe toata lumea.
Pentru Mihai: Se presupune ca mama care intra intr-o librarie, da dovada de respondabilitate, inteligenta si maturitate si nu va cumpara niciodata copilului aceasta carte.
Dupa mine, coperta este mai mult decat exemplificativa, plina de culoare, vie, emanand mister si actiune.
Mie imi plac. Vorbim de fantasy.
Sunt de acord cu Paula. Intotdeauna vor fi pareri pro si contra.
Chestie de gust!Nici o mama responsabila nu ii da unui copil de 10 ani sa citeasca o carte pana nu o citeste intai ea.
Eu am inceput Urzeala Tronurilor si mi-am dat peste cap toate activitatile.
dragilor, lasati coperta si cititi cartea 🙂 eu de 1 saptamana nu mai fac nimic altceva …. nu ma gandesc decat sa ajung mai repede acasa sa citesc, fara shopping, fara gatit … seara citesc cu sufletul la gura iar ziua, la birou 🙁 zbor cu gandul tot la ea si la personajele din carte … am terminat Urzeala Tronurilor si Inclestarea regilor si de abia astept sa le citesc pe urmatoarele!
Mie imi place coperta… Si acum sincer vorbind daca o mama cumpara cartii pt copil bazandu se numai pe coperta atunci nu este o mama foarte buna… Oricum per total este chiar reusita paralela facuta dintre continut si invelis si spun asta cu toate ca sunt complet impotriva judecari unei carti dupa coperta…
Autor genial, Cartea extrem de reusita…. Coperta se ridica la asteptari…. nu stiu de ce comentati atat e chiar superba…
Nu este exact ceea ce ma asteptam facand o comparatie cu posterul de promovare a serialului dar oricum ma saturasem de actori pe coperti de carti asa ca sunt chiar mandru de cum a iesit in final…. mult mai bine…
imi plac
Hmm… n-as fi atit de aspru cu copertele. Sigur, unii cititori obisnuiti cu o grafica mai crincena strimba din nas. Pina la urma, cum spunea cineva, este vorba de un fantasy iar din acest punct de vedere copertele sunt chiar potrivite. Este o chestie de receptare, totusi.